FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Nárok na sirotčí důchod

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na sirotčí důchod, i když budu studovat vysokou školu formou kombinovaného studia. Předem děkuji za vaší odpověď

Přepočet starobního důchodu

Dobrý den. DNE 1.4.2005 jsem dosáhla důchodového věku, ale stále pracuji v pracovním poměru na dobu neučitou. 1.4.2010 mi tedy skončí započítávání přesluhování. Pokud budu dále pracovat na dobu neurčitou do roku 2012, bude možné mi v roce 2012 vyměřit starobní důchod se započítáním přesluhy (2005 až 2010) a zpětně proplatit důchod za odpracovanou dobu od 1.4.2010 do roku 2012? Děkuji za odpověď

Způsob výplaty důchodu

Dobrý den, ptám se za mojí tetu, můj dotaz zní: může si nechat důchod posílat na jiný účet (původní má zablokován) než ji bude posílán složenkami na adresu. U nás na důchodovém ji řekli, že to nejde, ale já mám jiný názor a ten samý problém a u mně to šlo. děkuji

Opětovný vznik nároku na vdovský důchod

Dobrý den, jsem narozená 5/1956. Od 5/2003 jsem pobírala na sebe vdovský a na dítě sirotčí důchod. Když dcera přestala studovat, byly mi od 2/2008 odebrány důchody oba (v 5. měs. téhož roku mi pak bylo 52 let). Dostala jsem současně dopis ČSSZ, že až dosáhnu věku 55 let, což bude v 5/2011, bude mi vdovský důchod vrácen, protože splňuji podmínky (do 5 let od odebrání dovrším 55 let). Teď má prý být ovšem od 1/2010 změna (dovršení 58 let), která nevím, zda se mě týká, protože mám písemný příslib ČSSZ o vrácení důchodu v 55 letech. Jak to tedy v mém případě bude ? Dostanu vdovský důchod ? Děkuji za odpověď, Kroupová

Výpočet starobního důchodu

Dobrý den, jsem osoba samostatně výdělečně činná a zajímalo by mě jaký bych mohla mít vyměřený starobní důchod ze základního sociálního a zdravotního pojištění.( Za období zhruba 10 let) současně pobírám vdovský důchod ve výši 6581,-. Předtím jsem byla normální státní zaměstnanec. Je mi 51 let mám 4 děti a do důchodu bych měla jít v roce 2017. Předem děkuji za odpověď

Odchod do předčasného důchodu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat kdy mám nárok na předčasný důchod. Mám odpracovaných 17let i dvě děti a z toho jsem na pracáku už 6 let.Děkuji

Dobrý den, kolik let se mi bude počítat do…

Dobrý den, kolik let se mi bude počítat do důchodu za děti narozené 11.3.1975, 4.3.1976, 21.3.1978. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, rozumím tomu dobře, že když mám nárok…

Dobrý den, rozumím tomu dobře, že když mám nárok na předčasný důchod tři roky předem např. 30.9.2009 / klasický důchod starobní - nárok 30.9.2012/a budu žádat důchod až třeba v 6/2010 bude se mne týkat krácení důchodu za celé období předem za každých započatých 90 kal. dnů o 0,9 % podle starých pravidel tj. odhadem asi 9 kvartálů. nikoli dle nových, které mají platí od roku 2010. Moc děkuji za odpověď.

Invalidní důchod

dobry den, prisel jsem nasledkem urazu o leve oko. mam narok na castecny invalidni duchod. dekuji za odpoved

Odchod do důchodu

Oficiálně mám jít do důchodu v lednu 2010. Proslýchá se, že by měl být snížen koeficient pro výpočet důchodu. Je pro mne výhodnější odejít do důchodu v lednu 2010 nebo k 31.12.2009?

Nárok na důchod

Dobrý den, manžel v polovině roku dosáhl důchodového věku.Chce však dále pracovat. Jak dále postupovat? Předpokládám,že bude vhodnější o důchod požádat až po 1.1.2010 (kvůli novele)? Nejsem si však jista, jak si vyložit následující ustanovení: Pokud vznikl nárok na důchod před 1. lednem 2010, ale nebylo o něm pravomocně rozhodnuto, bude se rozhodovat podle právních předpisů účinných před tímto dnem. To samé platí pro přiznání, odnětí nebo změnu výše těchto důchodů za dobu před 1. lednem 2010, i když o nich už bylo pravomocně rozhodnuto. Je potřebné, aby si nechal změnit pracovní poměr z doby určité na dobu neurčitou? Když bude chtít,aby se mu přesluhuvání započítávalo, může požádat o vyplácení 1/2 důchodu zpětně i za 8.,9.,10.,11.,12. měsíc 2009 (pokud by od 1.8. měl dobu určitou) a nebo až od 1. nebo 2.1.2010 nebo od kdy?

Zkrácený závazek u starobního důchodce

Dobrý den, jsem starobní důchodce a od srpna budu pracovat jako zdravotní sestra v soukromé praxi odb.lékaře 1 den v týdnu-8,5 hod. Jak by měla vypadat pracovní smlouva? Jaké budou odvody zaměstnavatele a jaké srážky ze mzdy budu mít já? Jaký je nárok na dovolenou a dávky v případě PN?

Výše předčasného důchodu

Dobrý den chtěla bych vědět, kdy mohu odejít do předčasného důchodu. Narozena jsem 26.7.1952 a pracuji od svých 15 let, mám jedno dítě. Nyní jsem dostala výpověď k 31.7.09 v práci, kde mám dvouměsíční vypovědní lhůtu a 3 měsíce odchodné.Chtěla bych vědět jestli by mi to vyšlo kdybych zůstala rok na pracovním úřadě a o kolik by byl důchod nižší, protože jsem v kraji s velice vysokou nezaměstnaností děkuji za odpověď

Souběh nemocenské a důchodu

Dobrý den.Prosím o radu jak postupovat.Dne 20.7.2009 mohu odejít do předčasného důchodu.Jsem již,ale pět měsíců na nemocenské.Mohu zažádat o předčasný důchod,nebo musím ukončit nemocenskou a žádat.Za jak dlouho od případného ukončení nemocenské mně vznikne nárok na předčasný důchod.Děkuji za poradu.

Důchodový věk

Dobrý den, chci se zeptat, kdy mohu jít do předčasného důchodu. Narodila jsem se v lednu 1955 a mám odpracováno 35 let. Mám 3 děti. Děkuji za odpověď. EC

Penzijní připojištění

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jakým způsobem by došlo k vyrovnání s klienty při zániku penzijního fondu. Procházela jsem úplné znění zákona o penzijním připojištění a vím, že probíhají kontroly od ČNB a zveřejňování hosp.výsledku atd. Pokud by penzijní fond z jakéhokoli důvodu zanikl má klient právo (byť již v budoucnu zpoplatněně) převést naspořené prostředky (včetně úroku a státní podpory) do jiného penzijního fondu anebo může dostat naspořené prostředky v celé výši (včetně úroku a státní podpory za celou dobu trvání) zpět? Anebo nazpět dostane pouze tzv. odbytné?Jen pro doplnění, jak hodnotíte penzijní fond A-Egon, který v současné době poskytuje klientům nejvyšší míru zúročení, tj. 3,5 %? Není třeba v tom hledat nějakou pochybnost k tomuto fondu, který je zatím krátce v ČR (ale celosvětově patří asi k 5 největšímu na světě)? Děkuji mockrát za Vaši odezvu a s pozdravem Dagmar Šp.

Odchod do důchodu

Dobrý den,prosím o radu: Jsem narozen 3.9.1950.Ke dni 30.6.2009 bylo zrušeno moje systemizované místo a pracovní poměr bude končen dle §52,odst.c) k 31.8.2009.Jaké je datum mého odchodu do důchodu, když jsem v letech 1965-69 absolvoval střední školu a od 31.7.1969 do 31.8.2009 jsem odpracoval následující roky: 31.7.1969 - 31.12.1974 ve III.důch.kategorii 1.1.1975 - 31.5.1991 ve II.důch.kategorii 1.6.1991 - 1.4.1992 v I.A důch.kategorii 2.4.1992 - dosud ve III.důch.kategorii Pokud nebude mít důchodová kaegorie vliv na důchodový věk, projeví se nějak ve výši důchodu? Prosím o radu jak nejlépe postupovat pokud do dovršení důchodového věku neseženu práci(nejpravděpodobnější varianta)?Od kdy je nejlepší požádat o předčasný důchod,aby bylo co nejmenší krácení starobního důchodu a kolik se mi bude započítávat odpracovaných roků?Bude se počítat i střední škola? Děkuji Vám za odpověď.

Předčasný důchod

Dobrý den, mám dotaz, kdy je pro mne výhodné odejít do předčasného starobního důchodu. Narodila jsem se 28.3.1954 a vychovala 3 děti. Do 30.6.1973 jsem studovala, od 1.8.1973 jsem byla zaměstnána do 31.3.2009. Od 1.4.2009 jsem registrována na ÚP a podporu v nezaměstnanosti mám přiznanou do 02/10. Počet let pojištění ke dni vzniku nároku na důchod se v mém případě počítá od 15 let? Děkuji za odpověď.

Doba péče o dítě

Je mozno zapocitat do odpracovanych let peci o dite narozene s rozstepem rtu a patra (2 operace), vyzadujici logopedickou peci? Pozdeji jeste uraz patere s dlouhodobou rehabilitaci. Pokud ano, jakymi dokumenty nutno dolozit zadost o duchod?

Doba péče o dítě

Kolik let se mi bude pocitat do duchodu za deti narozene 7.1.72 a 13.6.1975?