FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
důchod,dobrý den,můj muž má nárok na odchod do důchodu podle vládního nařízení v 55letech a je mu 57let.je částečně invalidní má dvě nemoci z povolání,ale chodí do práce a šachta mu doplácí zbytek.tak se ptám jestliže by šel do důchodu ted měl by nárok na doplácení?na důchodovém mu řekli,že když by šel,až v 60letech tak by k důchodu dostával doplácení ještě tři roky.děkuji za odpověd.
Dobrý den, mám dotaz ohledně výplaty důchodu. Od 10.května budu pobírat starobní důchod a zajímalo by mě, jak se 1.částka vyplácí, zda se měsíční důchod počítá od 10.5.-10.6.,nebo se v květnu vyplatí pouze alikvotní část za měsíc květen - t.j.od 10.-30.5. a potom až od června za celý měsíc? Také mi byla vyplacena menší záloha již v dubnu, ta se asi nějak doúčtuje v květnu ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz se týká důchodového pojištění. V roce 1980 jsem rozvázala pracovní poměr (ve zkušební době)a do dalšího zaměstnání jsem nastoupila až za 1 měsíc, tzn. měla jsem "přetržku" 33 dní. Konkrétně rok 1980: od 1.1.1980 - 26.2.1980 a pak 1.4.1980 - 31.12.1980 ....(takto to mám uvedeno v informativním osobním listě DP) Zajímá mě, zda se tento rok počítá do pojištění, nebo jen z části, a pokud ne, zda je možné tuto jednoměsíční prodlevu doplatit pojistné dodatečně, aby se mi rok 1980 započítal. Děkuji za odpověď.
Narozen v lednu 1949, studoval jsem do 1973, pracoval jsem jako lekař až do roku 1990 , v tom 4,5 let práce v zahraničí pro Polytechnu. Od roku 1990 pracuji a žiji na Maltě, kde platím i soc a zdrav pojištění. V česku mám dle mých výpočtů odpracováno 24,8 let , na Maltě 20 let.Nárok na český důchod mám od května 2011 Zajímaly by mně koeficienty přepočtu platů ze 70 a 80 let, podle kterých se mi bude vypočítávat český důchod a jakým systémem. Děkuji Jan
Chtěla bych vědět výší státního příplatku pří důchodovém připojištění /ve výší spořící částky 1500 Kč měsíčně/ od roku 2000. docházelo k časovým změnám? Děkuji předem
Dobrý den,děkuji za info,k mé otázce zda jít do předčasného důchodu/dotaz z 21.4.11/.Jen nevím zda jsem vás dobře pochopil - mám vydržet až do ledna,kdy mi vzniká nárok na starobní důchod,nebo mám požádat dřív???Manželka mi totiž tvrdí,že zrovna já spadám do té skupiny,která po nové reformě přijde zkrátka/mám 24000,-kč hrubého/Že jsem ta skupina lidí co bude přispívat těm bohatším.Děkuji Martin
Dobrý večer ,prosím o radu.Jsem narozena 1.10.1953, mám 3 děti. 1.10.2011 mám nárok na starobní důchod. Mám odejít poslední den v září nebo 1.10.2011. Nevím co bude výhodnější. Poradíte? Děkuji s pozdravem Hanáčková
Chci se zeptat, když budu mít důchodoví věk, ale budou mi chybět odpracované roky z důvodu třeba dlouhodobé nezaměstnanosti, jestli vůbec budu mít nějaký nárok na důchod. Děkuji
Dobrý den,jsem narozen 30.9.1949.Potřeboval bych poradit zda mám požadat o předčasný odchod do důchodu-do 30.9.11.Nebo mám počkat do 30.1.12???Pracuji od 1.7.1965 a můj hrubý měsíční příjem je 24000,-kč.Předem moc děkuji za info.Martin
Dobrý den,potřeboval bych poradit,zda je pro mě vyhodnější odejít do předčasného důchodu k 29.9.2011,nebo počkat do 30.1.2012,kdy mi vzniká nárok na starobní důchod.Zaměstnán jsem u jednoho zaměstnavatele od 1.7.1965 a můj měsíční hrubý příjem je 24000,-kč.Nerad bych kvůli nové reformě,zbytek života litoval,že jsem se nezeptal.Děkuji za odpověď Turjanica
Dobrý den,přednedávnem jsem se začal zajímat o systém jak se vypočítávají penze,jaké jsou podmínky pro získání a podobně.Nastudoval jsem i sněmovní tisk 277 a měl jsem pocit, že problematice již rozumím.Dokud se neobjevila na stránkách MPSV kalkulačka k 2. pilíři.Nerozumím tomu,jak může vycházet rozdílná penze (státní důchod z 28 %),tedy jiná částka pro muže a jiná pro ženy bezdětné. Nemůžete mi napovědět,čím vzniká tento rozdíl ? Děkuji
Duchod.Dobry den,mam jeste jeden dotaz mama si uz o ten starobni duchod zazadala ale OSSZ porad tvrdi ze tech 27 let pojisteni nedosahla ze ji zapocitaly 80% uradu prace.Chtela jsem se zeptat jestli je to taky mozne ze vam nezapocitaj ty 3 roky uradu prace a ze porad musej cekat na pojisteni s Polska a nechtej ji dat ani zalohu.Dekuji Sklenarova
Jsem OSVČ,ID II. stupně a nechci už pracovat. Mám odpracováno 35 roků.Počítám správně? Vymyšlené údaje: Procentnívýměra ID (bez pevného základu) je 4000 Kč, což je 0,75% tj.1/2 starobního důchodu (ten je 1,5%)Starobní důchod by činil (bez pevného základu) 2x4000=8000. Za každý neodpracovaný rok se sníží starobní důchod o 1,5%. 1,5% z 8000 = 120Kč. Počet neodpracovaných roků do starobního důch. v mém případě by činil 5roků. 5 roků x 120Kč = 600Kč. Rozumím tomu tak, že v tomto případě, když nebudu již 5 roků pracovat, tak se mi sníží měsíčně důchod o 600Kč? Je to tedy výhodnější než jíž do předčasného důchodu?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výpočet starobního důchodu. Od roku 2002 jsem v plném invalidním důchodu. To se změní v roce 2012, kdy dosáhnu 65 let. Před odchodem do invalidního důchodu jsem měla u zahraniční společnosti ve vedoucí funkci poměrně vysoký plat. Tak by mne zajímalo jestli, dojde k přepočtu, nebo zůstane ve výši invalidního důchodu? To znamená, bude se přepočítávat dle dřívějších podmínek nebo dle nových? Děkuji za odpověď. DD
Dobrý den, jako poživatelka invalidity 1. st., narozena 24.3.1959, mohu odejít do předčasného st. důchodu, bez toho, aniž by mi byl krácen? Mám 2 děti. Děkuji za odpověď. Pokorná
Narok na duchod. Dobrý den .Narodila jsem se 18.02.1953.Mam 3 děti.Od roku 23.08.1974 do roku 31.08.1998jsem pracovala,od r.1.09.1998 do r. 31.07.2008 urad prace, od r.1.08.2008 do r.31.07.2009 jsem pracovala,od r. 1.08.2009 do r.9.08.2009 urad prace, od r.10.08.2009 do 30.04.2010 jsem pracovala,od 1.05.2010 jsem na urade praci.Chtěla jsem se zeptat jestly mam narok na starobní duchod ,nebo na nakou zalohu .Moc dekuji .Sklenarova
Dobrý den, chci se zeptat, zda mám nárok na sirotčí A MATKA NA VDOVSKÝ důchod, po otci který byl 9 LET VE VĚZENÍ Z TOHO 6 LET PRACOVAT DĚKUJI
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, zda je pro mě vhodné odejít do předčasného důchodu - k 29.9.2011 nebo počkat do 20.10.2012, kdy mi vzniká nárok na starobní důchod. Osobní vyměřovací základ mám 49118 Kč.
V letošním roce mi bude 55, mám 2 děti a mám odpracováno 35 let. Do starob.důchodu bych měla jít 1.12.2016. Z os.důvodů bych chtěla ukončit prac.poměr k 31.12.2011. Nevím, zda se mi podarí najít novou práci.Kdybych se od príštího roku prihlásila na UP a pak šla o 2 roky predčasně do důchodu,zajímalo by mně,jak se mi důchod zkrátí(nemyslím predčasný odchod do důchodu, ale ty tri roky,co budu doma). Děkuji Jana
Dobrý den, prosím o radu. Termín mého řádného důchodu je 30.12.2013, vážně však uvažuji o PD ještě před 29.9. t. r. Nástup samozřejmě zvažuji, už se mi dokonce podařilo proniknout do důchodové kalkulačky. Do kdy nejpozději musím o PD požádat, aby se mě nové změny netýkaly? Je už jisté, že změny, o nichž se v souvislosti s důchodovou reformou hovoří, budou schváleny (nejpozději do kterého termínu k tomu musí dojít, může je někdo vetovat?)? Může – čistě teoreticky – nastat situace, kdy by mohly začít platit později – např. k 1.1.2012? Lze k PD souběžně pracovat na dohodu o provedení práce nebo na tzv. licenční smlouvu? Kolik si lze vydělat měsíčně? Nebo je to vymezeno 150 hodinami ročně nezávisle na výdělku? Co je výhodnější? V případě pracovního poměru se vyplácení PD pozastavuje – je možné si potom PD nechat přepočítat kvůli jeho zvýšení? Moc děkuji za odpovědi.