FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Od 1.10.2009 mi náleží starobní důchod, o který jsem zažádala. nadále ale chci podnikat. Co musím udělat? A jak je to v mém případě, když si platím dobrovolně nemocenské pojištění - můžu ho jednoduše zrušit, když budu pobírat důchod, nebo pokud ho budu nadále platit a v případě nemoci-dostanu něco? Děkuji
Zemřelo mě dítě ve 3 letech, druhému je 30 let. Počítají se mě 2 děti anebo jen jedno pro odchod do důchodu? Děkuju
Dobrý den. Mám dotaz ohledně výpočtu důchodu? Jsem nar.21.12.1951 jedno dítě. Jsem částečně invalidní, chtěla bych odejít předčasně do důchodu o 2 roky. Na úřadu mě sdělili,ž e můj termín je po 5.1 2010, nyní jsem se doslechla, že hrozí navýšení procent. koef ke krácení výpočtu z 0,9 na více. Nebylo by výhodnější odejít k 21.12 10. Veškeré administativní záležitosti mám připraveny a v pořádku. V současné době mě na tuto otázku nejsou schopni odpovědět, zejména ne úřednice, pod kterou spadám. Děkuji za odpověď.
Žena, datum narození 1.12.1950, dvě děti. Kdy je vhodnější odejít do starobního důchodu: k 31.12.2009 nebo až v roce 2010, po završení x násobku 90 odpracovaných dní po termínu dovršení důchodového věku? Ptán se proto, že je možné slyšet hlasy, že od 1.1.2010 nastávají podstatné změny v zákonech... Z jedné Vaší odpovědi (Ale pouze za předpokladu, že se jedná o pracovní poměr na dobu určitou, max. 1 rok. Takže pokud byste chtěl využít toto zvýšení, musel by se Váš pracovní poměr změnit např. dodatkem.) usuzuji, že musím mít minimálně dodatek ke stávající pracovní smlouvě i když pokračuji na původním pracovním místě? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, týká se mé osoby změna zák. platného od 1.1.2010 ? Narodila jsem se 11.10.1955, mám 3 děti a odpracováno 26,8 roků , do důchodu bych měla jít v roce 06/2014. Od 07/2004 jsem bez práce a nemám příjem stimulující finanční výši důchodu. Od 1.1.2007 mám přiznanou péči II.st.na bezmocnou matku. Děkuji za jakouko-li odpověď .
Dobrý den, nárok na důchod mi vznikl již v r.2007, ale nepožádala jsem o něj, protože stále pracuji na dobu neurčitou. Je možné si požádat od 1.1.2010 o důchod a zároveň zůstat dál v současném pracovním poměru na dobu neurčitou ? Je potřeba o tom informovat zaměstnavatele (mít jeho souhlas)? Má pobírání důchodu současně se mzdou vliv např. na jiné danění mzdy? Mění se tím odvody na sociální a zdravotní pojištění, jež zaměstnavatel za mne odvádí? Je možno požádat o důchod zpětně - např. až v březnu 2010 požádat o důchod od 1.1.2010 ? Předem děkuji za odpověď.
Jsem narozen 20.3.1954 od 1.7.1974 jsem nastoupil služební poměr vojáka z povolání. Propuštěn jsem byl 1.12.1983 v rozhodnutí o mimosoudní rehabilitaci byla započtena doba do 1.3.1991 v 1.ktg.funkcí tj.16let a 7 měsíců. Před nástupem profesionální služby předcházela dvouletá základní služba. Od 1.12.1983 jsem stále zaměstnán.Kdy vznikne nárok na důchod?
Dobrý den, mám dotaz na stav zkrachovalého penzijního fondu VIVA, terý je v konkurzu. 9.11.2001 jsem zaslala přihlášku pohledávky. V jaké fázi se celý stav konkurzu nachází? Děkuji
Dotaz: a) započítává se odstupné do ročního příjmu pro výpočet důchodu ? b) dochází od 1.1.2010 ke změně systému výpočtu důchodu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, v tomto roce bych mohla jít do předčasného důchodu, nar. 22.5.1953 mam 2 děti, od 17.12.2008 jsem na úřadu práce a zatím se mi nepodařilo najít práci. Kdy je pro mě nejlepší zažádat o důchod?Nebo mám počkat ještě rok. Nevím a prosím o radu. Děkuji
Dobrý den, ráda bych věděla, jestli se mě bude počítat při odchodu do důchodu dcera manžela, kterou jsme vychovavali od jejich 13 let do 18 let. Narodila jsem se 11.09.1953 a mám jednoho vlastního syna. Pokud se mě bude dcera manžela při odchodu do důchodu počítat, ráda bych věděla, co k tomu budu potřebovat. Samozřejmě myslím, jaký doklad. Děkuji za odpověď
Dobry den.Chtela jsem se zeptat...byl mne prideleny castecny invalidni duchod, mam 4deti, a 2 roky do duchodu. Zdravotne jsem na tom velmi spatne a proto, zvazuji to ze bych sla do predcasneho duchodu. Chtela jsem se zeptat na to, o kolik by se mne kratil duchod kdybych teda do duchodu odesla o 2 roky drive. Dekuji!
Dobrý den. Mám dotaz ohledně odchodu do důchodu. Jsem muž, narodil jsem se 4.10.1949. Mám odpracovaných 45 let a chtěl bych jít do důchodu od 1.1.2010, přitom již mohu jít od 17.11.2009. Chtěl bych se ale zeptat, jestli se vyplatí jít do důchodu až od 1.1.2010 a nebo již mám nastoupit důchod od 17.11.2009 a do konce roku zůstat v pracovním poměru. Děkuji Vám za odpověď
Dobrý den, dcera pobírala od roku 1993 sirotčí důchod.V březnu 2008 přerušila studium na vysoké škole. Nyní od září 2009 bude ve studiu pokračovat.Jak požádat o obnovení sitotčího důchodu? Bude se vypočítávat znovu? Podle jakých pravidel? Děkuji.
Dobrý den, jsem v invalidním důchodu a chci se zeptat, zda si musím požádat o starobní důchod, když dovrším věkovou hranici na tento důchod nebo mi nadále bude náležet důchod invalidní. Děkuji a přeji krásný den.
Dobry den, jsem narozena 21. 4. 1951 a mam dve deti. Jsem v pracovnim pomeru na neurcito a rada bych se zeptala, zda se mi vyplati i po 1.1.2010 dale pracovat, zda se mi muj regularni starobni duchod, na ktery budu mit narok od zacatku roku, nesnizi tim, ze budu pracovat i po reforme. dekuji
Dobrý den. Mám dotaz ohledně výpočtu starobního dúchodu. Jako ČID jsem si otevřel živnost, abych si přivydělal, jelikož se mi nepodařilo sehnat odpovídající práci. Příjem z této činnosti byl v průměru asi 2000,-Kč měsíčně. Doba souběhu podnikání a ČID je 14 roků. Bude toto "podnikání"mít vliv na výpočet starobního důchodu? Před přechodem do ČID jsem měl pět roků PID a nyní chci jít jeden rok do předčasného důchdu. Sdělte, prosím, jakým způsobem mi bude důchod vypočtený.Děkuji.
Dobrý den, den mého narození je 2.4.1951.( 1 dítě) Do důchodu mám jít 2.4.2011. Od června 2009 jsem na úřadu práce. Chci jít do předčasného důchodu. Kdy bych měla zažádat o důchod. Děkuji.
Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu. Je mozne si pri plnem invalidnim duchodu vydelavat bez omezeni? Nebo je vyse prijmu ci podnikani omezeno?
Jsem žena ročník 1952, mám 2 děti. Chtěla bych jít do předčastného důchodu v roce 2010.Jaké bude krácení mého důchodu,dotkne se mě již nová vyhláška, nebo to bude podle roku 2009.