FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, Chtela bych se zeptat jak ve skutečnosti funguje uvěr od českomoravské stavebni spořitelny pro důchodce. Moji matce je 64 let, má smlouvu ze stavebniho spořeni připravenou na uvěr. – cilova castka 550 000, naspořene vlastni penize 264 000 – což je přes 40 % z cilove castky. Chtela by uskutečnit rekonstrukci domu ve vysi cilove castky. Nejaky fin poradce od "lisky" říká, že když ma naspořeno víc jak 40 % z cilové částky, a bere si úvěr jen na 286 000, (což je úvěr do 500 000 bez zajištění) bude normálně splácet 10 let cca 2500kc/měsíc , a nepotřebuje ručitele, ani zastavu nemovitosti – prý to má jako bonus za dlouhodobé spoření (sml. založena r. 1996) Otec(také důchodce 65 let) pravděpodobně bude figurovat jako spoludlužník či přistupitel ????? –když mají SJM. Jiný fin. poradce od "lišky" říká, že důchodcům přes 65 let nepůjčí nic – musí mít přistupitele či ručitele – kdo je výdělečně činný????? Jak to teda vlastně je?? Jaký je přesný rozdíl mezi přistupitelem a ručitelem ???? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou .Máme hypotéku na rod.dům a za 3 měsíce nám končí sjednaná úroková sazba.Zvažujeme,že bychom doplatili hypoteční úvěr úvěrem ze stavebního spoření ./je to prý výhodnější Chtěla bych Vás poprosit ,jestli byjste nám mohla vypočítat ,jak by to vycházelo přes Vás.Máme už nabídku za stavební spořitelny HYPO a chtěli bychom to porovnat. Jedná se o částku úvěru 850 000,-kč.V současné době platíme 6258,50 + 200,- na poplatky Zajímalo by mě ,jaké doklady bychom potřebovali k vyřízení nové žádosti,jaké by byly poplatky za smlouvu a jaká by byla výše měsíční splátky a na jakou dobu. Děkuji a spozdravem Ivana Volná
Dobrý den, vlastním družstevní byt, protože bydlím v jiném městě v podnájmu, chtěla bych tento družstevní byt (který splácím) pronajímat. Kde je všude třeba toto nahlásit? Musím mít v bytě trvalé bydliště? Jaký je rozdíl, když v tomto bytě trvalé bydliště mám nebo nemám? Jak se řeší zdanění příjmu z tohoto pronájmu? Jak se postupuje, pokud je byt pronajímaný dvěma na sobě nezávislým osobám? Děkuji, Valent
Dobrý den mám dotaz jsem v čás.in.důchodu jsem rozvedená v péči mám 3 syny 15,13 a 8 let pobyrám soc.dávky a dávku na bydlení.Byt mám v osobním vlastnictvím když vypisuji formulář tak mi řekla ůřednice že se dotoho nezapočítává,společná elektřina,žumpy a komíny zdá se mi to divné platit za ně musím.Prosím jak to vlastně je maj mi toto započítávat nebo né?Jak zjistím kolik bych mněla správně brát.Děkuji za odpověď Květa
Dobrý den! Mám na syna uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. Nyní mi smlouva končí. Mohu žádat na tuto smlouvu o úvěr. ( na modernizaci bytu, ve kterém máme trvalé bydliště)? Děkuji za odpověď. Petr Vraštil.
Dobrý den, měl bych dotaz týkající se plánovaného zrušení státní podpory u úvěru ze stavebního spoření. Př: Chtěl bych si půjčit formou překlenovacího úvěru částku na koupi bytu.Potřeboval bych vědět,pokud uzavřu smlouvu ještě před zrušením státní podpory a za půl roku jí zruší,jestli mi bude i nadále(po celou dobu PÚ i SÚ )přicházet tento roční příspěvek. Předem děkuji za odpověd.Petr V.
Dobrý den, měl bych otázku ke zrušení státní podpory: Př: Uzavřu si nyní dlouhodobý(30let) úvěr u Stavební spořitelny a za půl roku zruší výhody státní podpory.Budu mít nárok na státní podporu po celou dobu splácení úvěru?? Předem děkuji za odpověď.
Mám stavební spoření u Česk. stav. spoř. - cílová částka 160 000,- naspoř. 145 000,-. Doba trvání 6let.tarifní var. - klasik standard. Je možnost zvýšit cílovou částku. Jakou zvolit tarifní variantu?
Hezký den, rozhodli jsme se s manželem na výměně oken a vstupních dveří v naše rodinném domku. Jelikož nemáme patřičnou hotovost - cca 200.000,-obracím se na vás jaký finanční produkt bychom mohli využít. Mohli bychom splácet cca 5000,- měsíčně. Děkuji
Dobrý den. Můžete mi, prosím, poradit, zda mohu v těchto dnech ještě uplatnit nárok na státní podporu ze stavebního spoření za rok 2007? Mám uzavřenou smlouvu z r. 2002, kde jsem neuplatňovala nárok na státní podporu a nyní jsem si uvědomila, že již za minulý rok jsem ji uplatnit mohla. Dále prosím o sdělení, v jaké výši by ta státní podpora byla. Děkuji za odpověď. /Smlouvu o stavebním spoření mám uzavřenou s Reiffeisen, stavební spořitelnou.
Dobrý den, kupuji byt v hodnotě 500 tis. Kč. Financováno překl. úvěrem u modré pyramidy (100%). Chtěl bych se zeptat. zda-li se již od počátku zmenšuje jistina, poněvadž hodlám úvěr splatit za cca 6 let, a to jak potupnými mimořádnými vklady, tak na konci jedním konečným vkladem. Děkuji
Dobrý den.Prosím o radu,jak spočítat skutečný přeplatek úvěru ze stavebního spoření s překlenovacím úvěrem.Je má úvaha správna,když sečtu úroky z překlenovacího úvěru + klasického úvěru + poplatky za vedení a od této částky odečtu úroky z vkladů a státní podporu po dobu překlenovacího úvěru?Plus ještu bude zahrnuta nějaká úleva nad dani. Nebo je zde ještě nějaká jiná bota?Jinak uvažuju o úvěru přes HYPO SS,ale její podmínky se mi zdají až moc vyhodné oproti konkurenci(úrok překl. úvěru 4,4% a klasického úvěru 3,9% na 22 let).Předem děkuji za odpověď.Staňko
Dobrý den, může lidové bytové družstvo odprodat pozemek kolem bytového domu (předzahrádka, zelená plocha) na základě usnesení členské shůze za cenu nižší než je cena odhadní? Jedná se o převod posledního z 8 bytů v domě do osobního vlastnictví. Byt má samostatný vchod. Děkuji za odpověď
Dobrý den, stavím rodinný dům, částečně financovaný z úvěru u ČMSS, který jsem už vyčerpal. Úroky z úvěru si každý rok odečítám od základu daně. Co se stane, když stavbu ještě před kolaudací prodám? Řeší tuto situaci zákon? Budu muset zpětně dodanit úroky, které jsem si v minulých letech odečetl? Jak postupovat u úroků, které jsem zaplatil v roce prodeje? Děkuji.
pozn. mám zájem za vydělané peníze zainvestovat větší byt nebo RD. Byt do OV který zde uvádím bude k 20.12.2007 převeden do OV na moje jméno. Proto se ptám, jak nejlépe obecně postupovat abych z výdělku největším počtem financí zainvestoval do bytu nebo RD většího? Pořízení bytu: 1 750 000,- Kč Moje úspory použité ke koupi bytu: 450 000,- Hypotéka použita ke koupi bytu: 1 300 000,- Nyní mám kupce za byt na částku: 2 700 000,- Kč. Proto celkový rozdíl zisku při prodeji bytu by byl: 2700000 - 1750000 = 950 000,- Kč Př. č1: Prodám ještě letos v roce 2007 byt za částku 2700000,- Kč celé jako nemovitost, kde 3% (tj. 81 000)z celé částky je převodní daň, dále by byla daň z příjmu (2700000-1750000, tj. 950 000,- Kč), kterou vůbec nemám ponětí kolik to dělá?, dále za předčasné doplacení hypotéky pokutu 130 000,- Kč a dále hypotéku jako takovou 1 300 000,- Kč. Teď je otázkou kolik bude daň z příjmu? Př. č.2: Prodám ještě letos v roce 2007 byt za částku 2700000,- Kč, ale rozděleno na část 1 850 000,- jako nemovitost a zbylých 850 000,- Kč jako věc movitou (uděláme druhou kupní smlouvu na koupi např. výbavy bytu tj, třeba kuchyňské linky, kde státu zaplatím 3% z 1 850 000,- Kč nemovité částky (tj. 55 500,- Kč), dále by byla daň z příjmu, a to: 100 000,- Kč z příjmu za nemovitost a 850 000,- Kš z příjmu za věc movitou. dále za předčasné doplacení hypotéky pokutu 130 000,- Kč a dále hypotéku jako takovou 1 300 000,- Kč. Př. č.3: to stejné jako příklad č1 akorát by bylo prodáno v roce 2008, tzn. od roku 2008 už bude jiný výpočet daní? Př. č.4: to stejné jako příklad č2 akorát by bylo prodáno v roce 2008, tzn. od roku 2008 už bude jiný výpočet daní?
Dobrý den, chtěl jsem Vás poprosit o radu. V součastnosi jsem majitel bytu 2+1 v Hradci Králové, ale začínám přemýšlet o novém bydlení v horizontu pěti let. Chtěl bych začít někam ukládat své finance cca 5 tis. měsíčně, které bych v budoucnu mohl použít na financování svého nového bydlení a samozřejmně počítám s prodejem stávajícího bytu. Můžete mi prosím poradit, kam peníze začít ukládat? Zda využít stavební spoření nebo jiný produkt? Předpoládám, že budu potřebovat úvěr okolo 2,5 mil. Stejnou částku by chtěla začít spořit i má přítelkyně, je pro nás lepší vybrat si jeden produkt a spořit společně? díky Michal
Dobrý den, mám uzavřenou smlouvu o stavebním spoření u Modré pyramidy. Již se blížím k cílové částce. Smlouva byla uzavřena v roce 2001 a v roce 2003 zvýšena cílová částka. Je možné požádat stav. spořitelnu o zvýšení cílové částky, aby mohla být nadále čerpána státní podpora ve výši 4500,- Kč ročně a byl zachován stávající úrok ve výši 3% ročně ? Děkuji Slávka
Dobrý den, po narození syna jsme se rozhodli uzavřít mu stavební spoření se státním příspěvkem. Chtěl jsem se zeptat na aktuální nabídku stav. spořitelen pro tuto věkovou skupinu (0 let :o) ) Naše představa je spořit tak 200,- měsíčně, s možností přivkládat peněžité dary (babičky apod.). Našel jsem u ss Wustenrot tarif Kamarád - ale tam jsem narazil na problém vysoké měsíční úložky. Jaké jsou "sankce" při nižší úložce než je uvedeno ve smlouvě. Co by jste nám doporučovali. Děkuji
Dobrý den, potřebuji poradit jaké stavební spoření. V současné době mám Lišku dle staré smlouvy (se státní podporou 4500,- ročně). Dozvěděl jsem se, že mohu mít i další stavební spoření. Můžete mi prosím poradit, nemohu se rozhodnout mezi Raiffeisen a Liškou. Potřebuji vysokou státní dotaci, a vysoký úrok. Na podmínkách předčasného výběru peněz nezáleží (sloužili by jako zdroj do budoucna pro bydlení). Děkuji. Konečný
Dobrý den,mám dotaz ohledně povinnosti zaplatit daň z převodu nemovitosti. Kupuji byt do osobního vlastnictví a jakožto kupující se stanu ručitelem prodávajícího, který by onu daň měl zaplatit. Je možné, aby mu tato daň byla prominuta, protože si bude kupovat jiný byt? Děkuji Katka