FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsem narozena 3.12.1953(3děti).Chtěla bych vědět jak se bude počítat doba na UP 1.4.1991-31.10.1991(214dní)5měs.bez podpory(odstupné)2měs.podpora.Bude se tato doba nějak krátit? Děkuji MARIE
Dobrý den, díky za objasnění zápočtu doby na ÚP - hlavně po ukončení podpory v nezaměstnanosti, ale jen pro jistotu ještě jeden dotaz. Pokud jsme to správně pochopili, tak po započtení max.1 roku před 55.rokem věku se započítává doba po 55.r. až do výše 2 let, tedy max. zápočet v součtu 3r.? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,ráda bych se informovala o tom jak se vypočítává důchod v případě,kdy žadatel o důchod byl ve výkonu trestu.Ráda bych věděla,zda se doba ve výkonu trestu odpočítává či započítává do odpracovaných let a jestli se tím pádem snižuje důchod.K tomu bych chtěla jenom podotknout,že manžel byl ve výkonu trestu za doby ČSSR a tudíž ve výkonu trestu pracoval.Děkuji Bebrová.
Dobrý den,nárok na odchod do důchodu mi vznikne 10.6.2012 (nar.10.2.1953, 2 děti). Střední školu jsem začala navštěvovat 1.9.1968 a ukončila 30.6.1971. Nastoupila jsem do práce už 17.6.1971 a od tohoto data mám započítanou dobu pojištění bez přerušení až k dnešnímu dni. Nevím jestli studium se započítává v plné výši nebo 80% a jak se započítá červen, kdy jsem pracovala, ale ještě jsem neměla ukončenou docházku. Chtěla bych proto poradit, ke kterému datu bych si měla napsat žádost o důchod, abych měla započítaný poslední celý rok pojištění a nejenom část.Děkuji
Pobírám invalidní důchod (invalidita 2. stupně) a 25.8.2011 a dojde k přeměně invalidního důchodu na důchod starobní . Bude mi vvplácen ve výši dosavadního důchodu (8.230 Kč) nebo ve výši 14.230 Kč ( 6000+6000+2230). Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Smejkal
Dobrý den, není nám zcela jasné, jak se započítává do důchodu doba na ÚP před a po 55 letech věku - podle zákona doba pobírání podpory v nezaměstnanosti se počítá celá + 1 rok ndp před 55 r. a max.3 roky po 55r. Pokud byl uchazeč o práci na ÚP ve 4O letech 1 rok ndp. a po 55letech 2,5 r.(kromě doby pobírání podpory)započítá se ten 1rok ndp ve 40letech celý a po 55r.už jen 2r.ndp, nebo pouze 2,5 r. celkem ? Máme totiž 2x výměr důchodu každý jinak a nevíme, co je správně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nevíte, jak moc se liší skutečný věk odchodu do důchodu od zákonného věku odchodu do důchodu u žen i mužů. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. Budu ráda, když odpovíte co nejdříve. Dost to spěchá:-( Vážně ještě jednou děkuji
Dobrý den.jsem narozena 15.5.1954 mám vdovský důchod 5300,- ,mám 2 děti ,je pro mě výhodnější odejít do předčasného důchodu,nebo mám počkat na řádný starobní důchod,a kolik dostanu z vdovského důchodu,jestliže můj důchod bude větší,než vdovský.Jaký datum by byl pro mě nejlepší při odchodu do při odchodu do předčasného důchodu. Děkuji za odpověď Procházková
Dobrý den, mám dotaz na výši vdovského důchodu. Otec (zemřel 02/2011) pobíral starobní důchod a moje máma je také starobní důchodkyní. Její starobní důchod je vyšší než by byl vdovský důchod. Procentní část starobního důchodu otce činila 12295,- Kč. Jaký vdovský důchod by měla pobírat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den. Pro ztrátu zdravotní způsobilosti jsem 3.12.2010 ukončil pracovní činnost, zaregistroval jsem se na pracovním úřadě a v ochrané lhůtě jsem na na nemocenské. Do zaměstnání jsem nastoupil 15.7.1969 po čtyřletém studiu střední školy.(1.9.1965-30.6.1969).Termín řádnáho důchudu mám 24.10.2012.Po ukončení nemocenské uvažuji o odchodu do předčesného důchodu. Zajímá mě prosím, ke kterému datu roku 2011 je pro mě nejvýhodněji odejít do předčasného důchodu, aby mě byl zapáčítán celý rok důchdového pojištění. Děkuji.
dobrý den, ráda bych se zeptala na svého otce, který se narodil 8.9.1955 má odpracováno 10 let jako horník,po tomto období 10 let začal pracovat jako zedník na živnost.kdy může nastoupit starobní důchod, a jak se ho dotkne nová reforma?
Dobrý den,chtěla jsem si v květnu zažádat o předčasný odchod do důchodu o 1 rok.Nyní jsem onemocněla a doba mého léčení bude asi rok.Chtěla bych poradit,co je pro mě výhodnější,zda odejít do předčasného důchodu a nebo být v pracovní neschopnosti až do řádného odchodu do důchodu. Jsem narozena 16.3.1953 Děkuji za odpověď. Zdraví Eva Peškarová
V současné době jsem vedena na Úřadu práce, od září 2011 pravděpodobně požádám o předčasný důchod, řádný termín důchodu vychází k datu 1. 4. 2013. Za jakých podmínek, odkdy a v jakém rozsahu bych mohla pronajímat část nemovitosti (buď dlouhodobě - student, nebo krátkodobě - turistika)? Případné snídaně již spadají do oblasti služeb? Pokud tento dotaz nespadá do oblasti důchodů, naveďte mě, prosím, kde se mám ptát. Děkuji.
Můj otec bude mít příští rok 55 let. Jako bývalý horník splňuje podmínky na odchod do důchodu v 55 letech. Letos dojde ke změně výpočtu důchodu, dotýká se tato změna i tohoto typu starobního důchodu? Lze se nějakým způsobem zjistit výši důchodu který bude pobírat a případný rozdíl pokud by odešel do důchodu předčasně již letos ? Na čssz mu bylo sděleno, že tento druh důchodu je specifický tudíž klasickým kalkulátorem na čssz nelze spočítat. Díky
Zdravím, prosím Vás jsem narozen 19.8.1950, chtěl bych jít v září 2011/ od 30.9.2011/ do předčasného důchodu, kolik to bude činit kvartálů krácení. Když budu žádat o přiznání předčasného důchodu od 30.9.2011, zda je to možné? a zdali budu mít výpočet podle starých kriterií nikoli dle nových,které mají platit od 1.10.2011. Děkuji Leopold
Dobry den, muj muz je narozen 2.5.1955, v hornictvi pracoval od 3.12.1979 - 30.9.1992 a pote od 1.2.1993 - 30.11.1997, kdy mu byl ukoncen pracovni pomer pro 100% NPE. Ma narok na drivejsi odchod do duchodu? Dekuji za odpoved.
Jsem narozen v roce 1955, odpracoval jsem v 1. kategorii 21 let. Kdy mám nárok na starobní důchod?
Dobrý den jsem narozena v červenci 1955. Mám odpracovaných 40 let. Kdy bych mohla žádat o předčasný důchod? Děkuji Jilka
Zajímalo by mě, kdy mohu požádat o předčasný důchod a kolik bych brala. Jsem OSVČ a od roku 2006 mám čistý měsíční příjem kolem 23 000.- Kč. Děkuji
Dobrý den, manžel nar. 16.1.1957, bývalý horník, v kategorii IAA odpracováno 4596 hodin, NPE 65%, ukončil pracovní poměr k 31.8.1992. Prosím o odpověď, zda bude mít nárok na odchod do důchodu v 55 letech. Děkuji.