FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Zpětná výplata důchodu - kdy začíná běžet lhůta

Dne 16.11.2009 jsem žádal na OSSZ v Rakovníku o navýšení důchodu za nepovinnou devátou třídu. Zde píšete,že toto navýšení bude uhrazeno se zpětnou platností za dobu tří roků. Mne by prosím zajímalo,od kterého dne? Od podání žádosti ? Děkuji Spurný

Zvýšení důchodu díky současnému zaměstnání a ČID

Souběh ČID a pracovního poměru.Reaguji na předešlí dotaz. Z pracovního poměru platím pojistné a součastně pobírám ČID, ze kterého se pojistné neplatí. Proto asi o zvýšení procentní výměry o 1,5% za každý rok souběhu nepůjde. Rozumím tomu dobře? Dekuji za odpověď.

Nárok na vdovský důchod

Dobrý den, moje maminka pobírá vdovský důchod od roku 1987, já jsem student, v srpnu (kdy mamce bude 55 let) ukončím studium na vysoké škole. Chci se zeptat, jestli má mamka nárok na stálý vdovský důchod nebo ne.Děkuji za odpověď :-)

Opětovný vznik nároku na vdovský důchod

Dobrý den, Manžel zemřel 26.5.2009.V roce 2010 v září dosáhnu věku 53let.Budu mít nárok v 55 letech na vdovský důchod? V květnu 2010 mi skončí nárok na vdovský důchod. Předem děkuji za odpovědˇ.

Měl jsem tento dotaz s touto odpovědí. …

Měl jsem tento dotaz s touto odpovědí. Dobrý den. Jsem ročník 1946. Do školy jsem nastoupil 1.září 1952.Musel jsem opakovat 4 třídu. Školní docházku jsem ukončil z osmé třídy v roce 1961. Což jsem absolvoval 9 školních let. Vztahuje se na mne také zvýšení důchodu, jako bych absolvoval tehdy nepovinnou devatou třídu. Odpověď: Dobrý den, doba studia se počítá po ukončení povinné školní docházky, tím vzniká nárok na zvýšení kvůli 9. třídě, protože ta byla nepovinná. Ve Vašem případě šlo ve všech letech o povinnou školní docházku. Jenže další dotaz, s odpovědí zněl takto, Mám dotaz,jak se započítává 9.třída pro výpočet důchodu.Chodila jsem do základní školy 9 roků, ale bohužel jsem vyšla pouze v 7. třídě. Stačí zaslat vysvědčení z 1. tř. a 7. tř. jako doklad, že jsem chodila do školy 9 roků. Odpověď: Dobrý den, tím, že je uznán jeden rok pojištění (9. třída), zvýší se procentní výměra o 1,5 % tzv. výpočtového základu. Pokud nemáte doklad o 9. třídě, pak je možné dosvědčit tuto dobu Vaším čestným prohlášením a dále dvou svědků. Jak se k tomu mám postavit.

Může zaměstnavatel strhávat příspěvek na penzijko

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ..sama si zasílám peníze na penzijní připojištení.Majitel firmy mi také měsíčně zavedl toto pojištění a strhl mi částku 500 Kč s čímž jsem souhlasila,ale nyní v novém roce přišel girektivně ,že mi bude strhávat dalších 500Kč ..což já nechci ..má na to právo tak učinit děkuji Jaari

Podmínka zápočtu nezaměstnanosti do starobního důc

Dobrý den, prosím laskavě o zodpovězení dotazu. V pracovním poměru jsem byla od 1980 do 31.12.2009. Od 4.1.2010 jsem se zaevidovala u úřadu práce, byla mi přiznána podpora v nezaměstnanosti v délce 5 měsíců. Četla jsem článek o náhradních dobách a bylo zde uvedeno: Podmínkou zápočtu je, že osoba vedená v evidenci uchazečů o zaměstnání získala alespoň jeden rok "řádného" pojištění. Co to znamená? Např.když bych sehnala zaměstnání v průběhu roku třeba v září, tak se mi doba evidence, po kterou jsem pobírala podporu a pak již nepobírala do náhradních dob pro důchod nezapočte??? Děkuji.

Nepovinná 9. třída

Dobrý den. Jsem ročník 1946. Do školy jsem nastoupil 1.září 1952.Musel jsem opakovat 4 třídu. Školní docházku jsem ukončil z osme třídy v roce 1961. Což jsem absolvoval 9 školních let. Vztahuje se na mne také zvýšení důchodu, jako bych absolvoval tehdy nepovinnou devatou třídu.

9. nepovinná třída - zvýšení důchodu

Mám dotaz,jak se započítává 9.třída pro výpočet důchodu.Chodila jsem do základní školy 9 roků, ale bohužel jsem vyšla pouze v 7. třídě. Stačí zaslat vysvědčení z 1. tř. a 7. tř. jako doklad, že jsem chodila do školy 9 roků.

Žádost o vdovský důchod

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli vznikne nárok na vdovský důchod automaticky,a nebo se o něj musí požádat.Jedná se o mojí švagrovou,která ovdověla tento měsíc.Jejímu manželovi bylo 65 let a švagrové je 70 let.Oba starobní důchodci. Předem moc děkuji za odpověď.

Výpočet důchodu - dny pojištění

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Ke dni nároku na starobní důchod dne 10.1.2005 jsem byla pojištěna 42 roků a 120 dnů. Navýšení 30% jsem dosáhla 10.1.2010 nebo dříve, počítá se i uvedených 120 dnů? Děkuji.

Výdělečná činnost poživatelů plného invalidního dů

Jsem PID. Důchod mám cca 10000 Kč a je to relativně nízká částka k vyžití. Mohu si přivydělat?Pokud ano,jakou formou pracovního vztahu? A kolik? Děkuji

Vliv pobírání ČID na starobní důchod

Dobrý den.Mám tento dotaz:Ovlivní výši starobního důchodu součastné pobírání část.inval.důchodu při plném pracovním poměru? Jde mi o souběh ČID a výdělek,zda se zvýší procentní výměra.Na OSSZ mi řekli,že nikoliv.Nevím,kde je pravda.Děkuji za odpověď.

Výše starobního důchodu

Dobrý den, mám dotaz týkající se výpočtu starobního důchodu mého otce. Nyní pobírá plný invalidní důchod, ale tento mu bude odebrán v r.2010, zároveň v tomto roce chce jít do předčasného starobního důchodu o 3 roky dříve než dovrší důchodový věk. Jak vysoký bude mít starobní důchod, jestliže se vypočítává z již dříve vypočteného výpočtového základu?Ten mu byl již vypočten před 9 lety na částku 8010Kč. Děkuji za odpověď, zkoušeli jsme to počítat podle příruček, ale nejsme si jisti, jestli máme správný postup a částku.

Správný odchod do důchodu

Dobrý den,koncem června 2011 mám nárok na odchod do starobního důchodu.Momentálně jsem v evidenci na ÚP,která mi skončí v říjnu 2010.V případě,že práci neseženu,uvažuji o předčasném odchodu do důchodu koncem roku 2010.Poraďte mi,prosím,k jakému datu mám žádost podat a zda je mé rozhodnutí správné. Předem děkuji za odpověď.

Předčasný důchod

Dobrý den, narodila jsem se v prosinci 1956, pobírám ČID, vychovala jsem 3 děti. Kdy bych měla nárok na předčasný starobní důchod a o kolik by se mi krátil. Četla jsem, že, kdo pobírá ČID, mohl by jít do předčasného důchodu o 2 roky dříve a když mu vznikne nárok na starobní důchodu, tento by se mu již nekrátil. Děkuji

Zpětná výplata důchodu

Dobrý den, prosím o radu - v 25.února 2009 jsem dovršila důchodový věk a podle tehdy platných předpisů jsem si požádala o změnu prac. smlouvy na dobu určitou. Zaměstnavatel mi vyhověl. Nová pracovní prac. smlouva je uzavřena od 1.4.2009 do 31.3.2010. Zaměstnavatel má zájem, abych i nadále pokračovala v práci. Nevím jak dále postupovat, zda mám např. požádat o starobní důchod k 1.4.2010 + zpětné vyplacení starobního důchodu a následně uzavřít prac. smlouvu na neurčitou(určitou)dobu? Anebo při podepsání nové prac. smouvy mám trvat na prac. smlouvě na dobu určitou tak, abych nepřišla o možnost zpětného vyplacení starobního důchoru. Děkuji za radu.

Nemocenská a pobírání ČID

Dobrý den, Jsem ročník 1951 a do starobního důchodu bych měl odejít až za 4 roky. Jsem dosud v pracovním poměru, ale od června 09 jsem nemocen. Nyní mi byl přiznán na 1 rok ČID.. Vím, že do práce již nenastoupím a bude se mnou rozvázán pracovní poměr. Prý bych měl okamžitě přerušit pracovní neschopnost a přihlásil se na ÚP, jinak prý budu muset dávky vracet ?!? Je to tak správně? Z jakého důvodu nemohu současně pobírat ČID a ND, alespoň do doby uplynutí roční lhůty pro neschopnost, pokud jsem stále nemocen? Mohu sice předčasně zažádat o starobní důchod, ale pokud budu žádat o předčasný starobní důchod 3 roky předem, ale to bych tak přišel o dost citelnou částku důchodu. Pracoval jsem celá léta manuálně a nikdy jsem nepotřeboval lékařskou péči, ani sociální či jinou podporu. Nyní, když už svou práci pro zdevastované zdraví vykonávat nemohu, bych si nemohl zpříjemnit stáří ani slušným důchodem?!? Děkuji

Pozůstalostní důchody

DOBRY DEN MAM DOTAZ OHLEDNĚ MANŽELA JE MU 35LET OD 21 PO VOJNĚ ŘADNĚ PRACUJE TED ONEMOCNĚL TĚŽCE MAME SPOLU 2 MALÉ DĚTI 4 A 1 ROK.CHCI SE ZEPTAT BUDEME MÍT PO NĚM NAROK NA DUCHODY SIROTČÍ OBĚ DĚTI? A JA VDOVSKÝ JEDEN ROK NEBO PO DOBU, CO BUDOU DĚTI NEZLETILÝ A JAK NAM BUDE DUCHOD VYPOČÍTÁN, KDYŽ JE TAK MLADÝ A NEMA JĚŠTĚ ODPRACOVANÉ ROKY? OD VOJNY PRACOVAL 14 LET PRUMĚRNY PLAT 11 TISÍC ČISTÉHO. DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Lhůta vyřízení důchodu

2.12.2009 jsem podal žádost o předčasný důchod k 1.2.2010. DOSUD jsem neobdržel žádnou reakci na moji žádost.Všechny potřebné doklady jsem doložil.Potřebuji znát dobu ČSSZ (ústředí PRAHA) danou zákonem k vyjádření.