FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den! Dotaz se týká mé blízké osoby, která ve věku 23. let pobírá sirotčí důchod a rád by odcestoval na 90ti denní brigádu do zahraničí. Stále je student, v září 2013 ve studiu bude pokračovat. Chci se zeptat, jestli stát této osobě může důchod odebrat kvůli této cestě? Děkuji Vám
Dobrý den, v jedné z vašich odpovědí mě upoutal termín upřednostnění vyloučené doby. Jsem od září 2008 nezaměstnaná. Podporu jsem pobírala od září 2008 do června 2009. Od 2/2 2009 do 1/5 2009 jsem měla péči o manžela stupeň II a IV tedy současně 3 měsíce s podporou.Co je v tomto případě pro výpočet důchodu pro mě výhodnější? V případě, že by to byla péče, jakým způsobem ji pak u žádosti o důchod uplatnít, aby bylo počítáno to výhodnější. Potvzení o péči mám a je i registrována na ČSSZ v IOLDZ. Děkuji
Dobrý den, pobírám starobní důchod a mám zájem si najít nějakou brigádu. Ráda bych věděla, zda je nějaké finanční omezení výdělku, aby to nemělo negativní vliv na můj důchod. Také bych se chtěla dovědět, jestli odpracované hodiny z brigády mohu nahlásit na přepočet výše důchodu. Děkuji a přeji pěkný den. Onderková Danuše danuseonderkova@seznam.cz
Dotaz na pana Golu: Vyloučená doba - evidence na ÚP Dobrý den, chtěla bych se zeptat k dotazu, který byl zodpovězen 18.4. 2013, tazatel popsal situaci, kdy bude od nynějška 10 let evidován na ÚP - jaký bude vliv na důchod. Psal jste, že jde o vyloučenou dobu. Ale v zákoně je uvedeno, že za vyloučenou dobu se považuje doba evidence hodnocená jako doba pojištění, tedy v součastnosti (od r. 1996) max. 3 roky za celý život. Zbylých 7 let by podle toho nebylo vyloučenou dobou. Možná něco nesprávně chápu, ráda bych si situaci vyjasnila, protože Vaše články často čtu a beru Vás jako velikou autoritu a tenhle očividný rozpor mě zaráží. Děkuji a jsem s pozdravem Hanka Böhmová
Prosím o radu jak si můžu alespoň přibližně vypočítat výši inv.důchodu mám odpracovaných 37 let přiznanou 1,ale z jaké částky si to můžu vypočítat děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když nesplňuji dobu pojištění 35 let, můžu si tyto roky předem doplatit k odchodu do starobního důchodu? Jedná se o sociální nebo zdravotní pojištění? A jak se vypočítává? Je možné jít do předčasného důchodu o 5 let,když si to doplatím? Pracovala jsem pár let v zemích EU i mimo EU, včetně au-pair pobytu v roce 1998, zahrnuje se i to nebo jen odvedené pojištění v ČR? Předem moc děkuji za odpověď. Nikola
Ale v té době bylo možné jít do důchodu až o 3 roky dříve a potom se důchod dopočítal.Dnes už to neplatí ale toto bylo v roce 1995-96-7.¨takže mi to vysvětlete,protože švagrové,která šla též v devadesátých letech do předčasného důchodu byl důchod po dopočítání let dorovnán ,myslím finančně tak jako by šla do st.důchodu normálně.Scházející léta jí byla dopočítána A vše bylo jako by odpracovala plný počet let.A ještě bach měl dotaz jestli se dopočet resp.nový výpočet dělal z toho co platilo do roku 1995 nebo už z výpočtů po roce 1995 protože tam se to již vypočítávalo z koeficientů což předtím myslím před rokem 1996 nepočítalo.Asi se divíte,že se na to ptám až dnes ale manželka to nikdy nechtěla i když má po celoživotní práci a výchově 4 dětí důchod horšínež ti co i několik letnebo nikdy nepracovali.
Výpočet starobního důchodu se dělá ze všech výplat od r. 1986 nebo z výplat za posledních 30 let ? Pro výpočet starobního důchodu má nějaký vliv výše zaplaceného zdravotního a sociálního pojištění dané osoby za tu určitou dobu pro výpočet důchodu ?
Manželka rok narození 1942 září ,4 děti šla do důchodu v roce 1995 a to v říjnu.Všechny děti min. po třech letech.Dle tabulek měla jít až vroce 1997 v únoru.Je toto předčasný důchod nebo není?.Dle mne ano.Ajak je možné tento dle mě předčasný důchd po dosažení skutečného odchodu doplatit,což bylo v té době možné a zákonné.A je to vůbec předčasný důchod,Ne li tak tomu nerozumím.Navíc to bylo v roce kdy se důchody vzpočítávaly jinak než v roce 1996 a dál(Koeficientem předešlých výdělků.)Nikdo manželce neřekl,že je to důchod předčasný a i když se odvolávala tak se nic nestal a vše prý bylo v pořádku.Vysvětletemi jak je to opravdu.
Dobrý den, pracoval jsem 18 let jako horník (narozen 1948), v roce 1982 jsem měl přiznaný částečný invalidní důchod z důvodu nemoci z povolání, v roce 1993 mi byl přiznán plný invalidní důchod (nyní 3. Stupeň). K plnému invalidnímu důchodu pobírám rentu, letos v říjnu dovrším 65 let. Rád bych se zeptal, jak a z čeho se mi bude počítat vyměřovací základ starobního důchodu. Na úřadě mi bylo předběžně řečeno, že možnost pro výpočet starobního důchodu je povícero, jak s rentou a invaliditou, tak bez ní, každopádně prý bude použit ten, který bude vyšší. Proto bych prosil, zda-li byste mi to mohli blíže vysvětlit. Děkuji.
Dobrý den, v letech 1997-2000 jsem byl veden v evidenci na úřadu práce, kdy mi nenáležela podpora v nezaměstnanosti. Mohl bych se zpětně, i po 15 letech přihlásit na účast v dobrovolném pojištění a třeba 1 rok si doplatit? Kolik by činilo měsíční pojistné, kdybych chtěl aby mi to brali ze současné průměrné mzdy tedy asi 24.000,-? Další otázka je zda-li bych si mohl současně začít platit dobrovolné pojištění bez udání důvodu celých 10 let? Jak se sčítá dobrovolné pojištění z důvodu evidence na úřadu práce a dobrovolné pojištění bez udání důvodu? Může to být např. 1 rok + 10 let? Děkuji za odpověď.
Hrozí mi vzhledem k věku ,že posledních deset let budu na UP (není šance sehnat práci)z čeho mi budou důchod vypočítávat.Děkuji Havlůjová
Předdůchod: Jednou z podmínek je min.5 let připojištění. Důchodové připojištění mám sjednáno téměř od jeho zavedení, avšak před 4-mi lety z iniciativy fin.ústavu došlo k převedení uspořené částky na jiný produkt a pokračování v připojištění na novou smlouvu. Pro účely splnění 5-ti let se započítávají obě navazující smlouvy nebo pouze poslední?
Pokud je někdo evidovan od roku 1991 na UP jaký bude mít v roce 2014 nárok na důchod,má dvě děti,před rokem 1991 příjem 14000 ročně,MD 5 let.Děkuji
Dobrý den, manžel (1/1952), od r. 2005 na ÚP + invalidita II. stupně. Při výpočtu starobního důchodu se bude za roky od 2005 vycházet z výše částečného invalidního důchodu? Pokud by byl starobní důchod nižší, než částečný invalidní, může pobírat tento částečný invalidní důchod dál místo starobního důchodu? Děkuji
Dobrý den. Má hrubá mzda činí měsíčně 4200 Kč. I z takto malého měsíčního příjmu se mi bude tato částka započítávat do důchodu - doba pojištění a počet odpracovaných let? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně odchodu do důchodu. Nástup do starobního důchodu mám 9.2.2014, nyní pracuji na HPP, který bych chtěla ukončit k 30.6.2013 a dále pracuji na DPČ, kde si vydělám zhruba 7.000,-Kč/měsíc. Chci se zeptat, zda mi DPČ pokryje sociální a zdravotní pojištění v době od 1.7.2013 do nástupu do starobního důchodu nebo se musím jít v této době zaregistrovat na úřad práce? Děkuji za odpověď
Dobrý den, 3.4.2013 jsem zaslal dotaz:je pravda, že výnosy z penzijního spoření jsou na konci zdaněny 15%? 4.4. mi přišla odpvěď: Dobrý den, ano, výnosy z penzijního připojištění podléhají 15% srážkové dani, která je sražena při čerpání finančních prostředků. S pozdravem Odpověděl: Gola Petr Přitom na vašich webových stránkách: http://www.finance.cz/duchody-a-davky/penzijni-pripojisteni/abeceda-penzijniho-pripojisteni/jednorazove-vyrovnani-a-odbytne-doplnkove-penzijni-sporeni/ uvádíte, že: Při jednorázovém vyrovnání jsou účastníku vyplaceny všechny státní příspěvky, bonusy a případné příspěvky zaměstnavatele. Jediné co v tomto případě bude podléhat dani jsou příspěvky zaměstnavatele. Příspěvky zaměstnavatele budou zdaněny daní 15 procent. Jak to tedy s tím zdaněním je? Děkuji, D. Marat
Dobrý den, Odečítá se vuloučená doba (nemoc) z doby pojištění pro výpočet důchodu (počet pojištěných let )
Dobrý den, jsem žena (2 děti) narozená květen 1956, nárok na starobní důchod září 2016. Ke konci roku 2014 chci zažádat o předdůchod a to v max. výši 5 let tzn. do listopad 2019 (podle nároku na starobní důchod muže narozeného v roce 1956). Finančních prostředků bude v PF dostatek. Jsem příjemcem dávky ID 1.stupně. Dotaz - zda je možný souběh výplaty předdůchodu a pobírání dávky ID po celou dobu pobírání předdůchodu nebo je v tomto případě nějaké omezení. Děkuji za odpověď. S pozdravem RR