FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Přeměna invalidního důchodu na starobní

Jsem poživatelkou částečného invalidního důchodu, který se od 1.1.2010 mění na invalidní důchod I. stupně. Jsem zaměstnána na částečný úvazek. V roce 2014 bych měla odejít do starobního důchodu. Zajímalo by mě jaká bude jeho výše, zda se dá vypočítat po dosažení věku nový nárok na starobní důchod, nebo zůstane přiznaný starobní důchod ve výši mého současného invalidního důchodu?

Častečný invalidní důchod a úřad práce

Dobrý den,jsem narozena 26.9.1952-2děti.Od ledna do řádné penze mě tedy chybí rok a 3/4. Nyní jsem nezaměstnaná a v ochranné době a dlouhodobě nemocná,budu si od 4.1.2010 na základě LPK žádat o invalidní důchod.Ten podle mého zdravotního stavu bude jen částečný. Otázka: Při částečném invalidním důchodu se zřejmě nezapočítává jeho doba pro důchodové pojištění,mohu se tedy součastně nahlásit na pracovní úřad ?

Výše vdovského důchodu

Zdravím a přeji hezky den.Mám dotaz ohledně vdovského důchodů.Má žena má 7300star.důch. a já mám 12500star.důchodů.Mám dotaz kolik by má žena dostala z mého důchodů po mé smrti z částky 12500kč.Ja ji tvrdím že dostane 50% ona mi totiž nevěří a jsou kolem toho same řeči,chtěl bych jen vypsát od vás přibližně částku ,která by ji naležela.Děkuji předem za odpověd a zdraví senior SROKA...Nemusí byt vypočet jak se počíta podle tabulek jen částka mého důchodů......

Podpora v nezaměstnanosti a ukončení zaměstnání

Dobrý den Jsem hlášen na pracovním úřadě od 6/2009 a jsem ročník 1953 - mám nárok na podporu do 5/2010. V měsíci 10/2009 jsem přijal nabídku od ÚP na přivydělání si - práce v Německu do max. výše 4000,- za měsíc.Tuto brigádu od ÚP musím vykonávat stále až dokud mi neskončí podpora? Nebo ji mohu přerušit bez toho aby mě ÚP jakkoli finančně postihl? A bude se mi toto nějak počítat někdy do výše příjmů k důchodu?

Dobrý den, mám následující dotaz. Pobírám důchod…

Dobrý den, mám následující dotaz. Pobírám důchod a zatím nemám jiný příjem. Zajímá mě, zda musím odvádět daň z tohoto důchodu? Prosím odpověď na e-mail plasilova_@iol.cz Děkuji

Brigády a důchod

Dobrý den, od 1.1.2010 odcházím do starobního důchodu. V roce 2006 jsem byla od 1.1.06 do 31.12.06 celý rok na podpoře na ÚP /365 dní/a v této době jsem si k podpoře přivydělala na brigádách 11 346 Kč a odpracovala 89 dní, viz evidenční list. Chtěla bych se zeptat, jak se mi bude rok 2006 počítat,co se mi bude počítat do pojištění a co do vyloučené doby.Na ČSSZ nejsou jednotného názoru. Děkuji

Snížený důchodový věk

Pracoval jsem 23 let v hornictví, po zavření dolu jsem s příjmem klesl cca na polovinu. V kolika letech můžu odejít do důchodu a podle čeho se bude můj důchod vypočítávat?

Snížený důchodový věk

Dobrý den 1.7.2010 vyjde v platnost "změna důchodů horníků" touto cestou se chci zeptat jak se mě tato změna dotkne: v horníctví jsem do 31.12.1992 měl odpracované 15 let a 6 měsíců,mám nárok na důchod v 55 letech svého věku? A pokud ano můžu požádat o dřívější odchod do důchodu o 3 roky dříve to je v 52 letech svého věku? jsem ročník 1958.. Děkuji Vám za odpověď

Poplatek za ukončení penzijního připojištění

Dobrý den. Kolegyně ukončila po dovršení 60-ti let svoji smlouvu PP. V pojišťovně ji pracovnice hned uzavřela novou s počátkem 1.1.2010 a ze staré že ji převede 2000,-Kč. Protože odchází do důchodu, tak se ji to rozleželo a chce předmětnou smlouvu penzijního připojištění zrušit. Pracovnice ji na dotaz o zrušení řekla, že přijde o ty 2000,-Kč a navíc že bude muset zaplatit poplatek 800,-Kč. Podotýkám, že nová smlouva ještě nezačala a myslím si, že to je stejné jako u ŽP, že se dá smlouva ještě zrušit do dvou měsíců po uzavření smlouvy. Den uzavření smlouvy se rovná dnu podepsání a nebo dnu počátku? A jak je to s poplatkem, když smlouva vlastně ještě nezačala? Děkuji za odpověď.

Valorizace důchodu

vdovský důchod v březnu 2009 jsem ovdověla a byl mi vypočítán důchod po manželovi 6206,-Kč.V srpnu 2008 byla navýšena základní výměra o 470,- Kč, takže důchod činil 6676,- Kč, od ledna 2009 mi byla zvýšena procentní výměra o 4,4% tj.o 199,- Kč takže důchod byl 6875,- Kč. Tento jsem pobírala rok, do března 2009. Od června 2009 jsem si opět zažádala z důvodu péče o osobu blízkou se kterou žiji ve společné domácnosti o vdovský důchod a byl mi přiznán od 1.6.2009 ve výši 6676,- Kč, tj. o tu lednovou procentní výměru méně. Je to správné?

Odchod do důchodu

Dobrý den, V září 2009 mi bylo 57 roků. Od 18.12.2007 jsem vedena na ÚP a 14.1.2008 mi byl přiznán natrvalo částečný invalidní důchod. Vzhledem k tomu, že získání práce je pro mne v současné době takřka nemožné, chtěla bych se zeptat, jaký vliv má pro mne další evidence na ÚP. Do starobního důchodu bych chtěla jít až v řádném termínu (září 2011). Pracovnice ÚP mi navrhuje odejít do předčasného důchodu. Děkuji.

Zrušení penzijního připojištění

Dobrý den, pokud uzavřu penzijní připojištění, mohu smlouvu do několika dnů zrušit, aniž bych musel platit sankce? Jaké je tam doba? Děkuji za odpověď.

Péče o osobu blízkou jako doba pojištění

Budu mít přepočten star. důchod z důvodů péče o osobu blízkou? O maminku jsem se starala 2,5 roku před starobním důchodem. Děkuji

Krácení předčasného důchodu

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz, zda se manželovi bude krátit starobní důchod a přibližně o kolik, pokud by šel dříve do předčasného starobního důchodu o tři roky. V současné době pobírá asi devět let částečný invalidní důchod. Děkuji za odpověď

Výpočet důchodu při minimální mzdě

jsem ročník 1953 - muž- od 6/2009 hlášený na ÚP a pobíram podporu do 5/2010 - jsem z regionu kde práce je nedostatek. v minulosti jsem měl nadprůměrné příjmy a nyní mi rapidně klesly a nevím jak to bude po roce 2010 - je lepší jít pracovat za minimální mzdu než mi vznikne nárok na důchod nebo raději pobírat sociální dávky abych si nezhoršil výpočet výši důchodu.

Práce a důchod

Dobrý den, prosím o odpověď.Nárok na přiznání starobního důchodu jsem měla 10.1.2005, v lednu 2010 bych měla mít 30% navýšení. Kdybych odešla do důchodu v dubnu 2010,mohla bych požádat o přiznání důchodu k 10.1.2010 a nechat si zpětně vyplatit důchod (leden-duben). Smlouvu mám na dobu neurčitou.Děkuji.

Účast na důchodovém pojištění

Odešel jsem ze zaměstnání a pobíral příspěvek, ale jště jsem pak pracoval jako OSVč. Počítá se i tato doba do výpočtu důchodu?

Správný odchod do důchodu

Dobrý den, 19.12.09 mi vznikne řádný nárok na SD. V letošním roce jsem pracovala od 1.1.-8.1.09, následně jsem byla v prac.neschop.od 9.1.-12.2.08 a od 13.2.09 je mi vyplácena podpora v nezaměstnanosti. Chtěla bych se zeptat, jak se počítá doba kdy je mi vyplácena podpora v nezaměstanosti a který termín odchodu do SD bude pro mě výhodnější. Zda 19.12.09 nebo 1.1.2010.

Výhodné spoření

Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit nějaké výhodné spoření na 5 let při vkladu 500,-/měs. Děkuji

Předčasné ukončení penzijního připojištění

Dobrý den, mám dotaz ohledně penzijního připojištění. Kde mohu toto pojištění nejvýhodněji uzavřít? A jak dlouho musím mít toto PP uzavřené? Mohu ho např. za 6 let zrušit a naspořené peníze si vzít zpět? Nebo to nejde? Děkuji za odpověď. Nashledanou.