FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie. Som slovenský…

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie. Som slovenský občan, narodený v r. 1952 s povolením k trvalému pobytu v ČR od května 2004. V ČR pracujem nepretržite od 1.7.2001. Zaujíma ma, ako je to s vyplácaním dôchodku. Za predpokladu, že ostanem pracovať v ČR až do dosiahnutia dôchodkového veku (2014), ako sa mi vypočíta dôchodok? Mohlo by jeho výšku ovplyvniť získanie českého občianstva? Ďakujem.

Pobírám plný invalidní důchod. Nárok na odchod do…

Pobírám plný invalidní důchod. Nárok na odchod do normálního důchodu mi vznikne za púl roku. Bude se mi důchod nějak měnit nebo přepočítávat? Díky za odpověď.

Od rijna 2005 mam prijmy z vykonu nezavisleho…

Od rijna 2005 mam prijmy z vykonu nezavisleho povolani. Jelikoz ma cinnost neni souvisla, nemusim platit soc. pojisteni, ktere jsem doposavad platil. Tim mne samozrejme nepujde nic na duchod. Je mi 50 a do duchodu mam teoreticky 13 let. Muj dotaz zni: jak moc by to priblizne ovlivnilo vysi predpokladaneho duchodu? Nebo, pokud bych soc. poj. zacal platit napr. poslednich 5 let pred duchodem, co ta sedmileta pretrzka udela na duchodovem vymeru? Dekuji

Měla bych dotaz ohledně penzijního připojištění…

Měla bych dotaz ohledně penzijního připojištění.Mam ho více jak 2 roky a potřebovala bych ho zrušit.(finance)jaké jsou podmíny a o kolik přijdu....Předem děkuji.

Dobrý den, moje matka se stará o svého otce a…

Dobrý den, moje matka se stará o svého otce a jeho družku, oboum je přes 80 let. Pobírá dávku sociální podpory - příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu. Příští rok matka dosáhne důchodového věku a chtěla bych vědět, zda se jí tyto roky započítávají do odpracovaných. Jestli že ano, v jaké výši(hrubý měsíční příjem pro výpočet starobní penze)? Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Moje matka…

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Moje matka půjde příští rok do důchodu a chtěla by ještě zůstat v pracovním procesu. Bude pobírat současně důchod a plat nebo jenom plat? Co by měla udělat, aby to pro ní bylo nejvýhodnější? Vím, že se zvyšuje penze o nějaké procento za odpracované měsíce, ale moc jasno v tom nemáme. Předem děkuji za odpověď. Pokorná J.

Dobrý den je mi 51 let a vzhledem k tomu, že se…

Dobrý den je mi 51 let a vzhledem k tomu, že se začínám přibližovat k době, kdy se blíží důchod, chtěl bych poradit, jak nejlépe investovat peníze ve výši 1000 - 1500 Kč měsíčně pro účel budoucího zabezpečení a zda je možné případně i pro tento účel vložit nějakou hotovostní částku. Dále bych měl dotaz, jak nejlépe investovat cca 300.000 Kč pro jejich zhodnocení pro případný důchodový věk. Předem děkuji. V.Drvota

Dobrý den, co vše musí obsahovat výpověď…

Dobrý den, co vše musí obsahovat výpověď penzijního připojištění? Jde o výpověď předčasnou, z důvodu invalidity

Jáke pojištěni ma vyhodu najvic:životní nebo…

Jáke pojištěni ma vyhodu najvic:životní nebo penzijne? Kde mužu najvic naspořit k penzí za 10 let? Diky

25.7.2005 jsem na pobočce ČP sepsala výpověď…

25.7.2005 jsem na pobočce ČP sepsala výpověď penzijního připojištění. V odpovědi mi bylo sděleno, že výpověď byla doručena 1.8.2005, tudíž mi začíná dvouměsíční výpovědní doba běžet od 1.9.2005.Je tento postup správný? Nemohu přece za to, že jim trvalo týden, než si mou výpověď mezi sebou předali. Děkuji za odpověď.

Mohu přejít z jedné instituce (spořitelny,…

Mohu přejít z jedné instituce (spořitelny, pojišťovny) k jiné při spoření na penzijním připojištění, bez toho abych musel penzijní připojištění rušit a nechat si vyplati naspoenou částku??? Děkuji za odpověd.

Prosim o sdeleni, zda penzijni fondy pri sjednani…

Prosim o sdeleni, zda penzijni fondy pri sjednani smlouvy o penzijnim pripojisteni nabizi dalsi vyhody, napr. zdravotni pojisteni, vedeni uctu zdarma atd. Dekuji I.W. iris-lb@seznam.cz

Dobrý den, potřebovala bych poradit s…

Dobrý den, potřebovala bych poradit s následujícím problémem: Mám uzavřenou smlouvu s Bankovním fondem penzijního nadlepšení což je obdoba penzijního připojištění (není tam však státní příspěvek) již 10 let. V současné době jsem požádala o výpověď této smlouvy a vyplacení finančních prostředků. Bylo mi sděleno, že finanční prostředky, dle zákona o penzijním připojištění, mohu dostat až s přiznáním důchodu. Je tento postup oprávněný? Děkuji, s pozdravem M.Marková

Dobrý den.mám v letech 1971 až 1983 odpracováno v…

Dobrý den.mám v letech 1971 až 1983 odpracováno v kategorii 1 (674) 4020 dnů a v kategorii 1AA (675) 518 dnů (na uhelném dole), r.nar.1948, k dnešnímu dni 39 roků pojištění. Mám nárok na dřívější odchod do důchodu?

Dobrý den, nevím kam se mám s tímto dotazem…

Dobrý den, nevím kam se mám s tímto dotazem obrátit? Chtěl bych vědět jest-li doba v evidenci na úřadu práce se započítává do penze. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat:je lepší…

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat:je lepší investovat do duchodového pojištění nebo penzijní připojištění. Děkuji Standa

Dobry den, jaky je vas nazor na PF CSOB Progres?…

Dobry den, jaky je vas nazor na PF CSOB Progres? Uvazuji totiz o zmene a tento fond mne zaujal. Myslite si, ze jeho investicni strategie je rizikova nebo je toto riziko (ivestice casti podilu do akcii) zanedbatelna?

Dobry den,jsem cizynec, obcán Ukrajiny.Bydlim…

Dobry den,jsem cizynec, obcán Ukrajiny.Bydlim apracuju tady v CŽ uz 9 let.Prez rok pozadam o tryvaly pobyt,a prez 2 roky uz pudu do penze. Dotaz:Možu dostat tady penze?Diky. Vitalij

Dobrý den, je nám s manželem 30 let a uvažujeme o…

Dobrý den, je nám s manželem 30 let a uvažujeme o "spoření na důchod". Jaký je rozdíl mezi penzijními fondy a důchodovým pojištěním, které nabízí pojišťovny? Je srovnatelné toto pojištění /nemyslím tím pojištění z penzijních fondů/ se životním pojištěním? Jaká by pro nás byla nejlepší varianta. Po několik let bychom rádi spořili menší částky/do 300,- na jednoho/, až odrostou děti, tak bychom "spoření" zvýšili. Děkuji za odpověď.

Vazeni, mam na Vas dotaz ohledne penzijniho…

Vazeni, mam na Vas dotaz ohledne penzijniho pripjisteni. Jsem obcan CR, 28 let, vdana a pracujici ve Velke Britanii. Mohu stale uzavrit penzijni pripojisteni v CR kam se zamyslim v budoucnosti vratit? Mym zamestnavatelem ve Velke Britanii je zahranicni konzulat a z tohoto duvodu zde neplatim dane. Mam velke starosti o svou budoucnost a penzi a proto doufam, ze mi zde poradite. S pozdravem Irena