FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Neplacení pojistného

Dobrý den, manžel si asi přes 20 let neplatí sociální a zdravotní pojištění, pracuje na černo, bohužel je s ním težké pořízení. Nyní si požádal o důchod. Obávám se, že mu dluh najdou. Mohli byste mi napsat, co nás čeká? Exekuční řízení? Na jiných stránkách jsem našla, že by snad nedostával žádný důchod a vše by šlo na odvod dluhu. Bojím se i o svůj důchod. Velmi děkuji za odpověď.

Předčasný důchod je trvale krácený

Dobrý den, Od 7.9.2001 jsem šla do předčasného důchodu z důvodu nemoci manžela o 3 roky. Celé tři roky jsem byla doma a nepracovala. Nyní když pracuji a pobírám důchod v plné výši mohu požádat o přepočet důchodu. Jedná se o dobu od 1.1.2010. Děkuji. Jana Radová

Řádný důchod je vyšší než předčasný

Dobrý den,jsem narozená 14.9.1954,mám tři děti,do řádného důchodu bych měla odejít leden 2013,chci se zeptat zdali by pro mě bylo výhodnější odejít do předčasného důchodu již nyní do září nebo si mám počkat na řádný důchod.Díky za odpověď.

Kdy odejít do předčasného důchodu

Manžel může odejít do předčasného důchodu 3.3.2011. tj.3 roky před řádným termínem.Bylo by pro něho výhodnější zažádat do října 2011 o předčasný důchod, nebo až v lednu 2012, s tím, že činnost OSVČ ukončí k 30.6.2011 a bude do 31.12.2011 na Úřadu práce?

Kontrola vypočteného důchodu

Už 21 let žiji na Maltě - je v Evropské Unii a teď jsem požádal o důchod v České republice, jsem narozen 16.1.1949.Jsem lékař, v české republice jsem pracoval do srpna 1990. Výměr by mi měl přijít během měsíce. Myslíte, že mi jej budete moci zkontrolovat za vašich podmínek? A pokud ano, co k tomu budete potřebovat? zdraví Dr Janula " jjanula161@gmail.com

Předčasný důchod a práce

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Termín odchodu do důchodu mám 10.4.2013 a chci jít do předčasného v září 2011. Pokud od listopadu budu mít novou práci můžu předčasný důchod pozastavit? Děkuji za radu Monika

Předčasný důchod

Narok do predcasneho duchodu .Dobrý den jsem narozena 5.11.1954,mám dve děti ,25 roku mám odpracovane,od roku 1996 jsem evidovana na UP do posut.A chtěla jsem se zeptat jestly mohu odejit do předčasneho duchodu.DĚKUJI.JOŽAKOVA.

Přepočítání důchodu

Dobrý den, manžel(1951)je od 50 let v důchodu(hornický důchodce),téměř celou dobu(asi 8 let) je zaměstnán jako skladník.Může si požádat o přepočítání důchodu a případně jak celá věc probíhá?Děkuji.

Důchod a život s vlastními prostředky

Dobrý den. Mám cca 9 let do důchodu.Koncem měsíce,budu podepisovat výpověď (likvidace firmy). Uvažuji alternativu ,žít to té doby z vlastních prostředků. Mám tedy otázky - Jak se asi bude počítat vyměřovací základ? Nebude se krátit ? Jak dlouho mohu být evidován na ÚP a jak by to bylo s placením zdravotního pojištění po tuto dobu ? Mohl by jste nastínit příklad, jaký by mohl byt důchod s příjmem 24000Kč/m -přepočtené po celé období. Děkuji . Milan

Odchod do předčasného důchodu

Dobrý den, chci se zeptat ohledně výpočtu předčasné penze. Nárok na řádný odchod do důchodu mám 10.7.2014.Od 11/2009 jsem na ÚP - 11 měsíců podpora, od 10/2010 nepobírám nic. Nárok do předčasného důchodu je 10.7.2011. Jak se mi bude počítat výše penze a je výhodnější odejít v tomto roce nebo až později? Práci nemůžu sehnad a ani asi neseženu. Děkuji, PZ

Krácení předčasné penze

Dobrý den chtěla bych se zeptat o kolik peněz příjdu pokud bych chtěla jít do předčasného důchodu o 3 roky, jsem ročník 1956 v prosinci a mám 4 děti. Můj hrubý příjem je 10000,-. Moc děkuji za odpověd.Marie

Odchod do důchodu nebo pracovat na procenta

Dobrý den. K datu 6.6.2011 mám možnost požádat o odchod do řádného starobního důchodu. Nadále chci ale nejméně do konce roku 2011 pracovat. S ohledem na to, že můj měsíční výdělek je vyšší než průměr v ČR váhám, zda mám požádat již v červnu podle starého systému, nebo až v říjnu podle nového systému. Orientačně jsem si vypočetl předpokládanou výši důchodu v obou variantách pomocí kalkulačky ze stánek MPSV . Důchod stanovený podle předpokládaného nového systému vychází cca o 320 Kč vyšší, než kdybych požádal v červnu. To by se ještě o něco zvýšilo nápočtem o 1,5% z VZ za odpracovanou dobu od června do září (nejméně 90 dní). Přesto ale mě to spíše vede k tomu, abych požádal už v červnu. Získal bych tím 4 měsíční důchody a tím obecně řečeno „finanční prospěch“, který prostřednictvím vyššího důchodu vyměřeného až od října by byl vykompenzován až cca po 10 letech. A kdo ví, co bude za 10 let. Myslíte že tato úvaha má logiku, nebo je na ní něco chybného? Děkuji za odpověď. Mirek P.

Odchod do důchodu

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,v srpnu mi bude 56 roků mám 2 děti,mohla bych si již nyní zažádat o starobní důchod?anebo alespon o invalidní,byla jsem na nemocenské rok pozlomenině a a trpím i hodně se zády ale bojím se že by mi invalidní důchod nebyl přiznán.ted chodím zpátky do zaměstnání,protoze jsem vyčerpala rok loni v prosinci .Dělám těžkou práci.Děkuji mockrát za odpověd

Výpočet důchod do září 2011

Dobrý de.Pobírám ČID II.stupně,a přemýšlím o o odchodu do starobního důchodu o 3 roky dříve.Odejí do st. důch.bych mohla 4.8.2011.Podle změn po 30.9.2011 by se měly důchody o nějaké procenta snižovat.Proto by mě zajímalo,o kolik procent bych v tomto případě přišla.Jak se předčasný důchod vypočítá do 30.9.2011 vím.Děkuji Zdena

Podmínky pro přiznání důhcodu

Dobry den, jsem nar. 04/1951-(je mi 60 let) a v CR jsem pracoval jen 8 let, emigroval jsem a zil v USA. Nyni jiz 3 roky ziji v CR. Muj duchodovy vek dle tabulky rika 62let+8m. Leta nebudu mit odpracovane, vznikne mi tedy narok jen na zaklad + minim. % vymera. Drivejsi odchod do duchodu (o 3 roky) asi nemohu zadat, ze - nebot tam nesplnuji podminku (odpracoval 25 let). Budu mit narok na ten minimalni zaklad +% minim. vymera?- a jako duchodce na nemocnicni pojisteni (VZP)-od statu? Dekuji za informaci: A.J.

Předčasný důchod v září nebo lednu

Dobrý večer.Jsem narozena 10.2.1954 a mám 3 děti.Chci odejít do předčasného důchodu. Chci se zeptat jestli je výhodnější odchod do důchodu v září 2011 nebo 1.1.2012.Jestli odejdu v září 2011 tak teno rok se mi nezapočítává do důchodu.

Odchod do důchodu z ÚP

Dobrý den, je mi 58let a zajímalo by mne z čeho mi bude vypočítán duchod,když jsem veden na UP a jestli je pro mne výhodnější si přivydělat 4000kč a nebo na smlouvu za minimální mzdu.na UP jsem veden od července 2010 a do dešního dne nemám od zaměstnavatele zápočtový list.Papírově mám vše v pořádku do roku 2008. Děkuji Milan

Ukončení zaměstnání a odchod do důchodu

dobrý den má otázka je prostá musí se dát řádná výpověď při odchodu ze zaměstnání při odchodu do předčasného důchodu děkuji za rychlou odpověď

Vdovský důchod a starobní důchod

Dobrý den, byl mi přiznán vdovský důchod a do starobního půjdu cca za 7 let. Zajímá mě, zda se budoucí starobní důchod bude vypočítávat jen z mezd od zaměstnavatele anebo se k tomu přičítá jako další příjem i ten vdovský důchod. Děkuji, Kroupová

Evidence na ÚP a výpočet důchodu

Dobrý den, je mi 58let a zajímalo by mne z čeho mi bude vypočítán duchod,když jsem veden na UP a jestli je pro mne výhodnější si přivydělat 4000kč a nebo na smlouvu za minimální mzdu.na UP jsem veden od července 2010 a do dešního dne nemám od zaměstnavatele zápočtový list.Papírově mám vše v pořádku do roku 2008. Děkuji Milan