FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování bydlení je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ

odpovídal(a): Redakce

Jak se dostat k úsporám ze stavebka?

Dobrý den, od 10. měsíce 2003 mám uzavřenou smlouvu u ČMMS ještě dle podmínek z 11/2002... Nyní bych potřebovala k dispozici naspořenou částku. Chtěla bych se zeptat jakým způsobem toto řešit a zda přijdu o státní podporu za pět let spoření... Úvěr si brát nechci, protože naspořená částka by mi na pokrytí stačila... Chtěla bych si rovnou založit novou smlouvu, tak jestli není nějaká lepší varianta než zrušit původní smlouvu.. díky za odpověď kettys

Nepřipsali nám státní podporu

Dobrý den,našemu půl ročnímu synovi jsme 5.9.2008 založili stavební spoření u Lišky na cílovou částku 300 000,-.Zatím jsme tam jednorázově vložili 15000,- a nyní nám přišel výpis,kde si odečetli částku za uzavření smlouvy a za vedení účtu a připsali úroky z vkladů 71kč,ale nebyla zde žádná státní podpora!Myslela jsem,že státní podpora se připisuje koncem roku,ale na této smlouvě je státní podpora 0kč,i když je zde psáno,že nárok na ní je?Prosím jak to tedy je?Měl ji na tuto smlovu dostat?Děkuji Hrnčířová

Hledám výhodné spoření

Dobrý den, v dubnu mě bude 52 roků a končí mi penzijní připojištění. Peníze si vyberu a připojištění ukončím. Chtěla bych se poradit jaké si dát spoření dále,zda penzijní nebo stavební spoření co je výhodnější, jednalo by se o částku 1500 Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Vhodná varianta financování

Dobrý den,já a přítel chceme koupit byt v hodnotě cca 800 tis. Já mám stavební spoření u ČMSS, kde je naspořeno 150 tis., spořím šestým rokem, v minulém roce navýšena cílová částka na 400 tis. Přítel žádné spoření nemá.Děkuji za nastínění vhodné varianty finacování.

Hodlám koupit družstevní byt

Dobrý den,rád bych poprosil o radu.Jsem člen družstva a budu kupovat družstevní byt v ceně cca 750tis.Jaké mám možnosti co se týká financování?Podotýkám,že zástava majetku ani ručení není z jistých důvodů možná.Stavební spoření nemám.Děkuji za odpověď

Odkup městského bytu

Dobrý den. Chceme s manželem koupit městský byt v hodnotě 500000,-Kč. Oba máme uzavřené stavební spoření, ale každý u jiné stavební spořitelny. Každý máme naspořeno cca 60000,-Kč. Prosím o radu, zda je v tomto případě možné použít na koupi bytu obě smlouvy a překlenovací úvěr nebo zda je výhodnější hypotéka. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, prosím o radu s následujícím…

Dobrý den, prosím o radu s následujícím problémem. Od r. 2004 splácím hypotéku na dům, v dubnu 2009 bude končit pětiletá fixace úroku. Dále splácím několik úvěrů ze stavebního spoření, životní pojistku, pojištění domu. Mám zájem optimalizovat splácení úvěrů nějakou formou přefinancování, mohli byste mi doporučit nejakého nezávislého finančního poradce (Kladensko, Praha). Děkuji, Štěpán Votoček

Plnoleté spoření

Dobrý den v roce 2001 jsme synovi založili stavební spoření (u Raiffeisen st.spoř.), tarif pro mládež. Po pěti letech jsme navýšili cílovou částku a pokračujeme ve spoření, tedy za stejných podmínek jako v době založení. Prosím o informaci, jak se máme zachovat v příštím roce, kdy synovi bude 18 let, nebude tedy již splňovat podmínku pro tarif pro mládež, ale smlouvu bychom rušit nechtěli, chceme ve spoření dále pokračovat. Máme podávat my návrh na změnu, nebo bude provedena automaticky ze st. spořitelny? Děkuji za odpověď, přeji pěkný den Ola

Dostanu plnou státní podporu?

Dobry den, nevim jestli bude nasludijici dotaz smerovan spravne. POkud ne predem se omlouvam. Pritelkyne ma uzavrenou smlouvu stavebniho sporeni na 2500 za mesic (30000 kc/rok). Zalozila ji v roce 2006, kdy skoncilo jeji predchozi stavebni sporeni. Ze stareho si dala na radu poradkyne 50000 na to nove. Ted byla za poradcem a ten ji rekl ze za tenhle rok tam musi dat jeste 10000 aby mela narok na plnou statni podporu (3000). Tady me to ale nesedi. BUd se to jako kdyby z tech 50000 platilo jako 20000/rok 2006, 20000/rok 2007, 10000 + 10000/rok 2008. A nebo skutecne po tech 30000 (jak je ve smlouve) ale to by jeden rok chybel. Kazdopadne by me zajimalo, jestli kdyz ma smlouvu na tech 30000/rok, tak jestli staci ulozit pouze 20000/rok, aby ziskala plnou podporu (3000).

Dne 15.10.08 jsem přes internet žádala o uzavření…

Dne 15.10.08 jsem přes internet žádala o uzavření stav.spoření na jméno Roman Matoušek. Po odeslání vyplněného formuláře jsem do dnešního dne neobdržela Smlouvu k podpisu. Žádám o její zaslání, poř.sdělení, zda jste moji e-mailovou žádost obdržely. Děkuji Matoušková

Brzo dosáhnu cílové částky

Dobrý den, potřeboval bych poradit ve věci stavebního spoření. Mám stavební spoření uzavřené u stavební spořitelny České spořitelny. Smlouvu jsem uzavřel v roce 2003 a blížím se dospoření cílové částky (120 000,-). Jde mi o to jak pokračovat a co pro mne by bylo finančně nejvýhodnější. Děkuji za odpověď. Záruba

Vyplacení podílu

Dobrý den, měl bych malý dotázek matka zdědila byt 2+1 ale musí z něho vyplatit ještě 2 sestry já bych měl o byt zájem. K obejití dani z převodu nemovitosti by bylo nejlepší mi byt darovat (s čímž matka souhlasí) Otázka zní jak toto financovat abychom vyplatily sestry mám již 7 let stavební spoření u Hypo(teď už Raiffka)

Může stavební spoření se státní podporou uzavřít o

Může stavební spoření se státní podporou uzavřít občan Slovenské republiky s trvalým pobytem v ČR ?Děkuji, Pružina

Státní podpora na státní podporu?

K poslednímu dotazu Nevím jak teď u nových smluv, ale u těch s max. podporou 4500,-- se mi do základu pro státní podporu počítaly i úroky z min. roku. Je opravdu v tomto změna ?

Z čeho se počítá podpora stavebního spoření?

Dobrý den! Prosím o informaci, zdali úroky z účtu ze stavebního spoření z předchozího kalendářního roku jsou stavební spořitelnou považovány za vklad v následujícím roce. Jsou tedy součástí částky pro přiznání státního příspěvku na následující rok? Děkuji

Můžeme spořit jen do 80 % cílové částky?

Mám smlouvu u lišky z roku 2002 na cč 200 tisíc.V letoším roce tam budu mít cca 120 tis. Když jsem byla v jiné záležitosti u poradkyně, tak mi řekla, že mohu vkládat jen do výše 80ti % cílové částky. Prý je to něco nového od Kalouska, jinak že prý odebere státní podporu. Nikde jsem nic takového neslyšela. Je to pravda ?

Zvýšení cílové částky

V prosinci mi končí 5r stavební spoření a hodlám pokračovat s navýšenou cílovou částkou. Takže zaplatím 1% z rozdílu původní a nové cílové částky. U Buřinky mně navíc řekli, že mi tím odečtou 1% z celkové částky úroků. U Wuestenrotu o ničem podobném nemluvili. Prosím o zjištění, zda informace jsou správné. Děkuji.

Kterou variantu stavebního spoření si mám vybrat?

Dobrý den, poraďte mi, prosím, kterou variantu stavebního spoření si mám vybrat, když chci mít cílovou částku na 300 000 Kč a chci si vzít co nejdříve překlenovací úvěr (manželka již má naspořeno na jiné smlouvě 40 % cílové částky). Zároveň prosím uveďte, kolik celkem cca přeplatím. Děkuji za radu.

Otázky na stavební spoření

Dobrý den,potřebovala bych poradit ohledně stavebního spoření (Modrá pyramida)...v roce 2009 naspořím cílovou částku a dle nových informací si cílovou částku mohu navýšit, ale musím se vzdát 1/3 všech úroků a finance již budou úročeny 2 %. Klieti jsou tedy donuceni stav. spoření ukončit a založit si nové. Tyto pravidla mají všechny stav. spořitelny? Má význam si už teď založit nové spoření...proč lidé mají i několik stavebních spoření, když mohou čerpat jen jednu podporu? Co se stane, když bych přečerpala cílovou částku? Přijdu o 1/3 všech doposud připsaných úroků? Děkuji.

Nová smlouva stavebního spoření

Chci se informovat, co dělat, když jsem doplatila úvěr ze stav. spoření a chtěla si uzavřít novou smlouvu stavební spoření. Mohu to udělat ještě letos?