FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěli bychom si s přítelem koupit byt cca za 1800 000,- a nevíme zda je lepší použít hypotéku nebo stavební spoření (v našem případě asi překlenovací úvěr), které mám založeno jen já u Lišky a mám naspořeno jen cca 150 000,-.Moc děkuji za informace. Čechová
Dobrý den, chtěli bychom si s přítelem koupit byt cca za 1800 000,- a nevíme zda je lepší použít hypotéku nebo stavební spoření (v našem případě asi překlenovací úvěr), které mám založeno jen já u Lišky a mám naspořeno jen cca 150 000,-.Moc děkuji za informace. Čechová
Dobrý den.Mám dotaz ,zažádali jsme u Ge Money o hypotéku na přefinancování úvěrů a při předložení darovací smlouvy se náš bankovní poradce zarazil u věty v této smlouvě pokud ,bychom jsem se špatně chovala k rodičům můžou žádat o vrácení daru .Darovací smlouva je na třičtvrtě domu je možné ,že by tuto smlouvu banka nerespektovala má na to právo žádat tuto větu vyčlenit z této smlouvy?Děkuji za radu
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně stavby domu a financování. Pokud mám pozemek na stavbu a chtěla bych s přítelem stavět, jak to jde ošetřit, abych o dům s pozemkem při rozchodu nepřišla. Pokud hypotéku bude mít přítel na sebe. děkuji
Dobrý den,platím televizní a rozhlasové poplatky,ale žiji s manželkou v jejím bytě.Trvalé bydliště mám z osobních důvodů ve svém bytě.Musíme platit za oba byty?
Dobrý den,jsem členem Stavebního bytového družstva.Družstvo si vzalo dlouhodobý úvěr na rekonstrukci domu, kde jsem nájemcem, a já si nyní nemohu převést byt do vlastnictví aniž bych nedoplatek z úvěru na byt celý jednorázově zaplatila. Já bych chtěla převést závazek z rekonstrukce u banky (ČSOB) na sebe a splácet dál jak dosud z příspěvku OÚ. Tento postup prý podle zákona není možný.Prosím o odpověď zda je tohle pravdou a prosím o uvedení čísla zákona a příslušného §. Děkuji
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je nějak časově omezeno vyplácení státní podpory u stavebního spoření (uzavřeno do 31.12.2003), či při prodloužení stávající smlouvy je příspěvek víceméně časově neomezený? (To znamená při prodloužení stavebního spoření o dalších x let se stále bude vyplácet státní podpora?) Děkuji
Dobrý den, vlasním polovinu pozemku v bezpodílovém vlastnictví s manželem. Pozemek jsme koupily s tím, že si v budoucnu na něm sysn postaví. Syn si již zaplatil studnu a stavení boudu. Nyní se nepohodl s manželem. Chtěla bych mu darovat mojí polovinu. Je to možné a jak postupovat? Moc děkuji za odpověd
Dobrý den, v únoru 2007 mi vypršela smlouva o stavebním spoření. Naspořené finance jsem použil pro svou potřebu a úvěr ze stavebního spoření nečerpám. V současnosti se mi naskýtá příležitost odkoupit byt do soukromého vlastnictví. Jeho hodnota je cca 500 000 Kč. Bohužel jsem, dá se říci bez finančních prostředků (pokud nepočítám rezervu na sporožirovém účtu pro běžné výdaje a provoz domácnosti), poněvadž jsem s touto příležitostí nijak nepočítal. Spořím však na smlouvy o stav. spoř. svých rodičů, kteří neměli zájem spořit a tak jen uzavřeli smlouvy na cíl. částky 250 000 Kč a já na jejich účty zasílám peníze. Tyto smlouvy mají končit v září příštího roku. Můj dotaz zní, zda by nebylo možné jednu ze smluv a zároveň také práva, která z ní vyplývají, převést na moji osobu např. nějakým prohlášením některého z rodičů, že se vzdává svých práv, která se na jeho smlouvu vztahují. Pokud toto není možné, prosím o radu, jak bych mohl financovat koupi bytu ze stav. spoření rodičů. Jde mi o to čerpat už v nejbližším období doposud naspořené prostředky na účtech rodičů a právo na úvěr ze stavebního spoření, tak abych nepřišel o státní podporu. Děkuji za odpověď s pozdravem Nitsch Miroslav
Dobrý den,žiji ve Francii 5let,s přítelem mám 2,5letého syna který se narodil ve FR,já mám tvalý pobyt i bydliště v ČR,muj dotaz zní zdali mám ze zákona nárok na rodičovský příspěvek a další sociální příspěvky atd.,pokud bych se vrátila do ČR.Syn je narozen ve Francii.S přítelem jsme dohodnuti na alimentech.prosím o radu děkuji
Dobrý den, matka manžela chce prodat svůj byt v OV manželovi, který má v tomto bytě trvalé bydliště, ale není vlastníkem ani spoluvlastníkem bytu. Matka již bydlí trvale v městském bytě s pečovatelskou službou. Já-manželka v uvedeném bytě sdílím s manželem společnou domácnost, ale nemám zde trvalé bydliště. Předpokládaná odhadní cena bytu je 500-600 000 Kč. Chceme využít na koupi bytu úvěr 300 z SFRB v plné výši. Matka přistoupí na prodejní cenu 300 000 Kč. Matka je důchodkyně. Je povinna zaplatit daň z převodu nemovitosti a v jaké výší? Bude se měnit díky vládní reformě daň z převodu nemovistosti? Díky za odpověď.
odpovídal(a): | Michal |
Dobrý den, zajímalo by mě, kde zažádat o půjčku 200 tis od státu na pořízení nového bydlení a jaké jsou zde podmínky. Pokud se ptám na nesprávném místě, prosím o prominutí. S pozdravem KB
Dobrý den, jsem mladý absolvent,pracujicí v oboru administrativy. Uvažuji o koupi bytu 1+KK v Olomouci, pořizovací cena je 800 000Kč velmi bych ocenil nastínění možností pro financovaní bydlení, zejména pak osvětlení detailů při výběru nejvýhodnějšího finanční produktu z řady úvěrů,hypotéky,či kombinace úvěru a stavebního spoření,které již založené 4roky mám. Kde vlastně v moři všudy přítomných nabídek začít?
Dobrý den, jaká je prosím doba platnosti znaleckého posudku ceny nemovitostí pro účely darování? Posudek je již vypracován, ovšem čekáme na rozhodnutí opatrovnického soudu (jde o dar nezletilému). Pokud soud vydá kladné rozhodnutí po 31.12.2007, bude posudek z července 2007 ještě platný? Přijme pak všechny tyto dokumenty Katastrální úřad jako platné? Právě na základě tohoto posudku byla sepsána Darovací smlouva a její platnost teď schvaluje soud, což ovšem prý může trvat i déle než půl roku... Jaká je aktuální výše daně z darování nemovitostí v hodnotě pod 1 milion Kč? Děkuji za odpovědi
Dobrý den, chystám se zúčastnit dražby bytu, a protože půjde o mou první účast v dražbě, chci se zeptat na několik věcí. Po příklepu musí ten, co učinil nejvyšší podání, toto podání zaplatit ve stanovené lhůtě po usnesení o příklepu - toto usnesení se vydává kdy? a kdy nabyde právní moci? Na dodatečnou lhůtu k zaplacení je nárok nebo záleží na libovůli exekutora? Jistotu složím ze svých prostředků, ale na zbylou částku musím použít úvěr, a proto bych ráda věděla, zda mám šanci termíny stihnout a zda mi vůbec nějaká banka na tento typ nákupu půjčí. Je-li v dražební vyhlášce uvedeno, že věcná práva zaniknou dražbou, znamená to, že se dál nemusím o nic starat? A jak je to s lidmi -současný vlastník se synem, kteří v bytě dosud bydlí? Musí se vystěhovat? Nebo je v bytě musím trpět? Díky moc Janíčková
Dobrý den, mám 25% stavební spoření u Modré pyramidy na CČ 300 000, nyní naspořeno asi 50 000 a uvažuji o koupi bytu. Úvěrová poradkyně mi na jaře vypočetla, že bez problémů dosáhnu na úvěr 760 000. Chtěla bych zkusit dražbu a nevím, jaké banky tento typ koupě financují. Díky
Dobrý den, chci se zeptat jak je to se stavbním spořením - můžu spořit na cílovou částku déle jak stanovených 6let? A ještě prosím dotaz - můžu na hypotéku ručit kupovanou nemovitostí? Děkuji, jsem s pozdravem
Dobrý den, pokud dosáhnu cílové částky u stavebního spoření, mohu si spořit dále? Pokud ano, dostávám dál státní podpouru nad rámec předem sjednané cílové částky?
Dobrý den , s přítelkyní uvažujeme o pořízení vlastního bydlení v Praze. Mělo by se jednat o byt nad 60m2asi o velikosti 3+1. Já pracuji v Praze přítelkyně v Ústí nad Labem, tam také nyní bydlíme. Dohromady náš čistý mesíční příjem činí 34 000. Přítelkyně má 2 děti (7 a 15 let). Platíme nájem ve výši 5200,-, splácíme půjčku ve výši 2300,- měsíčně, za dojíždění vydám cca 3000,- měsíčně.Mám stavební spoření,ale částka na něm není vysoká a na konci roku bude asi 40 000,-. Dále je možné mít cca 300 000 ,- z prodeje nynějšího bytu, což ale není jisté. Zajímalo by mě jaké jsou možnosti,když cena bytů této velikosti se pohybuje okolo 1 500 000 – 2 000 000. Na internetu občas narazíme na nabídku bytu k prodeji, u kterého je uvedeno : Přenechání nájemní smlouvy nebo přímá nájemní smlouva od majitele. Tyto typy prodeje zřejmě nejsou financovatelné hypotéku,že? Děkuji za informaci
Zvažuji pořízení hypotečního úvěru na bydlení. Zajímá mně zda-li existuje možnost investování ( např. penzijní připojištění, stavební spoření a pod. ) z výnosů kterých bych mohl ( třeba částečně ) splácet úrok z úvěrů. Dále jestli existuje možnost pojištění pro případ ztráty výše výdělku ( např. ze současných 35 tis. Kč/měs čistého na 18 tis. Kč. ). Děkuji