FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Vyřízení důchodu na OSSZ

Dobrý den, 22.10.2010 pan Pospíšilík Karel odpovídal na dotaz ohledně výpočtu důchodu v II.důchodové kategorii.Protože v článku uvedená internetová adresa je nefunkční obracím se na Vás s dotazem u koho a kdy bych měl nárokovst přiznání důchodu v II.důchodové kategorii.Od roku 1968 do roku 1992 nám v tehdejší I.a II.důchodové kategorii odpracováno 21 let.Do důchodu bych měl odejít v lednu 2013. Pro orientaci přikládám celý text tehdejšího článku. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Rostislav Matoušek Výpočet důchodu - 2. pracovní kategorie 14.10.2010 23:47 | Sekce: Financování penze | Téma: Výše a výpočet důchodu Dobrý den,v listopadu nastupuji do předčasného důchodu, který mi byl již schválen a vypočítán.V letech 1981-92 jsem pracoval ve 2. pracovní kategorii, což je uvedeno i v osobním listě důchodového pojištění.Až nyní jsem zjistil že od roku 2005 se musí žádat o to aby bylo k této skutečnosti při výpočtu důchodu přihlíženo.Dá se ještě v této věci něco dělat když již bylo vydané rozhodnutí a bylo by vůbec pro mě výhodné žádat o nový výpočet? Děkuji 22.10.2010 10:21 | odpovídal(a): Pospíšilík Karel Dobrý den, podat žádost znovu je možné, například tak je možné změnit datum přiznání důchodu (musí tak být učiněno do 30 dnů od doručení rozhodnutí o přiznání důchodu) nebo se objeví nová skutečnost pro výpočet důchodu. Ale v totmto případě bych to viděl spíše tak, že ČSSZ znovu důchod nevypočítá, protože "neznalost zákona neomlouvá", ale zkusit to můžete. Platí totiž, že výše důchodu nesmí být nižší než výše důchodu, která by náležela, kdyby důchod byl přiznán podle předpisů platných ke dni 31. prosince 1995. Spíše bych viděl tuto možnost jako méně výhodnou. Více najdete na této adrese http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=154&typ=r&refresh=yes&levelid=sz_211.htm.

Obnova vdovského důchodu

Dobrý den, ovdověla jsem v roce 1998 a v současnosti vyživuji studujícího syna /nar.1989/. Pobírám vdovský a syn sirotčí důchod. Zajímá mě, co nastane, když syn v roce 2013 ukončí studium,zda přijdu o vdovský důchod /jsem zaměstnána, ročník 1957/ a zda a kdy mi znovuobnoví výplatu tohoto důchodu. Děkuji Vám za odpověď.

Výstup ze sociálního pojištění

Dobrý den, co mám udělat proto, abych se vyvázal ze systému sociálního zabezpečení. Je mi 51 let, do této doby již 25 let od ukončení studia jsem nepřetržitě platil a platím sociální důchodové pojištění(jako OSVČ jsem si nemocenskou neplatil) ať již jako zaměstananec nebo OSVČ. Nechci předčasný ani řádný důchod,ani jiné sociální dávky. Podle doporučení váženého pana premiéra (pardon nejváženějšího), dále pak stejně váženého ministra PSV a nejlepšího ministra financí se chci svobodně rozhodnout a postarat se o sebe ve stáří sám, s plným vědomín,že nemůžu mít nataženou ruku směrem k vydrancovanému a podříznutému I.pilíři (průběžný systém).Daně z příjmu v jakémkoliv věku podle fyzické kondice platit samozřejmě hodlám.Případné potvrzení o svém duševním zdraví můžu doložit.

Započítání studia

Dobrý den, jsem žena narozená dne 4.9.1956. Od 1.9.1971 do 6.7.1979 jsem nepřetržitě a úspěšně studovala na střední a následně na VŠ (mezi tím pouze prázdniny). Bude se mi tato doba počítat do dob pojištění na starobní důchod (třeba jako náhradní doba pojištění) a pokud ano, tak ve výši 100% či nějak zkráceně? S pozdravem

Vdovský důchod

Dobrý den, nedávno zemřel tchán kterému chyběl necelý rok do řádného starobního důchodu, tchyni chybí do důchodu ještě 5 let, byla na sociálce si nechat vypočítat vdovský důchod po manželovi a bylo jí tam řečeno že po dobu jednoho roku bude dostávat vdovský důchod po manželi ve výši invalidního důchodu a pak už nic. Nějak se mi to nezdá jak jí mohou dávat výši invalidního důchodu když tchán neměl invalidní důchod a pracoval? A navíc rok a pak nic? Prosila bych o radu jestli je to opravdu tak. Děkuji

Odchod do důchodu

Dobrý den, jsem ročník 1964,pracoval jsem od roku 1983 v dolech,mám odfáráno přes 20let na pracovištích 1A kategorie. Nárok na snížení věkové hranice odchodu do důchodu zaniká v roce 2018.Ale 55 let mně bude až v r.2019. Chci se tedy zeptat jestli pozbývám jakéhokoli nároku na předčasný hornický důchod? Děkuji za odpověď.

Důchod z Irska

Dobrý den.Od listopadu 2004 jsem pracoval v Irsku jako řidič kamionu do srpna 2011 kdy jsem byl propuštěn.Od srpna 2011 jsem vpředčasném důchodu.V České republice mám odpracováno přes 35 let a v Irsku skoro 7.Ačkoliv jsem doložil veškeré doklady nebylo mi do důchodu těchto 7 let započítáno.Proto se dotazuji,zda mám nárok na započítání těchto 7 let,nebo mám žádat v Irsku,zda mám márok po odpracování 7 let na část důchodu za toto období. Děkuji Mirek.

Zrušení penzijního připojištění

Dobrý den, ruším penzijní připojištění u Allianz - musím jim potvrdit, že dostanu odbytné bez státních příspěvků? a kam moje st. příspěvky po zrušení jdou? Allianz? děkuji za odpověď hanka v.

Jak si zvýšit důchod

Za 10 let půjdu do důchodu, zvažuji, jak ovlivnit jeho výši. Jsem společníkem v sro, část příjmů si rozdělujeme formou mzdy, část formou podílu na zisku. Podíl zdaňuje firma, takže se do mých příjmů nezapočítává. Bylo by pro mne výhodné, zvýšit si před důchodem mzdu (za cenu nižšího podílu na zisku)? Kdy s tím začít? Důchod se počítá ze mzdy za celá léta nebo jen za posledních x let? Děkuji za odpověď.

Přepočet důchodu

Placení sociálního pojištění při starobním důchodu. Od srpna 2010 pobírám starobní důchod. V roce 2011 jsem pracovala jako OSVČ, celý rok a za tento rok mi byl dle daňového přiznání vyměřen odvod na sociální pojištění ve výši 9600,- Kč. Jsem povinna za toto období tuto částku uhradit? Je možné se zpětně odhlásit z účasti na důchodovém pojištění, nebo je výhodnější zaplatit a potom si nechat přepočítat důchod. Jak se tento přepočet provádí a jak často o něj mohu požádat. V letošním roce zase pracuji na plný pracovní úvazek, jako zaměstnanec. Děkuji za odpověď.

Zvýšení důchodu

Dobrý den, 31.12.2007 jsem ukončila služební poměr u ozbrojených složek, od 1.1.2008 jsem vedená na ÚP jako uchazeč o zaměstnání. Pobírám doživotní výsluhu 10 700 Kč, která se daní 15%. Pokud starobní důchod budu mít nižší než tuto výsluhu (zvýšenou o případnou valorizaci), budu k němu pobírat zdaněný doplatek výsluhy. Nárok na starobní důchod mi vznikne v září 2017. Dle OILDP jsem získala dobu důchodového pojištění 34 let a 290 dnů. Z ÚP mi bude započteno 5 měsíců rekvalifikace a podpory v nezaměstnanosti a 3 roky (1 rok do 55 let) z 80%. Letos mi bylo 55 let a chtěla bych poradit, zda by pro mě bylo výhodnější: a) platit si dobrovolně důchodové pojištění (a jak), abych využila 2 roky z evidence ÚP b) při žádosti o starobní důchod si doplatit dobrovolné důchodové pojištění c) pracovat brigádně (pokud se mi podaří brigádu získat). Nevím, jestli si tím nesnížím osobní vyměřovací základ a tím i důchod, i když se mi zvýší doba důchodového pojištění. d) platit si vyšší částku na důchodové připojištění? Děkuji za odpověď.

Důchodový věk horníků

Dobrý den, vyučil jsem se na hornickém učilišti 1979-1983.Od té doby jsem pracoval na pracovištích 1 kategorie až do roku 2004. Kdy mám nárok na odchod do důchodu? Děkuji za odpověď.

Důchod OSVČ

Dobrý den, jsem OSVČ už od roku 1993. letos jsem měla 57let, to znamená, že mám tři roky do důchodu. Protože jsem měla zisk za celé období vždy minimální, asi nemohu očekávat uspokojivou výši měsíčního důchodu. Proto se ptám, jestli mám ještě šanci tuto výši ovlivnit.Vím, že zvýšením zisku ani ne. Tak pomohlo by ,kdybych se nechala na ty tři roky zaměstnat? Děkuji za odpověď

Dvě smlouvy o penzijním připojištění

Dobrý den, mám uzavřeno penzijní připojištění, které mi má skončit příští rok ve věku 50 let. Lze ještě za stávajících podmínek založit letos připojištění nové, kam bych jen spořil minimální částku a státní příspěvek na novou smlouvu začal čerpat až po ukončení smlouvy stávající? Je možné mít na jedno rodné číslo dvě smlouvy o pnezijním připojištění souběžně a státní příspěvěk čerpat pouze u jedné ze smluv? Děkuji za odpověď.

Obnova vdovského důchodu

Dobry den a dekuji za odpoved,kterou jsem zde napsala dne 10,6 Obnova vdovskeho duchodu.Zajimalo by me jeste,v jake vysi se vdovsky duchod obnovi?Zda se bude nejak kratit a jak?Dekuji za poradnu a preji hodne uspechu v praci.

Obnova vdovského důchodu

Manzel zemrel v roce 2004 a od te doby beru vdovsky důchod,protoze pecuji o studujiciho syna.Ten v tomto roce maturuje a pokud nepůjde dal studovat,zanikne me narok na tento důchod.Kdy vznikne narok na jeho obnoveni?Jsem narozena v roce 1957.

Podmínky nároku na invalidní důchod

Dobrý den, syn se narodil s vrozenou vadou, od 7 let jeho věku na něho pobírám příspěvek na péči o osobu blízkou - 3.úroveň, on je držitele průkatu ZTP/P. Synovi je nyní 16 let a bylo mi řečeno, že tyto osoby pak přecházejí na invalidní důchod. Zkoušela jsem najít kalkulačku, abych zjistila aspoň přibližně jaká částka to bude, ale bez úspěchu. Můžete mi prosím poradit? Děkuji. Jana J.

Výplata penzijního připojištění

Dobrý den, Pravidelně si spořím už skoro 15 let na penzijním spoření. Rád bych se dověděl prostřednictvím Vaši poradny,kdy přesně se vyplácí naspořená částka a zda se vyplácí najednou. Slyšel jsem že ona částka se prý vyplácí při dasažení důchodového věku postupně v průběhu několika let, je tomu opravdu tak ? A jak je to u horníků, kteří jdou při splnění určitých kritérií do hornického důchodu dříve ? Děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne. Vlastík pozn. prosím o odpověď na mou e-mailovou adresu.

Zvýšení důchodu

Mám nárok na zvýšení důchodu, když jsem jako důchodce pracovala od 1.1.2010 do 30.6.2011 na částečný úvazek jen některé dny v týdnu? Děkuji.

Invalidní důchod a podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den, je možný souběh pobírání podpory v nezaměstnanosti a pobírání částečného invalidného důchodu (resp. invalidního důchodu prvního či druhého stupně)? Jsou zde případně nějaká krácení těchto příjmů z důvodu jejich souběhu?