FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, ted se prodlouzi doba pojisteni potrebna pro duchod. Moje otazka je: co se stane, jestli napriklad budu mit vek na duchod, ale jen 30 roku pojistene misto 35, ktere budou potreba podle meho veku? Budu mit vubec narok na duchod nebo budu muset pokracovat nad 65, dokud budu mit 35let pojistene? Pokud ano, bude ten duchod zkraceny? Jak? Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den,prosím o informaci, jakým datem mám požádat o důchod. 20.7.2007 jsem splnil podmínky pro odchod do star. důchodu, pracuji stále na plný úvazek se smluvní dobou na neurčito. Je možné pobírat důchod a pracovat. Musím mít ukončen prac. poměr. Děkuji za informaci. S pozdravem
Dobrý den, 11.4.2006 jsem dovršila věk pro odchod do starobního důchodu. Se zaměstnavatelem mám sjednanou pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Jelikož došlo od letošního roku ke změnám v pracovněprávním vztahu, ráda bych se zeptala, pokud bych pracovala do prosince tohoto roku, mohla bych zpětně požádat o přiznání důchodu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych se u okresní správy sociálního zabezpečení přihlásit jako samoplátce důchodového pojištění. Mohli byste mě prosím informovat, jak vysoká částka se měsíčně platí? Děkuji
Jsem r.1952 - 1 dítě.Mám odpracováno cca 38let.Od 1.1.t.r. jsem v evidenci ÚP. Mám možnost tzv.brigády za max. 4.000,- Kč/měs. Z této částky platím daň 15%.Můj dotaz zní, pokud bych odváděla z těchto 4.000,- i zdrav.+soc. pojištění(nepovinné), zda by to nějak ovlivnilo (výrazněji) výši mého SD (leden 2013).
Dobrý den, od roku 2002 pobírám starobní důchod a stále prodlužuji po jednom roce pracovní poměr u zaměstnavatele. Letošní rok mám uzavřenou smlouvu do konce května.Zaměstnavatel za celou dobu hradí sociální a zdravotní opojištění. Mohu požádat o přepočítání důchodu za celou dobu, tedy od r. 2002? Děkuji za odpověď.
DOBRÝ DEN,MÁM DOTAZ ,KTERÝ SE TÝKÁ MÉHO ODCHODU DO DŮCHODU.OD 1.7.2010 BUDE PLATIT NOVÝ ZÁKON PRO ODCHOD HORNÍKŮ DO DŮCHODU.JÁ PRACUJI V HORNICTVÍ OD R.1998 A JE MI 51LET.V KOLIKA TEDY PŮJDU JÁ DO DŮCHODU, V 55LETECH NEBO V 63LETECH? DĚKUJI
Dobrý den. 4.6.2010 mám nárok na starobní důchod. Chtěla bych se zeptat, kdy nejlépe o důchod zažádat a zdali mohu zůstat i nadále v pracovním poměru. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Děkuji za vaši radu. S pozdravem Eliška
Dobrý den,omlouvám se ale-poprosila jsem o konkrétní odpověď na otázku na dočasně krácený SD.Mám ČID od roku 1993.Nějak nechápu odpověď o podmínkách splněných do roku,tuším,2006.Potřebuji konkrétně-mohu o něj požádat či nikoliv.Jsem narozena 12/1951,jedno dítě.Přijde mi divné,pokud se všude uvádí ten rok 2006.Nějak nechápu souvislost.Buď je platnost,nebo není a tudíž je zbytečné toto zmiňovat.Výhledově nemohu najít práci na ty poslední dva roky a tak hledám nějaké schůdné řešení.Děkuji.
Dne 1. 3. 2010 mi vzniká nárok na důchod. Smlouvu se zaměstnavatelem mám uzavřenou na dobu neurčitou. Chtěla bych o důchod požádat o 4 měsíce později , k 1. 7. 2010. Zaměstnavatel mi však vyhrožuje přeřazením na jiné pracoviště. Má na takové jednání právo ?
Dobrý den. Jsem narozena 28.10.1952 a vychovala jsem 2 děti. Čili termín řádného odchodu do SD je 28.10.2011. Od 25.12.2006 pobírám částečný invalidní důchod. Od té doby jsem pracovala jenom 1/2 roku v roce 2008. Nyní jsem vedena na ÚP. Do května 2010 se mi bude ještě počítat doba do SD. Když počkám až do řádného termínu odchodu do SD, jak se mi bude SD vypočítávat Jde mi o to, zda mi roky 2006-2011 nerozmělní výdělky. Děkuji za odpověď
Dobrý den, v letošním roce přestanu pracovat i podnikat, úspěšně jsem prodal firmu. Jak vysokou částku mám odvádět na zdravotní a sociální, abych měl později nárok na důchod. ( bude mi teprve 50 let). chci se teď věnovat cestování a jazykům.
jsem narozena 13.10.1945 a v r. 1960 jsem ukončila 9. třídu ZŠ /NEPOVINNOU/. Pak jsem nastoupila studium na SEŠ od 1.9.1960 a tady mi začíná přehled doby pojištění. Mám nárok na přepočítání důchodu?
Dobrý den.Co je na tom pravdy, že můžeme odejít do důchodu i o 5let dříve?
Dobrý den.Jsem ročník 55 a do důchodu bych měla jít v roce 2014, mám 4 děti. Pokud bych šla o 2 roky dříve, o kolik peněz bych přišla? Nevím ani, jak se to spočítá, ale posledních 14 let mám výplatu asi tak v průměru 12 000 měsíčně. Nemám vůbec ponětí, jak se to propočítává. Děkuji za odpověď, pokud to alespoň trochu půjde.
Dobrý den,bude mi letos 58 let,přišla jsem loni o práci a od dubna do února jsem na PÚ. Od března je to 14 měsíců, co mě zbývá do starobního důchodu. Potřebovala bych vědět, jestli je lepší jít do před. důch.,nebo vzít práci za minimální mzdu.Dozvěděla jsem se, že by se mě snížil průměr. děkuji
Dobrý den. Narodila jsem se 18.10.1951 a vychovala 2 děti (1975 a 1981). Podle přílohy 1 zákona 155/1995 bych měla odejít do starobního důchodu 18.6.2010. Dne 14.12.2006 mi byl soudně svěřen do výchovy osmiletý vnuk. Bude se mi podle §108 odst.1 písm. a) a následně podle vyhlášky 284/1995 §4 odst.2 písm.b) počítat jako třetí vychované dítě. Děkuji.
Dobrý den, jsem pracující důchodce, od 9/2007 vždy na dobu určitou. Chtěla jsem na ČSSZ přepočítat důchod. Bylo mi řečeno, že daná úprava se týká až zaměstnání po 1/2010, tudíž první přepočet důchodu bude až 1/2011, kdy splním podmínku 360 dní odpracovaných na dobu určitou. Děkuji.
Dobrý den, jsem narozen 14.8.1946, v roce 1961 jsem ukončil 9. třídu ZDŠ(tehdy nepovinnou). V tisku proběhla zpráva, že tento rok se počítá do doby důchodového pojištění. Mám nárok na přepočítání a dorovnání důchodu, když tento rok nemám v důchodovém výměru započítán ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je pravda, že od ledna 2010 nemohu zažádat o předčasný důchod pokud jsem v pracovním poměru. To musím být nejprve registrován na ÚP jako nezaměstnaný ?