FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Ve Vašich odpovědích jsem…

Dobrý den. Ve Vašich odpovědích jsem zaregistroval, že VOPF a PF Winterthur mají stejného vlastníka a to Winterthur Group. V minulých odpovědích jste však uváděl, že VOPF má českého vlastníka. Znamená to, že se majitel změnil, či některá z těchto informací byla mylná? Pokud se majitel změnil, kdy k tomu došlo? Děkuji. Holubec

Dobrý den. Je možné zjistit ratingy…

Dobrý den. Je možné zjistit ratingy jednotlivých PF. Vím, že Winterthur měl (kdysi) Aa3 resp. AA-, ale to je asi tak všechno, co vím. Penzijní připojištění je běh na dlouhou vzdálenost a tak si myslím, že možná důležitější údaje než výnosnost fondu, počet účastníků či jmění, je právě tento údaj. Děkuji. Holubec

Dobrý den. Je mi 45 let. Podle kalkulátoru…

Dobrý den. Je mi 45 let. Podle kalkulátoru jsem si spočítal, že při měsíčním spoření 1.500,-- u PF KB při +/- 5 % zhodnocení obdržím měsíční doživotní starobní penze z PF 2.872,--. Za 15 let při 4 % inflaci ročně odhaduji, že těchto 2.872,-- bude mít asi poloviční hodnotu, dejme tomu 1.500 až 1.600,--. Jsou mé výpočty správné, mám se tedy skutečně těšit na penzi z PF, která bude mít "finanční sílu" současných 1.500 až 1.600,-- měsíčně. Děkuji. Holubec

Dobrý den, čtrvrtý rok mám sjednané důchodové…

Dobrý den, čtrvrtý rok mám sjednané důchodové kapitalové pojištení ING Nat.-Ned. Nejsem úplně spokojená s typem tohoto produktu a měla bych zájem o čistě jen penzijní připojištění (se státní podporou). Potřebovala bych poradit, zda a kdy mám stávající smlouvu s ING Nat.Ned. ukončit a jaký penzijní fond si vybrat. Eventuelně bych potřebovala poradit s bezpečným a přitom výnosným způsobem investování volných finančních prostředků. Děkuji, Ing. Jindřiška Nešpůrková tel. do práce: 05/41321224 kl. 332

"Na částku 500 Kč/měsíčně je přímá dotace státu -…

"Na částku 500 Kč/měsíčně je přímá dotace státu - 150 Kč". Platí toto i v případě, že zaměstnavatel přispívá 350 Kč/měsíčně a já zbývajících 150 Kč/měsíčně ?

Dostudoval jsem vysokou školu a přemýšlím, jak…

Dostudoval jsem vysokou školu a přemýšlím, jak začít spořit tak 200 Kč měsíčně na své stáří. Je lepší spořit v bance nebo v penzijním fondu nebo v pojišťovně? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, můžete mi prosím říci co se stalo s…

Dobrý den, můžete mi prosím říci co se stalo s fondem Koruna? Já jsem přešel k pen.fondu Winterthur, ale nebyly mi přepsány peníze z fondu Koruna. Mohl bych o ně přijít?

V pripade uzavreni penzijniho pojisteni - jak se…

V pripade uzavreni penzijniho pojisteni - jak se resi placeni v dobe materske dovolene, dlouhodobe nemoci, nezamestnanosti atd.? Je mozne placeni na nejakou dobu pozastavit? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali mohu mít…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali mohu mít uzavřené dvě penzijní připojištění na své jméno u různých penzijních fondů. Děkuji Ivana Macounová

Dobry den. Je mozne uzavrit smlouvu o penzijnim…

Dobry den. Je mozne uzavrit smlouvu o penzijnim pripojistenim zpetne na cely rok, resp. doplatit. Jestli ano, je to mozne obecne nebo jen u urcitych fondu. Dekuji

Chválím srovnání snad všech PF podle nároku na…

Chválím srovnání snad všech PF podle nároku na penze. Chybí mi však srovnání podle nároku na odbytné (nejenom podle doby, ale také jestli musí doba uběhnout nebo být pouze zaplaceno na tu dobu). Děkuji Znojil

Je mi 24 let a mám zájem uzavřít si penz…

Je mi 24 let a mám zájem uzavřít si penz.připojištění. Váhám mezi Komer. bankou a Čes. pojišťovnou. Zajímá mě výběr naspořené částky po 15 letech spoření. Jsou mezi jednotlivými fin. ústavy rozdíly a jaké? Dále by mě zajímaly výnosy obou fondů a poplatky za vedení účtu. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem David Cahel

Mam penzijni pripojisteni u CS, 200Kc/mes. Cisty…

Mam penzijni pripojisteni u CS, 200Kc/mes. Cisty prijem promenlivy, kolem 10 tis/mes. Vek 30 let. Dotaz: kdyz zvysim prispevky na 1500 Kc/mes = 18000 Kc/rocne, muzu odecist 12000 Kc/rocne ze zakladu dane. Znamena to tedy ze "de facto" zaplatim jen 6000 Kc/rocne (=500 Kc/mes)? Ptam se proto ze platit 18000 Kc/rocne by na me bylo moc, ale tech 6000 Kc/rocne navic z vlasti kapsi bych utahnul, kdyz vim ze se me to v penzi bohate vrati. Zdenek Remes

Ráda bych uzavřela penzijní připojištění …

Ráda bych uzavřela penzijní připojištění (nejspíše u PF KB) a zajímá mě, zda je nějak zvýhodněno korespondenční uzavření této smlouvy prostřednictvím Vašich služeb.

Chystáme se s manželkou uzavřít penzijní…

Chystáme se s manželkou uzavřít penzijní připojištění, 1000 Kč měsíčně každý. Je nám oběma 30. 1.) Jaké nám doporučujete procento pro výsluhovou penzi, doporučoval by jste ho vůbec? To je přece nesmysl platit pojištění a zároveň si zhruba stejnou částku vybírat. 2.) Ve svých odpovědích uvádíte nějaké nadstandartní služby jednotlivých fondů, o jaké služby jde?

1. Mám sjednané penzijní pojištění u SPF a chtěla…

1. Mám sjednané penzijní pojištění u SPF a chtěla bych změnit výši měsíční úložky. Je nutné sepisovat dodatek ke smlouvě ? Pokud ano, je to možné provést jinou formou, než navštívením některé z "kanceláří" SPF (nemám na to čas)? 2. V současné době spořím 3000 Kč, chtěla bych zvýšit tuto částku na 4000 Kč, což je 1% z mého hrubého platu. Je tato částka optimální ? Děkuji. Monika Trávníčková

chi vesjere infornace zasilat na momjji adresu…

chi vesjere infornace zasilat na momjji adresu ktrea j e uvedena TASY NA TO MTO IDSPLEJI

jsem účastník penzijního připojištění u PF…

jsem účastník penzijního připojištění u PF Wintrthur. Uzavřeno na částku 100 Kč v roce 1999. Nepřešel jsem na nový systém platný od 1.1.2000 Nyní bych chtěl uzavřít novou smlouvu u PF Komerční banky a starou ponechat. Jak je to v tomto případě se státním příspěvkem ? Jakou částku mám spořit na nové smlouvě, abych dosáhl max. státního příspěvku ? A kolik bude činit ? Není lepší starou smlouvu zrušit a jak ?

Ucastnik,ktery se rozhodl uzavrit smlouvu o…

Ucastnik,ktery se rozhodl uzavrit smlouvu o penzijnim pripojisteni, ma zajem, zvolit si i invalidni penzi.Ma narok si ji zvolit, i kdyz uz pobira invalidni duchod.Nebo si muze zvolit jen starobni a pozustalostni.Dekuji

Dobrý den 1 )Je mi 23 let a mám dotaz zda je pro…

Dobrý den 1 )Je mi 23 let a mám dotaz zda je pro mě výhodné si, už těď založit penzijní připojištění, třeba na částka 100.00 Kč měsíčně. 2)Jaký penzijní fondy byste konkrétně doporučoval z hlediska bezpečnosti. 3) Uvažuji i o výsluhové penzi. Kdy je na ni nárok. 4) Jakou četnost placení příspěvků považujete za nejlepší. Zda měsíční nebo čtvrletní, roční.