FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Zdanění jednorázového důchodového pojištění

Dobrý den, v roce 2010 mi bylo jednorázově vyplaceno důchodové pojištění, kterí mi běželo od roku 1995 ( dříve termín pr vyplacení již v 50. roce věku), naspořená částka mi byla před výplatou zdaněna 15% a vyplacena. Mám tyto hodnoty ještě uvést do daňového přiznání za rok 2010 nebo nemusím. Děkuji Kopecká

Kdy odejít do důchodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dalece ovlivní výpočet důchodu snížení platu asi o 13000 tisíc ročně? Jsem narozena 10. 12. 1952 1 dítě nevím zda by pro mne nebylo lepší jít do předčasného důchodu v září 2011 do řádného mohu jít 10.4.2013. Ale vzhledem k tomu, že nám snížili platy v tomto roce a nevím jak to bude vypadat dál tak prostě nevím co dělat. Děkuji za radu Monika

Jak žádat o důchod

Dobrý den. Mám započítánu dobu pojištění 45 roků ke dni vzniku nároku na důchod, z toho je 9 roků zaměstnání, které bylo podle předpisů platných před 1.6.1992 zařazeno do II.pracovní kategorie. Mám žádat o postup výpočtu výše starobního důchodu podle ustanovení zákona 155/1995 Sb. §71 nebo podle §33 a 34.? Co je pro mě výhodnější? Děkuji.

Výpočet důchdou v lednu 2012

Dobrý den, prosím o informaci: 26.12.2011 mi vzniká nárok na starobní důchod. Chtěla jsem se zeptat, kdybych zažádala o důchod k 1.1.2012, zda se ni bude počítat do výpočtu důchodu rok 2011. Co je prosím pro mě výhodnější? Děkuji S.

Kdy odejít do předčasného důchodu

Prosím, mám dotaz. Jsem narozená 19.04.1953 ( jedno dítě), uvažuji o odchodu do předčasného důchodu v letočním roce. Kdy bych měla odejít . Nejraději bych odešla 2 roky před, ale díky změnám budu muset odejít dříve. Když odejdu k 31.7.2011 - o kolik mi bude krácen důchod v % ,a když odejdu k 30.9 rovněž o kolik. Jak by to vypadalo, kdybych odešla k 31.12 .2011? Děkuji za odpověď . Mž.

Chci odejít do důchodu později, musím informovat Č

28.7.2010jsem dosáhl důchodového věku,ale chci pracipvat ještě 2 roky. Smlouva u zaměstnavatele se mi nezmění,90 odpracovaných dní po nároku chci procentně zvýhodnit výměr a po ukončení pracovního poměru chci zpětně požádat o výplatu důchodu. Musím o tomto úmyslu informovat ČSSZ? Ovlivní můj výpočet důchodu chystaná důchodová reforma v letošním roce? Děkuji za odpověď Dohnal

Výpočet důchodu

Dobrý den.Prosím o sdělení,jak se vypočítá starobní důchod v mém případě.Nárok na důchod mám 23.9.2011-datum narození 23.5.1949.Chci jít do důchodu od dne nároku.Jsem dosud pracující,částečně invalidní.stupen 1 a pobírám od roku 1976 rentu z důvodu pracovního úrazu,zaviněného plně zaměstnavatelem.Byl jsem se informovat na OSSZ v Karviné,ale tam mi bylo sděleno,že výpočet je v případě rentisty složitý,a nemohou mi sdělit,jak se výpočet provádí,ani ho nedělají.Jsem ochoten si výpočet i zaplatit s tím,že dodám veškeré podklady k tomu potřebné.Prosím o sdělení,kdo by mi byl schopen výpočet udělat. Chci zjistit,jaká bude výše mé penze.V případě,že bude nízká,uvažoval bych o setrvání v prácí.Za odpověd předem děkuji.S přáním pěkného dne Wrubel. Vladimír Wrubel Hradiště 169 73542 Těricko

Výpočet důchodu v roce 2012

Dobrý den, jsem ročník 1949, nárok na důchod mi vzniká ke dni 29.8.2011.K tomuto datu mám odpracováno 47 roků a 27 dní.Na důchodové kalkulačce MPSV jsem si spočítal výši důchodu na 13 018 ,- Kč, OVZ činí 25 336 ,- Kč.Chtěl bych ale odejít do penze 30.4.2012 a navýšit si tak důchod o 4,5%, tj. 47 roků a 272 dní. Na kalkulačce je červený nápis, že VÝPOČET DŮCHODU JE PLATNÝ POUZE DO 30.9.2011.Zajímalo by mne,zda ve vztahu k malé důchodové reformě si výpočtově výrazně nepohorším ve srovnání se stejným obdobím v roce 2010 až 2011.Můžete mi uvést výpočet zda bude výhodnější odejít do pen- ze 30.4.2012 nebo letos 29.8.2011 a počítat s valorizací důchodu?Domníval jsem se,že roz- hodným dnem pro odchod do důchodu je pro mne 29.srpen 2011, tedy ještě před platností nového zákona a přesluhování o 272 dní nemůže podléhat žádné redukci.Děkuji za odpověď.

Délka vyřízení žádosti o důchod

....Jak dlouho musim cekat na vyrizeni zadosti(priznani)duchodu....3 mesice nebo dele ????...

Datum odchodu do důchodu

Dobrý den, moc bych prosila o radu ohledně odchodu do předčasné penze. Otec dosáhne 11.října 2011 věku 61 let. Uvažuje o odchodu do předčasného důchodu. Víme že žádost se musí podat 4měsíce před dnem, kdy chce do důchodu nastoupit. Vzhledem ke změnám nevíme, kdy žádost podat, aby se mu důchod krátil ještě za podmínek do 30.9.2011. Jestli je možné podat žádost například v září 2011 s tím, že by do důchodu "nastoupil" 1.1.2012 (a důchod by se mu krátil 0,9% -podmínky do 30.09.2011). A nebo, aby mu byl důchod krácen dle stávajících podmínek, tak by musel svoji žádost podat na začátku měsíce června a s tím, že by "nastoupil důchod od 1.10.2010 - což si ale myslím, že by se mu důchod krátil zase o další započaté období. Nemohu zjistit zda je při podání žádosti o předčasný důchod rozhodující datum podání žádosti , nebo datum ke kterému chci na důchod uskutečnit. Moc děkuji za radu. Ala

Řádný důchod je výhodnější než předčasný

Dobrý den. Má otázka se týká předčasného odchodu do důchodu. Do důchodu mám jít 26.7.2012, chci jít o rok dříve.Pracuji jako prodavačka a můj důchod bude do 9.000,-Kč. Bude toto pro mne výhodné nebo mám počkat až do normálního odchodu, to znamená po přepočtu v říjnu 2011. Děkuji Jana.

Vdovský a sirotčí důchod

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat do kdy mohu pobírat vdovský a sirotčí důchod?

Výpočet důchodu

Dobrý den. Mám nárok na přepočet starobního důchodu v souvislosti se zrušením §15 zákona č.155/1995 Sb.? Rozhodnutí ústavního soudu sledovalo cíl odstranit nespravedlivé krácení základu pro výpočet důchodu. Při přepočtu mého důchodu bez použití §15 a při použití koeficientu stanoveného vládou pro rok 2001 vychází výše mého důchodu o několik tisíc korun vyšší (cca o 7000 Kč). Karel Suchánek

Počet let pojištění

Kolik let bude cinit povinne duchodove pojisteni v roce 2015?V tomto roce budu mit narok odejit do starobniho duchodu.Kdyz bych pozadala o predcasny duchod o dva roky drive,kolik bude v tomto pripade povinnych odpracovanych let?Pocita se do odpracovanych let materska dovolena,kterou jsem mela po dobu 4 let?(dve deti).

Předčasný důchod nebo řádný důchod

Dobrý den, 22.4.2011 mi končí 3. stupeň ID a přechází do 2. stupně. Dne 15.11.2011 bych měla nárok na normální starobní důchod. Prosím o radu, co je nejvýhodnější pro mne udělat, zda požádat ještě před 1. říjnem o předčasný důchod nebo použít ještě nějakou jinou možnost. Děkuji moc za váš čas.

Zpětně dopojištění

Prosím o radu. CHtěla bych požádat o předčasný důchod. Jsem narozena 14.1.1954 a mám dvě děti. Počátek pojištění je od roku 1.9.1969 do 16.5.1982, kdy druhé dítě dosáhlo třech let. Od této doby do 30.4.1990 jsem nepracovala z důvodu péče o děti. Od 1.5.1990 pracuji dodnes nepřetržitě. Manžel vykonával povolání takzvaně montáží, kdy od pondělí do pátku byl mimo bydliště. Nyní mi tyto roky při výpočtu důchodu hodně ovlivňují jeho výši. Je možné s tím něco udělat? Děkuji za odpověď.

Jednatel společnosti a penzijní připojištění

Jsem právnická osoba typu s.r.o. Nemám žádné zaměstnance. Vyplácím si odměnu jednatele. Mohu využít ve svůj prospěch příspěvek na penzijní připojištění ve výši 24 000 Kč ročně hrazený z prostředků mé firmy? Bude tato platba osvobozena od daně z příjmu právnických osob? A jak v tomto případě naplnit §24 zákona o daních z příjmů? Stačí forma „vnitřního předpisu"?

Výpočet důchodu od října 2011

Dobrý den, 15.3.2011 parlament schválil nový návrh zákona o důchodovém pojištění, který obsahuje i metodiku výpočtu důchodu po 1.říjnu 2011. Ve Vašem článku ze dne 2.3.2001 uvádíte jiné hodnoty pro redukční hranice.Rozhoduji se pro odchod do důchodu před 1. říjnem, nebo po tomto datu a nejsem schopna si to spočítat. Můj dotaz zní, jestli dokážete odhadnout kdy bude zveřejněna kalkulačka výpočtu důchodu po 1.říjnu 2011. Děkuji za odpověď.

Sirotčí důchod po obou rodičích

Dobrý den, mám dotaz ohledně sirotčího důchodu. Chci se zeptat zda má nezaopatřené dítě nárok na sirotčí důchod po obou rodičích. Jedná se o případ, kdy již před několika lety děti ztratily otce po kterém pobírají sirotčí důchod a nyní přišly i o matku. Mají v takovém případě nárok i na sirotčí důchod po matce? S pozdravem Věra

Předčasný důchod pro OSVČ

Dobrý den,zajímám se jako většina lidí o předčasný důchod,ale spousta otázek zůstává nezodpovězených a to i na OSSZ.Jsem živnostník a zajímá mě jestli mohu žádat o předčasný důchod ke 30.9.2011 podle starých pravidel,anebo musím jít do předč. důchodu k 1.9.2011.Důchod se mi bude krátit o 11,7%,jelikož do řádného důchodu bych měl odejít až v dubnu 2014.přesto se ptám,mohu i nadále jako OSVČ s ročním ziskem zhruba do 59. tis Kč dělat i další aktivity,které nezakládají účast na sociálním pojištění jsko jsou např.DPP a odměny statutárních zástupců ad? Zajímá mě onen roční zisk,který se nesmí překročit tzn., že rozhoduje řádek 113 přílohy č. 1 formuláře DPFO,tudíž dílčí základ daně,který rovněž zohledňuje např. výdajový paušál na služ.auta (výdaj), nebo pro tuto potřebu se počítá pouze příjem - výdaje.Co je rozhodující pro sociálku.Děkuji