FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ
odpovídal(a): | Michal |
Dobry den, mam jiz jedno stavebni sporeni u CMSS, ktere je psane na me, ale financuji mi ho rodice. Chtela bych si zalozit jeste jedno stavebni sporeni, ktere bych financovala sama cca 1.500,-- mesicne. Muzete mi poradit, zda je nejvhodnejsi nove sporeni zalozit znovu u CMSS nebo u jine spolecnosti a proc. Dekuji
dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak je to se státním bytem, když např. moje přítelkyně bydlí se svou kamarádkou (na tu je také napsaný dekret na tento byt). Tato kamarádka se chce z bytu odhlásit. Má moje přítelkyně nárok na to, že na ni přepíšou dekret, pokud tam má také trvalé bydliště? Děkuji.
Dobrý den. Mám na Vás dotaz. Chceme s manželem koupit nemovitost za 2320000 kč. Máme RD z jehož prodeje získáme 850tis kč, již v nabídce realitní kanceláře. Ale nemáme jistotu zda bysme dům do doby kdy bysme měli zaplatit tuto nemovitost prodali. Proto bysme si museli vzít hypotéku na celou částku 2320000kč. Máme však obavy zda nám jí dají, když celkový příjem máme 28000kč a výdaje domácnosti a životní pojistky 6tis něsíčně. Máne jedno dítě a já jsem na mateřské dovolené.Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den. V roce 2004 jsme zakoupily družstevní byt 3+1 . Byt jsme financovali meziúvěrem ze stavebního spoření MAXI TREND. Cena bytu byla 700.000,- Kč. Měsíční splátky prvních pět let jsou 8250,- Kč a po pěti letech klesnou na 4250,- Kč. Byt bychom rádi rekonstruovaly, ale bohužel nemáme dostatek financí. Bylo nám nabídnuto pojištění od pojišťovny Viktoria Volksbanken s možností poskytnutí úvěru. Tímto úvěrem by jsme doplatily meziúvěr ze stavebního spoření a zárověn by jsme jím mohli financovat rekonstrukci bytu. Chtěla bych vědět zda je to pro nás výhodné, nebo jestli máme poračovat ve splácení meziúvěru a rekonstrukci řešit jinak. Manžel pracuje jako řidič mezinárodní kamionové dopravy a já jsem momentálně na MD. Za Vaši odpověď předem děkuji. Květa
Dobrý den, stavíme rodinný dům ( hrubá stavba je hotová ). S manželem máme měsíční příjem 36 000,-Kč. Splácíme překlenovací úvěr u stav. spořitelny na částku 300 000Kč a máme uzavřené ještě jedno stavební spoření na cílovou částku 300 000Kč s naspořením 45 000Kč. Mohli by jste nám poradit jakou variantu zvolit - hypoteční úvěr nebo překlenovací úvěr u stav. spořitelny? Jedná se o částku 500 000Kč. Děkuji
Dobrý den ! Rád bych se Vás zeptal na Váš názor. V současné době bydlím v bytě na který jsem si vzal úvěr ze stavebního spoření. Dlužná částka je v současnosti cca 540.000 Kč. V současnosti se mi podařilo získat finance odpovídající této sumě. Do budoucna (2-3 roky) bych rád koupil větší byt v Praze. Úvěr je úročen úrokem cca 5,3 %. Domnívate se že je lepší tento úvěr jednorázově splatit a pak si půjčit opět, tentokrát větší obnos, anebo bych měl dále splácet tento úvěr a na koupi nového bytu použít finance z případneho prodeje tohoto bytu, můj výdělek (oněch 540.000) a případně si dalších 500.000 ještě půjčit ? Děkuji Vám za Váš názor.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nevyřízeněho dědictví.Jedná se o vyplacení mé sestry z polovic nemovitosti z odhadní ceny v hodnotě 600tis.Nemovitost nemá zkolaudován přístavek ale je zahrnut v odhadu,započítán je i část mého pozemku který jsem si koupila před 3 roky - nezávazně.Na nemovitosti je dluh 150tis a pokud nebude vyrovnán nesmí se sní nic dělat.Mám stav.spoření kam ukládám již 2roky tisíc korun měsíčně a úvěr je překlenovací a připraven ale nedají mě pěníze do té doby než bude dluh vyrovnán.Sestra se nechce dohodnout a chce jednorázově peníze.Nemovitost užívám k bydlení,starám se o opravy - na vlastní náklady.dík M.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chtěla bych zrekonstruovat rodinný dům rodičů - půdní vestavbu, a potřebovala bych půjčit 500000Kč. Jsem na mateřské dovolené, mám jedno dítě, ale s manželem nebydlím a nejsme, ani se zatím nebudeme, rozvádět. Mám stavební spoření Wustenrot, ukončené v březnu 2006, ale zvýšila jsem si cílovou částku na 300000, momentálně tam mám naspořeno asi 130000Kč a platím dá..Šlo by si vzít úvěr přes toto stav.spoření, nebo šlo by vůbec něco jiného? Pokud by to nějak pomohlo, moje maminka by se zaručila svými příjmy. Děkuji za odpověď.
Na jaře bychom chtěli začít stavět RD. Cena za stavbu je předpokládána ve váši cca 3 500 000,-Kč Jsme manželé 30 let, bez dětí, bydlíme v družstevním bytě (kolaudace 2003). Máme dvě smlouvy na stavební spoření Wustenrot a RB - uzavřené ještě za starých podmínek a jsou nastaveny spíše na spoření (nízká cílová částka,vyšší úroky). Jedna vyprší v 2/2007 a druhá o rok později. Obě na max.částku 18000 ročně. Byt bychom po dostavbě domu rádi prodali a peníze použili na vybavení domu. Vlastníme zasíťovaný pozemek pro stavbu, který jsme koupili za 380 tis.Kč. Ostatní vlastní zdroje cca 500 tis.Kč.Čistý příjem domácnosti je cca 45000,-Kč. Do dvou let plánujeme dítě. Moje představa je získat co největší úvěr 2500000 - 3000000 Kč a vlastní zdroje si pokud možno nechat jako rezervu splácení a dovybavení domu. Jaký produkt, popřípadě kombinaci produktů byste mi doporučili?
Dobrý den, využívám Vaši odborné pomoci. Řeším následující situaci. Rád bych si v prosinci tohoto roku bral úvěr v max. výši 2 500 000 Kč na výstavbu rodinného domu. Pozemek vlastním, zároveň s bytem v osobním vlastnictví 2+1 ve zděném domě. Čistý příjem s manželkou máme 37 000 Kč, děti zatím nemáme. Na jednom stavebním spoření je naspořeno 115 000 Kč, toto už má po vázací době a na druhém je cca 60 000 Kč, to je vázáno do května příštího roku. Spoření jsou uzavřena u rozdílných staveb. spořitelen. Rád bych se zeptal, jaký typ úvěru či hypotéky, popř. kombinace obojího doporučujete. Po dostavbě domu, počítáme byt prodat a utržené peníze použít na umoření části úvěru. Můžete mi prosím poradit, jaká forma financováni je nejefektivnější? Děkuji za Vaši odpověd.
Dobrý den. Chtěli bysme si s manželem pořídit vlastní rodinný dům a potřebovali bysme poradit, jak tento dům nejlépe zafinancovat. Pořizovací cena nemovitosti 1600000,-Kč. Máme stavební spoření, která budou končit roku 2007 v létě. Jedna smlouva na cíl. částku 450.000,- u ČMSS a naspořeno 65.000,-. Druhá smlouva je na cíl.částku 200.000,- u Modré pyramidy a naspořeno 126.000,-. Částku v hotovosti 100.000,- Naše čisté příjmy jsou 27.000,- Žijeme u rodičů a nemáme žádné děti. Chtěli bysme také zažádat o úvěr od státního fondu rozvoje bydlení. Za odpověď předem děkuji. BM
Hypoteční úvěr na výstavbu(musí,může,měl by mít) rozpočet: -až po výstavbu končící kolaudací - na hrubou stavbu (bez dokončovacích prací ke kolaudaci) -při svépomocí se rozpočet oceněné práce svépomoci započítává do úvěru nebo slouží jako doplněk? Jelikož hodnota svépomocných prací může dosahovat několik desítek tisíců.Jak se a zda vůbec počítá do úvěru. Za případnou odpověď či komentář děkuji Caga.
Obracím se na Vás s žádostí o zhodnocení reálnosti našeho záměru stavby RD. Je mi 24 let a pracuji jako asistentka jednatele s čistým měsíčním příjmem cca 10.000 Kč (skutečný čistý příjem tzv. "bez papíru" mám cca 13.500 Kč). Mému příteli je 27 let a pracuje na živnostenský list jako zedník - za minulé zdaňovací období uvedl čistý příjem 9.000 Kč (skutečný čistý příjem činí cca 25.000 Kč - cca 2.500 Kč hradí měsíčně zdravotní a sociální pojištění, tj. čistý příjem je poté cca 22.000 Kč). Platíme si čtyři smlouvy o stavebním spoření (ČMSS) - na každou smlouvu měsíční úložka 1.500 Kč. - moje smlouva - uzavřena 18.9.2002 - stav na smlouvě k dnešnímu dni cca 63.000 Kč - přítelova smlouva - uzavřena 15.11.2000 - stav na smlouvě k dnešnímu dni cca 105.000 Kč - smlouva mé matky - uzavřena 25.11.2003 - stav na smlouvě k dnešnímu dni cca 60.000 Kč - smlouva matky mého přítele - uzavřena 20.11.2003 - stav na smlouvě k dnešnímu dni cca 60.000 Kč V současné době mám zažádáno o stavební pozemek o výměře cca 725 m2 (uliční šíře 22 m x 34 m). Cca v druhé polovině roku 2007 by se pozemky měly začít kompletně zasíťovávat. Pozemek bude stát cca 550.000 Kč. Jeho nákup chceme financovat následovně: V současné době prodávají přítelovi rodiče rodinný domek, z jehož prodeje bychom mohli inkasovat 250.000 Kč. Dále disponuji volnou finanční hotovostí cca 150.000 Kč. Zbývajících cca 100.000 - 150.000 Kč na nákup pozemku bychom si chtěli půjčit od rodičů. Plánujeme výstavbu přízemního RD o velikosti 4+kk. Stavbu bychom chtěli realizovat svépomocí. S vynaloženými financemi na stavbu RD svépomocí bychom se chtěli tzv. "vlézt" do cca 1,5 mil. Kč. Jinak bychom chtěli využít (po svatbě příští rok) úvěr ve výši 300 tis. Kč od Státního fondu rozvoje bydlení. Chci se Vás zdvořile dotázat, jaký finanční produkt (hypotéka, úvěry ze stavebních spoření, a jiné, popř. kombinace) by pro nás v této situaci byl nejvýhodnější. Velice děkuji a jsem s pozdravem Marta Kovačičová Pohořelice
Dobrý den, prosím o informaci, zda existuje nějaká možnost správy nemovitostí(konkrétně bytu). Známý žije v zahraničí a chce kupovat byt v Praze, který bude pronajímat, nebude mít ovšem možnost kontroly bytu, např. pokud by byly komplikace s nájemníkem. Nevíte, zda existuje nějaká firma, která by tyto náležitosti vyřizovala a o byt se starala? Děkuji. AK
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak se dá zbavit podnájemníka legálně,který má uzavřenou podnájemní smlouvu s majitelem bytu v OV na dobu neurčitou.A majitel bude potřebovat byt pro svou potrebu. Děkuji
Dobrý den,měl bych několik dotazů-příští rok bych si chtěl pořídit byt do os.vlastnictví v hodnotě cca 1,75mil-třetinu prostředků budu mít,na zbytek si chci vzít hypotéku na 20 let-můj čis.měs.příjem činí 19 000kč,závazky žádné... A)jakou max výši hyp.mám šanci od banky získat.. B)za jaké časové období vypočítává banka bonitu klienta.. C)jak se podle Vás bude v následujícím roce hýbat míra urokových sazeb u hyp.uvěrů.. Díky za odpovědi M.T
Jsem učitelka. Příjem 16500,- Kč. čistého. Manžel OSVČ, optimalizované daňové přiznání. Jedno dítě 5 let. Máme hrubou stavbu domu 205m2 zastavěné plochy.Cena cca 1200000,- Kolik si mohu půjčit, vyjde lépé hypotéka nebo překlenovák a který je nejvýhodnější pro nás? děkuji Líšková
Dobry den pane doktore, moc Vas prosim o radu. Chtela bych vedet, za jakou hodnotu by mohl byt prodam veliky rodinny dum, nove zrekonstruovany, v bezprostredni blizkosti ciste prirody, lesa, asi o velikosti 7+1. Dobra dostupnost. Vzdalenost asi 20km od Ceske Lipy. Pokud muzete, tak mi prosim poradte. Dekuji za Vas cas.
Dobry den, chci si koupit byt, vetsi cast penez na financovani mam, potrebuji si pujcit pouze 100 tisic. Potrebuji poradit, jaky zpusob financovani je nejvyhodnejsi. Predem Vam dekuji.
Dobrý den. Je mi 33 let manželce 39 let, máme 1 dítě a uvažujeme o koupi bytu v Praze. V současné době máme hotovost cca 150 000 Kč a plánujeme zakoupit nový byt (dokončení bytu cca jaro 2008) v hodnotě okolo 2 000 000 Kč v Praze. Zároveň máme stavební spoření na kterém je již 150 000 Kč. Prosím o ïnformaci, zda máme možnost čerpání nějaké podpory státu (státní půjčka, podpora na úrok, ...) a zda stavební spoření zrušit a tím navýšit akontaci. Děkuji. Novotný