FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, tento rok k 31.11. 2009 bych měla…

Dobrý den, tento rok k 31.11. 2009 bych měla nastoupit do řádného starobního důchodu a mám odpracováno 39 let. Ráda bych se dozvěděla, zda je pro mě výhodnější nastoupit do řádného starobního důchodudu od 1.12.2009 nebo až k 1.1. 2010. Nepředpokládám, že bych za tento rok měla vyšší příjem, spíše může býti o cca 30 tisíc nižší než za rok 2008. Již jsem domluvená se zaměstnavatelem domluvena, že budu pokračovat v práci i po nastoupení do starobního důchodu. Nyní mám pracovní poměr na dobu neurčitou. Není pro mě problém, že tento rok bych musela uzavřít smlouvu na dobu určitou narozdíl od příštího roku. Předem děkuji za odpověď. Smržová

Dobrý den, náš zaměstnanec podal výpověď z…

Dobrý den, náš zaměstnanec podal výpověď z pracovního poměru a zároveň zažádal o předčasný důchod. Do důchodu by měl nastoupit 29.12.2009, výpovědní doba končí dnem 30.11.2009. V současné době je ve stavu práce neschopných,nemocenská mu bude končit příští týden. Přišel se domluvit na prodloužení zaměstnání až do data nástupu do důchodu, tedy do 29.12.2009, protože údajně by se na úřadu práce mohl zaevidovat, ale nedostal by žádnou podporu v nezaměstnanosti.Je možný takovýto postup úřadu práce, že z důvodu vyřizování předčasného starobního důchodu nedostane člověk evidovaný jako žadatel o zaměstnání podporu v nezaměstnanosti?

Opětovný vznik nároku na vdovský důchod

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na vdovský důchod po manželovi, který zemřel v září 2006, pobíral plný invalidní důchod. Já jsem narozena v červenci 1955. Vdovský důchod po manželovi jsem pobírala po dobu jednoho roku, a bylo mi řečeno, že jsem v ochranné lhůtě 5-ti let a tudíž budu mít v 55-ti letech, což bude příští rok znovu nárok na obnovení důchodu, a kdy je možné o tento důchod zažádat? Moc děkuji za podpověď.

Minimální výše starobního důchodu

Dobrý den, rozumím-li tomu správně, garantuje stát minimální starobní důchod kolem 2200 Kč/měs. Chci se ale zeptat, zda je tato částka nárokovatelná bez ohledu na majetek příjemce, či bez ohledu na jiné příjmy, např. z členství v obch.společnosti (nebo se dá v tomto případě zamítnout podobně, jako doplatek do živ.minima) S pozdravem T.Bílek

Předčasný důchod - částečný invalidní důchodce

dobrý den, jsem narozený 8.1.1950, jsem částečný invalidní důchodce. zajímalo by mě, jestli to že jsem částečný invalidní důchodce má vliv na to, jestli můžu jít do předčasného důchodu. a jestli ano, tak o kolik dříve nebo později můžu jít do předčasného důchodu oproti plně pracujícím. předem děkuji za odpověd

Odchod do důchodu

Dobrý den, v listopadu 2009 mám nárok nastoupit do starobního důchodu.Pracuji ve školství a počítám, že dokončím nejméně tento školní rok. Za kalendářní rok 2009 budu mít vyšší hrubý příjem, než v loňském roce. 1. Kdy je pro mě výhodné odejít do důchodu - v litopadu 2009 nebo od 1.1.2010 ? 2. Když mám nárok pracovat od 1.1.2010 s pracovní smlouvou na dobu neurčitou, může mi ji zaměstnavatel změnit na dobu určitou(protože potřebuje ušetřit na jarních prázdninách,svátcích a dovolené? Děkuji.

Dobrý den. V letech 1970 až 1993 jsem byl…

Dobrý den. V letech 1970 až 1993 jsem byl vojákem z povolání. Od roku 1994 jsem zaměstnancem v civilním sektoru. Při výkonu služby vojáka z povolání jsem byl zařazen - 4 769 dní v I.kategorii funkcí, 3 419 dní ve II. kategorii funkcí, 365 dní ve III. kategorii funkcí. Jakým způsobem se projeví výkon mé služby na stanovení nároku na odchod do důchodu respektive na výpočtu výše starobního důchodu? Jsem ročník 1952. Děkuji za odpověď. JJ

Evidence na úřadu práce - výše důchodu

Dobrý den, Jsem ročník 1951 narozen v červenci. Po 37 letech nepřetržitého zaměstnání v třísměnném chemickém provozu byla ukončena výroba a jsem od dubna 2009 evidován na ÚP. Moje podpora končí v březnu 2010. O chemiky není zájem a proto uvažuji o předčasném odchodu do důchodu o 3 roky, tj. březen 2011. Jaký finanční rozdíl pro výpočet důchodu spočívá v tom zdali odejdu jako registrovaný na ÚP nebo neregistrovaný na ÚP? Předem děkuji za odpověď P.Prokeš

Žádost o důchod

Přeji dobrý den. Jsem narozený 4.10 1950. Chtěl bych jít o tři roky dříve do důchodu. Kdy bych si měl o důchod zažádat. Děkuji.

Je mi 57 let a mám 2 děti. Od r.2004-2008 plný…

Je mi 57 let a mám 2 děti. Od r.2004-2008 plný inv.důchod.Nyní část.inv.důchod a evidence na ÚP (12-timěs.lhůta končí 24.11.09).Pokud bych sehnala zaměstnání k část.inv.důch. a výdělek by byl nižší než před pobíráním plného inv.důch.,neovlivnilo by to negativně výpočet starobního důch. Chybí mi 2 roky.Nebo jít do předčasného důchodu? Pokud bych odešla do předčas.důch. z ÚP, není tento krácen pouze dočasně? Děkuji za radu!

Nový zákon o penzijním spoření

Dobrý den. Uvažuji během listopadu 2009 o přechodu od svého stávajícího penzijního fondu k jinému penzijnímu fondu. Jelikož na převod je 2-měsíční výpovědní doba, tak by mi nový penzijní fond začínal od 1.2.2010. Od 1.1.2010 má ale prý začít platit úplně nový zákon o penzijním připojištění, podle kterého se prý budou moci sjednat od 1.1.2010 pouze nové typy penzijních fondů. Jak to tedy dopadne s tím mým převodem? Když si třeba převedu svůj fond k fondu AXA s počátkem od 1.1.2010, bude mi tento fond sjednán podle stávajících podmínek? Nebo se bude ten nový zákon vztahovat pouze na nově uzavírané smlouvy - tedy ne smlouvy uzavřené na základě převodu od jiného penzijního fondu? Děkuji za odpověď.

Podpora v nezaměstnanosti nebo předčasný důchod

Dobrý den, můj otec se narodil 13. 8. 1948. Do důchodu by měl jít 13. 10. 2010. Pracuje jako pekař. Tato práce je velmi fyzicky náročná. Jedná se o směny noční a pokud někdo marodí pracuje se někdy i 16 hodin denně. Otec už mi přiznal, že se na tu práci necítí. A tak bych se chtěla zeptat. Je pro něj výhodnější dát nyní výpověď a odejít do předčasného důchodu, nebo dát výpověď a být na úřadu práce až do nástupu do starobního důchodu? Za odpověď mnohokrát děkuji.

Podpora v nezaměstnanosti nebo předčasný důchod

V únoru 2011 mi vzniká nárok na starobní důchod. Mám obavy, že v současné krizi mne zaměstnavatel dá výpověď pro nadbytečnost. Je možné se nějak bránit? A dále by mne zajímalo, pokud budu brát podporu 11 měsíců od úřadu práce, zda se mi důchod bude krátit, či zda je lepší odejít do předčasného důchodu. Dá se to vyjádřit v %. Děkuji za odpověď

Kdy je pro mě nejlepší zažádat o důchod?

Dobrý den,v tomto roce bych mohla jít do předčasného důchodu,23.2.1953 mám dvě děti,pobírám od 3.5.2008 částečný in.důchod od 4.5.2008 do 3.5.2009 jsem měla podporu v nezaměstanosti a od 3.5.2009 podporu nepobírám, ale jsem tam vedena. Kdy je pro mě nejlepší zažádat o důchod? Děkuji předem za odpověď.

Poplatek za změnu penzijního fondu

V novele zákona o penzijním připojištění stojí, že pokud trvá penzijní připojištění déle než 60 měsíců, je převod do jiného penz.fondu bez poplatku. Rozumí se tím 60 měsíců spoření od založení nebo 60 měsíců u jednoho - posledního PF?? děkuji za odpověď

Investiční životní pojištění

Dobrý den, je mi 28 let a uvažuji o zabezpečení na stáří, proto jsem kontaktoval finanční společnost poskytující nezávislé finanční poradenství, od které mi bylo nabídnuto Investiční životní pojištění. Dokážete mi, jako lajkovi, vysvětlit podstatu investičního pojištění, na co si dát pozor, abych byl schopen rozeznat pro mě výhodné a nevýhodné pojištění? Za odpověď předem děkuji.

Předčasný důchod

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Narodila jsem se 12.03.1953.Mám 3 děti.Nárok na důchod je 12.03.2011.Domnívala jsem se,že bych do důchodu odešla 01.01.2012.V zaměstnání se ale podmínky změnily a je to tam pro mě psychicky náročné.Sledují nás auditoři,mladší kolegyně mi dává najevo,že za mě pracuje.Přesčasy jsou už víc jak rok zakázané-tím pádem se můj příjem snížil o víc jak 2 000.-Kč.Nebylo by pro mě lepší odejít dříve? Velice děkuji za odpověď.

Kdy podat výpověď

Dobrý den, 1.2.2010 mi končí smlouva na penzijní připojištění,kdy musí dát výpověď? Částku chci vybrat celou naráz. Děkuji za odpověď

Snížený důchodový věk

Dobrý den, narodil jsem se 1.9.1952.Od 21. 10. 1974 do 15. 1. 1988 jsem pracoval na šachtě v 1AA. V době práce na šachtě ( v rubání) jsem onemocněl chorobou z povolání, za níž jsem získal ČID. Jelikož i práce na povrchu by mou nemoc zrhoršovaly , dohodou ze zdravotních důvodů jsem se zaměstnavatelem rozvázal pracovní poměr. Za tuto dobu jsem odpracoval 4334 směn. Od 16. 1. 1988 do 30.6.1988 jsem pracoval v Dopravním podniku pomocnými pracemi. Od 1.7.1988 do 8.4. 1998 jsem pobíral plný invalidní důchod ( nemocí z povolání a ostatní nemoci). Dne 8.4.1998 mi byl odebrán ID a tudíž od 9.4.1998 do 30.8.1999 jsem byl na úřadu práce s částečným invalidním důchodem, který pobírám doposud. Od 1.9.1999 do současné doby pracuji v nemocnici. Můj dotaz zní - mám nárok na předčasný odchod do starobního důchodu o 5 let - tzn. vztahují se na mě úlevy, které byly projednány nyní vládou ČR nebo dřívější předpisy, nebo mohu dosáhnout předčasný odchod do starobního důchodu a o kolik let?

předčasný důchod

Dobrý den, narodil jsem se 19. září 1949 a chci jít na předčasný důchod. V současné době jsem v pracovní neschopnosti. V září 2009 jsem byl operován a předpokládá se delší rekonvalescence. Vzhledem k chystaným změnám od 1. 1. 2010, však nevím, jestli je pro mne lepší ukončit nemocenskou již letos a požádat o důchod a nebo o něj požádat až začátkem roku 2010. děkuji za odpověď