FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o zaslání nabídek pro penzijní připojištění ( alespoň 3 nabídky od jiných fondů ) s možností čerpání státního příspěvku. Mám zájem spořit přibližně 300,- Kč měsíčně nejméně možnou dobu. Prosím též o rozvahu o naspořené částce. Narodil jsem se v roce 1973. Předem děkuji za nabídky S pozdravem Ing. Jiří Žáček
Potřebuji převést finance ze zkrachovalého Bankovního penzijního fondu do jiného PF (pravděpodobně Winterthuru). Můžete poradit (správce, kontakt apod.)? Díky, Kamil Obluk
Mám uzavřeno penzijní pojištění s penz. fondem Jistota, které dle dřívějších podmínek mohu ukončit na jaře příštího roku. Současný zaměstnavatel přispívá jen zaměstnancům, kteří jaou pojištěni u Penz. fondu CS Spořitelny. Z tohoto důvodu jsem si chtěl uzavřít u tohoto Penzijního fondu smlouvu, kde bych se zatím zřekl státního příspěvku. Bylo mi však na přepážce ČS - spořitelny řečeno, že další penzijní pojištění se mnou nemohou uzavřít. Je to fakt???
Pokud budu chtít využít úlevu na dani z příjmu, budu muset podat sám přiznání k dani, anebo stačí dát potvrzení z penz.fondu do mzdové účtárny?
Založil jsem si od dubna penz.připojištění s tím, že budu měsíčně spořit 1.500,-Kč. Při pravidelných splátkách budu mít tedy za r.2000 vloženo 13.500,-Kč (příspěvek za 9 měs.). Je možné zaslat v prosinci ještě jednu splátku ve výši 4.500,-Kč (celkem by tedy příspěvky v r.2000 činili 18.000,-Kč), abych mohl pro daňové účely využít maximální možnou částku 12.000,- pro snížení daňového základu? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Za jakých podmínek je příspěvek zaměstnavatele zaměstnancům na penzijní připojištění daňově uznatelným nákladem.
Jsem-li v penzijním věku mohu uzavřit připojištění. Za jak dlouho smím s penězi disponovat?
Prosim o radu, kde lze ziskat aktualni informaci o zhodnoceni (podilu na zisku) dle jednotlivych penzijnich fondu. Dekuji za odpoved. A. Brokeš.
Dcera uzavřela penzijní připojištění. Ona sama na něj neplatí, ale platím já (třetí osoba). Podle vyjádření pojišťovny tyto příspěvky na jejím účtu chybí. Takto jsem byl informován, protože sám jsem s ní smluvu uzavíral jako komisionář a při vyúčtování odměny jsem zjistil, že na účtu nic nemá. Podotýkám, že čísla účtů atd. jsou na platebních příkazech správně vyplněná. Má nárok na státní příspěvek? S pozdravem
Jakým způsobem je zdaněn příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění. Uvádí se v ročním daňovém přiznání fyzické osoby nebo se zdaňuje až při plnění v 60 letech věku?
Je mi 50 let.Zatím nejsem penzijně pojišten.Chci se pojistit tak abych získal maximalní výhody tj.příspěvěk,odpočty..Jakou částku a který fond doporučujete. Děkuji.
V letošním roce chci v souladu s §15 odst.12 zákona o daních z příjmů uplatnit nezdanitelnou částku ve výši 12 000 Kč (úhrn příspěvků zaplacených v roce 2000 na penzijní připojištění snížený o 6000 Kč). Mohu v tomto případě požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování a nebo mám povinost předložit daňové přiznání na finančním úřadě? Je něčím stanoven postup (příp. formulář)pro penzijní fondy pro vystavování potvrzení o zaplacených příspěvcích na penzijní připojištění? Děkuji.
Je mi 22 let a mám dotaz: 1/Zda je výhodné v tomto věku uzavírat penzijní připojištění. Samozřejmě i s výsluhovou penzí. 2. Jaký penzijní fond si vybrat, aby vydržel dlohodobě /do doby čerpání penze/
Prosím o optimální radu u kterého penzijního fondu uzavřít Smlouvu.Je mi 53 let, do důchodu bych měla odejít k 31.12.2004.Uvažuji proto jen s max.pětiletou dobou pojištění.Peníze bych chtěla jednorázově vyplatit.
1) Je mozne ziskat prehlednou tabulku, ve ktere bude uvedeno jakeho zhodnoceni prostredku v kazdem roce dosahli jednotlive fondy od sveho zalozeni? 2) Je mozne v prubehu pripojisteni menit prispivanou castku? Jak casto a za jakych podminek? Dekuji za odpovedi! Vaclav Finek
Jsem muž a je mi 40 let. Chci odejít do důchodu nejpozději v 65.roce. Kolik musím šetřit a jak - tj. v čem měsíčně, abych dostal stejně jako dosud tj. 20.000 čistého měsíčně / 25000 hrubého/. Chtěl bych toto vědět ve dvou variantách 1/ ve variantě bez započtení 4% inflace 2/ se započtením 4% inflace - tj. aby hodnota peněz byla stejná jako dosud tj. 25.000 čistého měsíčně.
Pokud uzavřu v prosinci smlouvu, že budu spořit 1.500,-Kč měsíčně a ještě v prosinci pošlu na účet 18.000,-Kč, budu mít nárok na snížení základu pro daň z příjmu o 12.000,- za rok 2000?
Dne 15.2.2000 jsem uzavřel smlouvu s VOPF. Nyní jsem dostal z VOPF dopis, že Min.fin. neposkytne státní příspěvek, protože existuje jiné neukončené penzijní připojištění, prý pravděpodobně u Bankovního PF. Já jsem ale dosud žádnou smlouvu s Bankovním PF neuzavřel, ani na tento fond nikde nemohu zjistit spojení. Můžete mi poradit, co mám dělat ?
Jak jsou finance vlozene do penzijniho fondu zajistene proti krachu tohoto fondu:
1. Jak jsou zajistene mnou, nebo firmou vlozene penize?
2. Jak jsou zajistene statem vlozene prispevky?
3. Jak je zajisteno zhodnoceni (je-li)?
4. Jak probiha vyporadani zkrachovaleho PF
5. Zkrachoval jiz PF CR?
Dekuji
Prosím Vás, představuje uzavření životní pojistky taky určitý druh zabezpečení v důchodu, když budu mít živ. pojištění měla bych mít i penzijní připojištění. Děkuji.