FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Valorizace k 1.1.2010

Dobry den, o ake percento sa zvysil starobny dochodok od 1.1.2010 v Ceskej republike?

Důchodový věk - vliv dětí

dobrý den, sestra má ctyři děti, z toho 2 vychovávala do čtyř let, poté byly dány k adopci. započítají se jí při odchodu do důchodu? Sestře je letos 55let. za jak dlouho může zažádat o důchod .Děkuji

Zpětná výplata důchodu

Dobrý den, v červenci mi vznikne nárok na důchod. Chci ale pokračovat v zaměstnání, kde jsem již 16 let a mám smlouvu na dobu neurčitou. Požádat o důchod plánuji až v roce 2013. Budu mít možnost zpětné výplaty důchodu k původnímu datu, tedy červenci 2010? Děkuji

Odchod do důchodu při přesluhování

Dobrý den, četla jsem v novinách, že zpětně lze důchod vyplatit za 3 roky až 5 let. Jak tomu mám rozumět? Mám odejít do důchodu 27.března 2010, protože pracuji jako zástup za mateřskou dovolenou a dotyčná učitelka se vrátí do školky k 1. září 2010, do této doby budu pracovat. Chtěla jsem v březnu odejít do důchodu a do konce škol. roku ještě pracovat, než učitelka z mat. dovolené nastoupí, ředitelství mi to nedovolilo. Chci se zeptat,zda mohu zpětně 5 měsíců zažádat o vyplacení důchodu nebo musím zažádat o důchod až od září 2010. Děkuji za odpověď

Práce a předčasný důchod

Dobrý den,od 2.2.2010 jsem v předčasném důchodu.Pobírám však odměnu jako neuvolněný starosta (odměna neuvolněného je minimální), pracuji však jako OSVČ.Kolik si mohu vydělat a kolik budu platit pojištění. Je v tom trochu nejasností, proto bych byl vděčen za výklad.Děkuji.

Zvýšení důchodu díky souběhu práce a důchodu

Dobý den. Manžel začal od. 1.8.2000 pobírat starobní důchod. Bývalý zaměstnavatel mu od 1.8.2000 změnil pracovní úvazek v původní pracovní smlouvě na úvazek částečný na dobu určitou do 31.12.2000. Následně měl ještě 2x po půl roce uzavřen pacovní poměr na dobu určitou na částečný úvazek. Byl v té době samozřejmě plátcem zdravotního a sociálního pojištění. Má z tohoto důvodu nárok na přepočet důchodu.Děkuji za odpověď.

Výše důchodu při přesluhování

Dobrý den,co musím udělat,když bych chtěl přesluho- vat /srpen 2010 odchod do penze/a nadále bych praco- val u nynějšího zaměstnavatele,na jaké finanční hodnocení mám nárok a co mě to přinese za finanční výhody k penzi. Děkuji za odpověď.

Stanovisko MPSV

Manželka absolvovala nepovinnou 9. třídu v ročníku 1958-59. Na SSZ mi sdělili, že nárok na zvýšení důchodu mají pouze ti, kdo absolvovali 9.třídu v ročnících 1959-60 a 1960-61. Já si myslím, že by měla mít nárok na zvýšení také. Prosím o sdělení, kdo z nás má pravdu a který právní předpis tento nárok určuje. Předem děkuji za odpověď. Frankl

Nárok na zpětnou výplatu důchodu

V červenci mi vznikne nárok na starobní důchod. Nechci jej ještě uplatnit. Mohu počítat s jeho zpětnou výplatou po např. třech letech? Děkuji a jsem s pozdravem Hana S.

Nárok na důchod

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se mi doba ČID započítává do odpracovaných let, protože jsem zároveň registrována na úřadu práce, s mou diagnozou nemohu najít další zaměstnání. Kdybych byla takto až do důchodového věku, byl by mi přiznán nárok na něj? Mám do nynějška odpracováno 28let. A ještě jsem se chtela zeptat, zda se doba učebního oboru počítá do důchodu. Děkuji

Doba péče o děti

Dobrý den, kolik let se mi bude počítat do důchodu na děti? První nar.14.7.1973 ( zemřelo 15.7.1977 ), druhé nar.5.4.1976 a třetí nar.18.8.1978. Do zaměstnání jsem nastoupila 16.2.1981. Děkuji.

Výdělek a invalidní důchod

Dobrý den . Nevím zda můj dotaz spadá sem,ale zeptám se, zda se dá pracovat při částečném invalidním důchodu a kolik dnů v roce a kolik si můžu vydělat korun .Samozřejmě je li to omezené. A totéž bych chtěl vědět i při plném invalidním důchodu.Popřípadě jaké jsou k tomu podmínky.A ještě bych chtěl vědět ,zda se dá nemocenská prodloužit, o kolik dní a jaké jsou k tomu podmínky.Děkuji předem za odpověd´.

Výpočet důchodu

Dobrý den,mám dotaz ohledně odchodu do starobního důchodu.Jsem narozen 2.3.1954.Od 1.9.1972 do 31.5.1988 jsem pracoval jako malíř pokojů.V této době jsem též vykonal zákl. voj.službu v délce 24 měsíců.Od 1.6.1988 jsem ve služebním poměru jako strážný ve vězeňské službě ČR.Rád bych věděl ke kterému datu bych měl nárok na odchod do starobního důchodu.Dále z jakých příjmů a za jaké období se důchod vypočítává. V případě,že bych nyní zažádal o uvolnění ze služ. poměru, pobíral bych rentu do doby odchodu do star. důchodu. Jaký vliv by byl, že bych do odchodu do star. důchodu již nenašel zaměstnání popřípadě pouze brigádu. Děkuji za odpověď.

Může zaměstnavatel ovlivnit výběr penzijního fondu

Dobrý den, zaměstnavatel mi poskytoval příspěvek k penzijnímu připojištění, nyní jsem přešla k jinému fondu, načež mi zaměstnavatel řekl, že pokud jsem přešla jinam, nemám již na příspěvek od něj nárok, jelikož s původním fondem, který jsem měla má uzavřenou smlouvu. Má na toto po novele zákona ze srpna 2009 nárok? Děkuji za odpověď.

Jak se do výpočtu starobního důchodu započte PID

Nevím, zda-li se mi do výpočtu starobního důchodu započte doba, kdy jsem pobírala plný inv. důchod a nepracovala, bylo to v r. 2000 - 2005. Je počítáno polovinou?

Zvýšení ČID v důsledku výdělečné činnosti

Již 6 let pobírám částečný inv. důchod a zároveň pracuji na HPP. Z tohoto poměru platím soc. a zdrav. pojištění, je možno zažádat o výpočet procentní části důchodu a kde. Děkuji

Záník nároku na sirotčí důchod

Dobrý den, mám dotaz, jsem slečna, která je vedená jako studentka na vysoké škole a pobírám sirotčí důchod. Ovšem mám nabídku na praci, kterou bych mohla podepsat v průběhu měsíce února, jedná se o plný pracovní poměr. Chci se tedy zeptat, jak a kdy mám zrušit své studium a hlavně jak ukončit pobírání sirotčího důchudu tak, abych jej nemusela v případě nesrovnalostí nějak zpětně vracet. děkuji za odpověď

Výpočet důchodu - renta a invalidní důchod

Dobrý den, prosím o informaci o vypočtení výše starobního důchodu,mám jako bývalý horník přiznánu chorobu z povolání, tedy pobírám doplatek- rentu, zajímá mně bude-li vypočítána výše důchodu z této částky, která se odvíjí od v současnosti dosahovaného výdělku v OKD.Můj kolega, který již je poživatelem starobního důchodu mně sdělil, že tento mu byl vypočítán z této částky, tedy ne z platu, který skutečně pobíral, když byl zaměstnán jako částečně invalidní- strážný na vrátnici.Do starobního důchodu odejdu příští rok na jaře.Děkuji za jakoukoliv informaci.

Pobírání plného invalidního důchodu a podnikání

Dobrý den, manžel je již od roku 1992 OSVČ, v roce 2008 mu byl přiznán částečný invalidní důchod a v roce 2009 plný invalidní důchod.Nadále se snaží podnikat.Vzhledem k tomu, že nedosáhl minimálního vyměřovacího základu, se v roce 2008 přihlásil k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění.Chtěla bych se zeptat, zda bude mít vliv, pokud se přihlásí k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění i za rok 2009, na výši starobní důchodu, přestože pobíral plný invalidní důchod (6měsíců)? Z čeho se vypočítává starobní důchod v období přiznaného plného invalidního důchodu pro osoby OSVČ nadále podnikající? Předpokládaný odchod do starobního důchodu je rok 2011.

Snížený důchodový věk

Chtěl bych se zeptat kdy mám nárok odejít do starobního důchodu?Jsem narozen 13.05.1954.Od roku 1977 jsem pracoval na povrchovém dole v sokolově jako elektrikář zařazen ve skupině I.důchodové kategorie.V dubnu 1994 jsem ukončil pracovní poměr a šel jsem soukromě podnikat.