FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem v pracovním poměru, ale běží mi výpovědní lhůta. Zároveň se ještě ve výpovědní lhůtě stanu jednatelem s.r.o., nicméně první příjem budu mít přesně po 3 měsících od skončení prac. poměru - v té době ale budu mít ještě 3-měsíční odstupné. Musím se těsně po skončení pracovního poměru nahlásit na úřad práce jako nezaměstnaný, když sice už budu jednatelem, ale bez příjmu, resp. bych si mohl dát sjednat nějaký optimální minimální příjem. Je odměna jednateli, resp. mzda za výkon funkce řízení s.r.o. z důchodového hlediska stejná? Jak to bude za dobu, kdy budu mít jen příjem odstupného? Je v této době za mě ještě placeno soc. a zdravotní pojištění nebo už ne a musím si ho platit sám? Děkuji, F. Basovník
Dobrý den,je mi 58 let do starobního důchodu mám odejít v dubnu 2014.Pokud budu vedená na ÚP 11 měsíců a pak odejdu do předčasného důchodu v roce 2013 z jaké částky mi bude počítán důchod? Z té co budu pobírat z ÚP nebo jiné?Prosím o radu a předem děkuji Klánová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zbývají mi tři roky do odchodu do starobního důchodu, od 8/2013 bych mohla nastoupit za dceru na rodičovskou dovolenou. Jak by se mi tato doba započítávala do doby na důchod a ovlivní mi to nějak výši peněz v důchodu (sníží se )? Děkuji za odpověď.J.
Dobrý den, uvažuji o předčasném důchodu. Nárok na řádný důchod mám až v roce 2015. V době od 4.8.2003 do 15.4.2008 jsem byla vedena v evidenci na ÚP bez hmotného zabezpečení. Vím, že do doby pojištění se mně z toho mohou započítat maximálně 3 roky. Jsem hodně orientovaná ve způsobu výpočtu důchodu, jenom mně není jasné, zda se celá výše uvedená doba může uvést jako vyloučená doba. Děkuji, Marie.
Dobrý den, v prosinci t.r. dosáhnu nároku na důchod a tak si v předstihu připravuji potřebné podklady. V této souvislosti Vás prosím o odpověď na 3 otázky, kde mám nejasnosti: 1) Z ČSSZ Praha jsem si nechal si nechal zaslat „Informativní list důchodového pojištění“. Evidence celkové doby pojištění zde začíná datem 1.9.1965, což je počátek mého studia na stř. škole (jsem ročník 1950). Na internetovém portále iDNES/FINANCE (odkaz zde: http://finance.idnes.cz/jak-se-stanovi-vyse-vaseho-starobniho-duchodu-f4i-/spor.aspx?c=A070305_111023_fi_osobni_vra jsem našel informaci, že doba studia se započítává v omezeném rozsahu jako náhradní doba....dále cituji: „s výjimkou doby studia před rokem 1996 před dosažením věku 18 let, která se považuje za dobu pojištění a započítává se proto plně, a to již od skončení povinné školní docházky.“ (konec citace). Protože i v některých jiných (internetových) pramenech jsem se v souvislosti s počátkem doby pojištění setkal s formulací „ již od skončení povinné školní docházky“, prosím Vás o odpověď, jak to tedy je se započítáním doby prázdnin předcházejících době středoškol. studia do celkové doby pojištění. 2) Po výpočtu zkrácení náhradní doby (80% z doby studia po dosažení věku 18ti let) činí součet celkové doby pojištění vyjádřený ve dnech něco přes 17 000 dní. Prosím o sdělení, jak se převedou dny celkové doby pojištění na roky celkové doby pojištění? (pro stanovení procentní výměry důchodu). Děje se tak vydělením číslem 365 nebo 365,25 (zohlednění přestupných roků) nebo jiným číslem? 3) V roce 1990 jsem pracoval též ve vedlejším pracovním poměru (VPP), vedlejší zaměstnavatel za mě odvedl sociální a zdravotní pojištění a v „Informativním listu důchodového pojištění“ jsou za rok 1990 samostatně vykázány jednak dny pojištění (365 dní HPP + 30 dní VVP), jednak vyměřovací základy jak pro HPP, tak pro VPP. Budou se mi dny pojištění za VVP započítávat do celkové doby pojištění? Děkuji za objasnění. P. Nešněra.
Dobrý den, mám dva dotazy týkající se započítávání doby pojištění pro důchod: 1. budu mít nárok na důchod v prosinci 2015, to znamená, že bych měla splňovat podmínku 31 let pojištění. Kdybych šla do předčasného důchodu v prosinci 2013, stačí mně 29 let pojištění? 2. pochopila jsem správně, že pro účely nároku na star. důchod se všechny náhradní doby hodnotí plně (jestliže byly získány před 1.1.2010), pouze pro účely výše důchodu se započítávají 80%? Děkuji, Marie. Děkuji, Marie.
Dobrý den, budu mít nárok na důchod v prosinci 2015. Zajímalo by mne, jak se mně bude započítávat doba studia na Střední škole. Studium započalo 1.9.1973 a skončilo 26.6.1977. Od 27.61977 jsem nastoupila do zaměstnání. 18 let mně bylo 7.12.1975. Která část se započítává 80 % a která 100 %. Děkuji, Marie.
Vážení, prosím o radu. Nárok na důchod mi vzniká dnem 22. 12. 2012, jsem žena, 1 dítě. Je pro mne finančně výhodnější zažádat o důchod k uvedenému datu nebo až od 1. 1. 2013 nebo zažádat o důchod zpětně, např. podle situace, zdrav. stavu atd.??? Názory dotazovaných institucí se různí s tím, že je lépe dokončit kaledářní rok, aby byl započítán výdělek celého roku, další názor je ten, že je to celkem jedno, že mohu žádat k termínu. I přesto bych ráda alespoň pár měsíců chodila ještě do práce, abych nějakou dobu měla plat i důchod. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jsem už 3/4 roku v neschopnosti práce s nespecifickým střevním zánětem a od září už bych měla být uschopněna.Zajímalo by mě zda mám nárok na částečný invalidní důchod? děkuji Bučková
Dobrý den, jsem ročník 1975, celý život pracuji bez přerušení, spořím si na důchod velké částky, budu moci odejít "do důchodu" v mých 55 letech?? Předpokládám, že nepůjde odejít v tomto věku do předčasného důchodu, budu muset platit jako samoplátce na důchodové pojištění i nadále, pokud budu mít odpracované roky? Pavel
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně výpočtu vdovského důchodu.Od 3.7.2007 mi byl přiznám vdovský důchod a byl vypočítán takto: základní výměra 1570 Kč, procentní výměra 14 216 Kč, takže 50% procentní výměry důchodu zemřelého je 7 108 Kč.Dne 16.8.2007 jsem odešla do důchodu a vdovecký důchod činil 3554Kč.Je to tak správně,že vdovecký důchod činí pouze 25% procentní výměry důchodu zemřelého? Děkuji za odpověď.
Mám odpracováno 28 let, narozen 7.1.1961 do důchodu mám jít v cca 66 let a 6 měsíci. už nemám práci nejsem na pracáku a další roky už ani nebudu zde ve státě. mám nárok vůbec pak když mi vznikne nárok na nějaký důchod mininální a jaký děkuji - jako životní minimum? Broum díky
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jelikož jsem nyní v pracovní neschopnosti, která bude trvat minimálně do konce ledna a poté mi zbývají tři roky do řádného odchodu do starobního důchodu, zda nynější neschopnost a případně následná podpora v nezaměstnanosti (11měsíců) nějak ovlivní výši peněžité dávky důchodu - zda se sníží.Zároveň bych chtěla poprosit o informaci, kdybych v tomto případě nesehnala žádné zaměstnání /( po neschopnosti a pak´po podpoře/, zda důchodový výměr u předčasného důchodu o 2 roky bude ještě více krácen. Mnohokrát děkuji a přeji hezký den.Božena
Dobry den, mama s 3.stupnem invalidity, registrovana na listine cekajicich na transplantaci, nedostava absolutne nic. Ze socialniho ji bylo receno, ze but si doplati 30,000,- za tkzv. neodpracovane leta, aby dostavala kolem 2,000kc jinac nema narok na nic. Je invalidni duchod ovlivnen prijmem otce? (take v duchodu). Nechce se me verit, ze by clovek, ktery je v jeji situaci, nedostal ani korunu? Je to zoufale! Prosim poradte, kdepak se kdyztak obratit o pomoc. Dekuji
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Můžu přejít z předčasného důchodu do invalidního důchodu? Děkuji
Dobrý den, měla bych prosím dotaz - pobírám ČID I.st. a byla jsem na operaci vyhřezlé ploténky L5/S1. Žádala jsem si o zvýšení stupně invalidity a bylo mi toto zamítnuto. Necítím se vůbec na to, abych mohla jít do práce. Bolesti mi i po operaci vystřelují do pravé nohy. Jak mám dále postupovat ohledně nepřiznání stupně invalidity. Děkuji
Dobrý den, nárok na odchod do řádného starobního důchodu mi vzniká v 12/2015, nyní jsem dostala výpověď ze zaměstnání z nadbytečnosti(tedy prac.poměr končí 31.8.2012).Bohužel dnes jsem nastoupila pracovní neschopnost - musím urgentně na operaci a pracovní neschopnost se asi při této diagnóze protáhne na delší dobu. Chci se zeptat, zda po ukončení neschopnosti mi vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti 11 měsíců a zda se to potom promítne do výše důchodu, pokud bych si zažádala předčasně, pokud bych již nenašla pracovní místo. Dále by mě zajímalo, z čeho se počítá podpora nezaměstnanosti, když před ní marodím - zda mi to její výši ovlivní nebo zda se počítá z platu u posledního zaměstnavatele. A ještě jeden dotaz - mám dostat odstupné - jak se počítá, respekt. za jaké období mi náleží jeho výše průměru výdělku zda nemocenská ovlivní případné snížení odstupného. Děkuji Martina
Od 3.září 2012 mi byl přiznán starobní důchod ve výši 13295 Kč. Protože budu nadále pracovat, rozhodla jsem se, že si důchod prozatím nenechám vyplácet. Nechci ale pracovat na procenta.Budu moci od ledna 2013 uplatňovat odpočítatelnou položku na daních 2070 Kč, která nově nebude odpočítávána pracujícím důchodcům? Po roce bych chtěla pracovní poměr ukončit a požádat o výplatu důchodu zpětně. Bude se můj již přiznaný důchod nějak přepočítávat, nebo zůstane stejný? V roce 2013 se budou měnit koeficienty i redukční hranice a předpokládám, že by nemusel být pro mě tento přepočet výhodný. Jak to bude s valorizací, na kterou bych měla od ledna v lednu 2013 nárok? Děkuji za odpověď. Mgr. Jaroslava Zámostná
Dobrý den, jsem žena, 1955, tři děti, nyní na ÚP od 22.2.2012.Nárok na starobní důchod mám 11.12.2013. Po 11.měs. na ÚP (do 22.1.2013) bych si chtěla zažádat o předčasný star.důchod. Chtěla bych se zeptat, jest-li bude pro mě výhodnější zažádat si o předč. star. důchod k 31.12.2012 a nebo až v lednu 2013? Děkuji Machová
Dobrý den, momentálně jsem v předčasném důchodu a chtěla bych se zeptat, zda si lze nějakým způsobem přivydělat více jak polovinu minimální mzdy měsičně. Předem děkuji za odpověď, Elena V.