FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ
odpovídal(a): | Michal |
Dobrý den. S manželem jsme již několik let rozvedeni. Při rozdovu nebyl vypořádán majetek. Koupili jsme spolu za trvání manželství byt.Při změně trv.bydliště jsem musela na družstvu podepsat,že byt bude užívat jen manžel.Ale ten mě nevyplatil a tvrdil,že nemám na nic nárok.Žádný právník mi stímto nechtěl pomoci. Ústně jsme se domluvili,že přepíše byt na naši dceru,ale to neudělal.Nyní má novou přítelkyni a s ní dítě. V současné době náš byt prodává a já nevím,co s tím. Opravdu nemám já,ani naše dcera na polovinu peněz nárok,když jsem platila polovinu za byt a jeho vybavení? Prosím pomozte!!Děkuji
Chci koupit byt do OV,mám poradce od Financier.Vše je v jednání-smlouvy,banky ale nastal problém.Jsem vdaná,s manželem nežiji již 5let,on bydlí na Slovensku.U notáře jsme uzavřeli smlouvu o rozdělení majetku-každý řeší své závazky sám. Teď mi poradce řekl,že přesto se manžel započítává do životního minima a tudíž nedosáhnu na hypotéku.Mám plat 10000kč,chci úvěr 650000kč. Znáte řešení?Díky
Vážení V loňském roce mi končilo stavební spoření a proto jsem si nechal zřídit další a to ke konci roku. Během roku jsem na staré stavebko neukládal žádnou částku. Do nového stavebka jsem na konci roku vložil 20000. Nyní jsem zjistil na informační lince ČS, že nárok na státní podporu nemám. Pracovnice banky mne neinformovala o jakémkoliv požadavku na změnu ve starém stavebním spoření tak abych dostal stavební podporu. Jaký postup by jste mi doporučili. Děkuji S pozdravem Z N
V příštím roce uvažuji o koupi bytu s pořizovací hodnotou cca 2 mil. Kč + 500 tis. Kč na vybavení bytu. Mám k dispozici v hotovosti 1 mil. Kč (z toho stavební spoření RSTS - 400 tis. Kč,ČSTS - buřinka - 190 tis. Kč, zbytek hotovost) a byt v osobním vlastnictví za cca 700 tis. Kč. Jakým způsobem nejvýhodněji bydlení financovat? Hypotéka, úvěr ze stavebního spoření, v jaké výši? čistý měsíční příjem činí 22 tis. Kč. Děkuji.
V roce 2003 měli naši synové uzavřené 2 smlouvy o stavebním spoření. První smlouva o stavebním spoření, která končila dne 2.1.2004, byla v prosinci řádně vypovězena. Zároveň s touto výpovědí byla podána žádost o státní podporu od r.2004 na druhou smlouvu o stavebním spoření. Stavební spořitelna tuto žádost akceptovala přijetím návrhu o stavebním spoření, která nabyla účinnosti 18.2.2004 dle všeobecných podmínek č.j. 353/75 548/2001. Přesto v srpnu 2004 jim byla vyplacena státní podpora na smlouvu, která byla vypovězena k 2.1.2004. Po zaslané reklamaci jim bylo sděleno, že jim nebyla doručena žádost o zrušení statní podpory na ukončenou smlouvu 2.1.2004. druhá smlouva o stavebním spoření dle vyjádření stavební spořitelny má nárok na státní podporu až od r. 2005 dle podmínek novelizovaného zákona o stavebním spoření č.96/1993 Sb, v platném znění znění, dle kteréhé se nárokuje státní podpora pouze ve výši 15%. Stavební spořitelna nám tuto změnu neoznámila, až při reklamaci státní podpory. Prosím Vás o vyjádření zda stavební spořitelna postupovala správně.
Dobrý den. v letošním roce mi končí stavební spoření /za starých podmínek/na 100.000,-kč Rozhodujise smlouvu za stejných podmínek prodloužit o dalších 5 let. A zároveň si vzít úvěr na nutnou rodinou investici v hodnotě cca 70.000- až 100.000,- kč. Je to prosím výhodnější než ukončení stavebního spoření a založení nového za nových podmínek? Půjčku uvažuji splácet cca 1000. kč měsíčně
Dobrý den,v současné době jsem v těžké finannční situaci-dcera je na střední škole,jsem samoživitelka.Dcera je zdravotně dlouhodobě nemocná.V měsíci prosinci jssem byla nucena vyměnit kotel ústředního topení,zadlužila jsem se a mám problémy s ostatními finannčními záležitostmi.Byla jsem se proto zeptat na sociálním odboru,zda bych mohla požádat o pomoc v momentální nouzy.Bylo mi řečeno,že bych musela mít příjem výše existennčního minima.To bohužel nemám.Můj příjem je cca 10000,-Kč,k tomu 1800 výživné.Vím že to není málo,ale při současných výdajích to nestačí.Cena opravy topení byla 17000,-Kč.Děkuji za Váš názor.S pozdravem Pešková
Dobrý den.Syn postavil dům a stěhuje se do něj.Chce,abychom se s manželkou do uvolněného byt,který je v jeho osobním vlastnictví přestěhovali.Jaké bude naše postavení v tomto bytě? Je nutné sepsat nájemní smlouvu,nebo stačí,že se přihlásíme k trvalému pobytu?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se s dotazem ohledně financování bydlení. S přítelem jsme se rozhodli koupit byt v novostavbě přímo od stavební firmy. Celková cena bytu je 1.800 000 Kč + garáž 225 000 Kč. Zaplatili jsme zálohu 800 000 Kč v hotovosti a zbytek na hypotéku od Ebanky, protože u ní má přítel účet. Hypotéka se dohodla, byla schválena, smlouvy nachystané k podepsání, ale najednou stavební firma řekla, že s jejich zastávní smlouvou nesouhlasí(nelíbí se jim, že po dobu převádění do našeho vlastnictvi mají povinnosti zástavce). Snažili se dohodnout s bankéřem, ale je vidět nevole cokoliv řešit z obou stran. Proto nám pán ze stavební firmy doporučil Volksbank a že nám hypotéku taky dají. Je možné že jejich smlouva je jiná než smlouva Ebanky? Nevěřím, že po jedné návštěvě se panu ze stavební firmy dostala do ruky již hotová zástavní smlouva. Firmě jsme také nabídli ošetření části smlouvy, která se jim nelíbila, sepsaním, že veškeré závazky půjdou na nás. Bohužel jsme již podepsali kupní smlouvu, kde si stavební firma vyhrazuje nemalé penále, pokud se bude s bankou a platbami zdržovat, i když nám tvrdí, že po nás žádné penále chtít nebude. Dá se v tomhle případě nějak bránit, pokud by trvali na tom, abychom si vzali hypotéku od Volksbank (která není pro nás tolik výhodná) a proti případnému penále(my jsme náš závazek splnit chtěli, ale oni nám vlastně brání)? Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, nevím jestli je možné sestavit finanční plán ke snížení splátek. Mám tři úvěry st.spoření se splátkami 2x1500.- a 1300.- a k tomu půjčku ze SFRB, kde splácím 1996Kč. Také mě končí st.spoření po 5letech s cíl.č. 220000.- a naspořeno je cca 130000Kč. Nedalo by se splácet s nižším úrokem než je 6% z úvěru st.sp. splacením půjček nějakou jinou a výhodnější. U těch třech úvěrech st.sp platí vedení účtu atd. Děkuji za odpověď
dobrý den, řešíme s manželkou otázku bydlení a chtěli bychom stavět dům. Máme asi 400 tis., 300 chceme půjčit od státu a zbytek asi 400 tis. si chceme půjčit někde jinde. Máme stavební spoření u RB, kde již máme nárok na řádný úvěr a úrok by byl 4,9%. Myslíte, že je ještě lepší způbob půjčky a případně jaký. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Omlouvám se, ale pokládám dotaz podruhé po měsíci. Odpověď nepřišla .Je učená doba od vyřízení dědictví pro získání hypotéky kvypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním bytu, rodinného domu nebo bytového domu. Konkrétně jde o dobu 18 let. děkuji
dobry den.jak muzu ziskat finance na koupi novyho domu,kdyz jsem zacal pred 2 mesicema podnikat.
Dobrý den, mám dotaz ohledně financování bydlení. Od roku 2003 mám uzavřené stavební spoření u České spořitelny. (V současné době mám na tomto účtě naspořeno 65tis.Kč V roce 2006 jsem si pořídila družstevní byt v hodnotě 185tis.Kč z toho 10tis.Kč zaplaceno v hotovosti.Koupi jsem financovala prostřednictvím překlenovacího úvěru. (vzhledem k tomu, že jsem nesplňovala bonitu, nabídli mi překlenovací úvěr v hodnotě 180tis.Kč z toho 5tisíc určeno na rekonstrukci a modernizaci.) V příštím roce bych si chtěla pořídit větší byt. (jehož hodnota bude 300tis.Kč).Můj čistý měsíční příjem je 11300Kč. Jakým způsobem nejlépe vyřešit tuto situaci? Je možné využít hypotéku? Děti nemám. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz, zda je možné financovat družstevní byt hypotékou. Děkuji
Dobrý den, příští rok bychom chtěli začít stavět rodinný domeček.K tomu bychom chtěli využít hypotečního úvěru, pravděpodobně od KB. Problém je v tom, že se budeme stěhovat do jiného kraje, tím pádem manžel měmí zaměstnání. Máme 1 dítě, já jsem na RD, ale mám čistý měsíční příjem cca 13800,- Kč (po Novém roce pravděpodobně cca 18000,- při zvýšení rodič. příspěvku), manžel bude mít cca 17 000,- kč čistého. zajímalo by mě,zda dostaneme hypoteční úvěr i při manželově změně zaměstní, nebo zda budeme muset čekat určitou dobu a pokud ano, jak dlouho? Doposud jsme u KB měli 2 roky hypoteční úvěr, který jsme pravidelně bez problému spláceli. Děkuji za odpověď
Dobrý den.Uzavřel jsem přes Váš server stavební spoření u České spořitelny a.s.Mám u této banky účet a internetbanking.Účet stavebního spoření by měl být v internetbankingu vidět také,ale rád bych věděl jestli se to stane automaticky nebo budu muset tuto službu nějak aktivovat?Děkuji
Chci koupit rodinný dům v ceně 1 280 000,- Na tuto výši si potřebuji půjčit. Jaký finační produkt a u kterého finančního ústavu mám zvolit, aby to pro mě bylo co nejlevnější. Jsme 4 členná rodina a měsíční výše příjmů dosahuje cca 4 násobku životního minima. Jaká bude výše splátky při 10 leté době splácení. Děkuji
Dobry den, velmi by me zajimalo, na zaklade jakych podkladu davate prednost financovani stavby formou hypoteky pred uverem u stavebni sporitelny? Urok muze sice byt u stavebni sporitelny nepatrne vyssi oproti hypotece, ale naproti tomu je urok pevne dan po celou dobu trvani uveru, nemluve o moznosti zaslani mimoradnych vkladu bez fixacniho omezeni. Dekuji za odpoved. Viz. Vase odpoved na muj dotaz: Zadán: 31.10.2006 21:23:00 Název sekce: Financování bydlení Zodpovězen: 9.11.2006 07:45:00 Otázka: Dobrý den, využívám Vaši odborné pomoci. Řeším následující situaci. Rád bych si v prosinci tohoto roku bral úvěr v max. výši 2 500 000 Kč na výstavbu rodinného domu. Pozemek vlastním, zároveň s bytem v osobním vlastnictví 2+1 ve zděném domě. Čistý příjem s manželkou máme 37 000 Kč, děti zatím nemáme. Na jednom stavebním spoření je naspořeno 115 000 Kč, toto už má po vázací době a na druhém je cca 60 000 Kč, to je vázáno do května příštího roku. Spoření jsou uzavřena u rozdílných staveb. spořitelen. Rád bych se zeptal, jaký typ úvěru či hypotéky, popř. kombinace obojího doporučujete. Po dostavbě domu, počítáme byt prodat a utržené peníze použít na umoření části úvěru. Můžete mi prosím poradit, jaká forma financováni je nejefektivnější? Děkuji za Vaši odpověd. Odpověď: Dobrý den, díky za dotaz. Na financování takto vysoké investice bych použil spíše hypotéku. stavební spoření lze dále spořit až do naspoření cílové částky a použít ho na pozdeji na splacení části hypotéky, nebo peníze z něj vybrat už nyní a použít je jako vlastní zdroje na doplnění hypotéky. Dobu fixace hypotéky pak zvolte tak, aby korespondovala s dobou prodeje vašeho bytu, hypotéku lze totiž částečně či úplně splatit bez sankcí jen při skončení doby fixace. S pozdravem Odpovídal: Ruml Michal
Dobrý den. Mám stavební spoření u Lišky na 160 tisíc, spořím třetím rokem 1000 korun měsíčně.Hodlám si tyto peníze vyžádat na koupy pozemku a popřípadě stavbě základů. Na další pokračování stavby bych si chtěla vzít hypoteční úvěr, ale nevím od které banky bude nejlepší. Vydělávám zhruba 18 tisíc hrubého. Domek by měl být patrový rodinný stavba by byla uskutečněna svépomocí. Odhadujeme 1600000 tisíc. Děkuji