FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ PENZE
DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU
odpovídal(a): | Redakce |
Platíme si od roku 1997 penzijní pojištění, teď ve výši 18000 Kč ročně. Do důchodu jdeme asi v roce 2023. Zajímalo by mě, jak se bude postupovat při přechodu na euro. Předpokládám, že do té doby se musí u nás aspoň částečně srovnat mzdy i ceny s Evropou. Nedojde v tom případě k znehodnocení již naspořených peněz? Děkuji Srbová
Dobrý den, prosím vás od ledna odlétám do USA (asi na 2-3 roky)... Poraďte mi prosím, jestli musím platit sociální a zdravotní pojištění nebo nějaké důchodové pojištění (abych měla nárok na starob. důchod)? Kolik to asi vše dělá? A kde to mám platit? Je mi 51 let, mám 1 dítě (student, sluch. post. -> ZTP)... Pracuji od 21 let až do teďka, dala jsem výpověď a v lednu mi končí prac. smlouva...
Jelikož jsem nenašel vhodnější odkaz, obracím se na tuto adresu. Na Vašich stránkách jsou různé příklady výpočtů důchodů. Bohužel, nenašel jsem odkaz pro výpočty důchodu OSVČ. Předem děkuji.V. Šandera
Dobrý den. Od r.1988 jsem vdova a protože jsem vychovávala dvě nezletilé děti, pobírala jsem vdovský důchod.Letos mi bylo 48 let a poté ukončila dcera studium. Zaniká mi nárok na vdovský důchod či pokračuje dál. Děkuji MM
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor,se kterým z penzijních fondů uzavřít smlouvu o penzijním připojištění.Jsem podnikatel, 41 let,moje manželka rovněž podniká a je jí 42 let. Chtěli bychom uzavřít smlouvu ještě do konce roku a pokud to lze zaplatit jednorázově na letošní rok 18000 Kč za každého a nadále platit ročně minimálně 18000 Kč.Jde (pokud to finanční situace dovoluje) platit v každém roce libovolnou výši (samozřejmě s dolním limitem,který by se zaplatil vždy)?Mohu měnit penzijní fond a v případě,že ano,za jakých podmínek?Je lepší si nechat vyplácet penzi postupně,nebo najednou?Jak je to se zdaněním při jednorázovém a postupném vyplacení penze?Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, je mi 29 let a platím si penzijní pojištění u Credit Suisse od konce roku 1999. Měsíčně 200 Kč. Nevím zda to stačí. Jaká částka je tak optimální? Děkuji moc.
Dobry den, mam velice vseobecny dotaz co se tyce duchodu. Ziji v Kanade 25 let, emigrovala jsem kdyz mi bylo 35 let, vystudovala jsem univesitu a byla jsem 4 roky s detmi doma. Zbytek doby jsem pracovala. Rada bych vedela kam se obratit pro informaci o naroku na duchod v Cechach. Dekuji predem za odpoved. Jana Hladka
Mohu si odecist z danoveho zakladu i prispevky na penzijni pripojisteni jine osoby, napr. manzelky (duvod: ma podstatne nizsi prijem)? Samozrejme za predpokladu, ze nepresahnu maximalni castku 12000. Napr. prispevek 1000 na mou osobu a 500 na manzelku.
Dobrý den, chci se zeptat. Mám životní pojištění na kterém spořím 1000Kč měsíčně, abych mohl pak 12000Kč využit výhodu na daních. Když si teď založím penzijní fond na 1500Kč měsíčně, tak se ta daňová výhoda sečte a Já si můžu za rok zvýhodnit daně o 24000Kč nebo se to nesčítá a Já můžu maximálně si zvýhodnit 12000Kč?
Dobrý den, je mi 28 let a rodiče mi doporučují uzavřít penzijní připojištění. Není to brzo? Nebude za 32 let hodnota dnes vložených peněz tak malá, že za ně stejně ve stáří moc nekoupím, případně nemůže v tak dlouhém časovém horizontu dojít ke změnám, které mé úspory znehodnotí? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně koupi vozu. Mame firmu s.r.o. a uvazujeme o koupi nakladniho vozu v hodnote asi 800 000,- Je lepe tento vuz vzit v hotovosti nebo využít leasingu, co by bylo pro tuto frmu výhodnejsí? Děkuji. Pěkný den. mirkavaz@centrum.cz
Mohu být účastna penzijního připojištění ve dvou fondech současně a státní podporu čerpat na jeden PF? Děkuji Králíková
Dobrý den, rozhodli jsme se s manželem, že bude spořit na penzi, ale potřebujeme doporučit jaký penzijní fond je pro nás nevýhodnější. Mě je 41 let, manželovi 46 let. Já jsem zaměnstnána v příspěvkové organizaci a manžel u soukromé firmy, ale ani jednomu by organizace na penzijní připojištění nepřispívala! Já bych chtěla spořit 500,- Kč měsíčně a manžel 700,- Kč. I.Š., Cv Děkuji za odpově a nejlepší doporučení.
Dobry den, - je mi 29 let - tri mesice mam zalozeny penzijni fond Progress - platim mesicni prispevek 500Kc Planuji zrizeni kapitaloveho a urazoveho pojisteni. Uvital bych moznost pojisteni pro pripad smrti a invalidity. Chci rozlozit rizika a pouzit ustav se zahranicnim kapitalem. Zvazuji CSLP (Credit Suisse) nebo CSOB pojistovnu. CSOB nabizi moznost kapitaloveho pojisteni se sporeni, coz je u CSLP myslim oddelene. Napadaji me dve moznosti: 1. prevest penzijni pojisteni z fondu Progress do CSLP a zridit zivotni a urazove pojisteni u CSOB 2. nechat penzijni pojisteni u fondu Progress a zridit kapitalove a urazove pojisteni u CSLP - pravdepodobne bez moznosti pojisteni trvale invalidity Neocekavam od Vas prime rozhoduti, ale spise rady ci navod, jak se rozhodovat. Dekuji za odpoved. S pozdravem, Petr Grolich
Dobrý den! Když si chci vypočítat předpokládaný důchod, můžu počítat jak s příjmy z trvalého pracovního procesu, tak z podnikání na živnostenský list, tak i z prací provedených na dohodu nebo se nějaké příjmy vylučují (třeba když z nich nebylo odváděno sociální a zdravotní pojištění?). Předem děkuji za odpověď. Marek.Pazdera@centrum.cz
Dobrý den. Zajímalo by mne, jakým způsobem by se mi vyměřoval starobní důchod. Mám odpracováno 25 let (+ 2 roky zákl. voj.služba). V současné době jsem ukončil služební poměr a pobírám výsluhový příspěvek. Jak by bylo postupováno v případě, že již nebudu zaměstnán. Z čeho a jakým způsobem by byl vyměřen starobní důchod (věkovou hranici splním cca za 17 let). Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Pokorný
Dobrý den Jaké jsou výhody pro zaměstnavatele i zaměstnance při příspěvku zaměstnanci na penzijní spoření ale u státní organizace- školství. Děkuji za odpověď jo.ku@post.cz
Dobrý den, vypracovávám projekt na téma penzijní připojištění. A byla bych ráda, kdyby ste mi mohli napsat, jaký je podle Vás nejvýhodnější penzijní fond a uvést některé důvody. Dejme tomu pro 30.letého člověka, který si chce založit fond u nějaké pojišťovny a bude měsíčně ukládát 500 Kč. Děkuji za odpověď a prosím Vás o ní do zítřejšího večera, pokud je to možné. Ještě jednou děkuji. S pozdravem Žaneta Navrátilová
Dobrý den, k 1.1. 1993 mám odpracováno 20 let v pracovní tříde I B, tudíž mám nárok na odchod do důchodu v 58 letech. Můžu odejit do předčastného důchodu o 2 roky dříve? A kolik si můžu v předčastném důchodu přivydělat ? Je nějak finančně zvýhodněn důchod z I B kategorie? Děkuji za odpověď
Dobrý den, z oblasti financování důchodů bych Vám rád položil možná poněkud netradiční dotaz. Nejprve jsem se pokusil položit ho některým ze soukromých finančních poradců, mimo jiné proto abych svůj nápad nedával jen tak veřejně zdarma, nicméně ukázalo se že tzv. finanční poradci v Česku mající dokonce své webové stránky, jsou spíše obdobou podomních obchodníků, kteří se mně okamžitě snažili ulovit právě pro ten svůj penzijní plán. Tak tedy:jako snad každý člověk, přemýšlím nad otázkou jak pro sebe získat finančně co nejpřijatelnější penzi, případně jak zároveň změnit nutnost pracovat co nejdéle při zachování této přijatelné penze. V této souvislosti mne napadlo zajímavé řešení, které se týká využití směného kurzu mezi českou měnou a některou ze západních měn EU, např. GBP v horizontu řekněme dvaceti až dvacetipěti let. Jde o to že rozhodnuli se nyní ve věku 30-ti let odejít za prací do zahraničí, např. do UK a setrvat zde do přibližně důchodového věku tedy do svých 50-ti, 55-ti let a budeli se má penze na základě pravidel sociální politiky EU vypočítávat ze všech členských států v nichž jsem za svůj život pracoval (a budu mít odpracováno povinných 25 let), musí v mém případě nutně dojít k navýšení její výše v závislosti na relativně vyšších výplatách v západní Evropě. Což by znamenalo že přestanuli trvale pracovat od zmíněných 55-ti let a navrátím se do své staré vlasti, dosáhnu za předpokladu podobného směného kurzu (jako je dnešní) koruny nebo eura nebo co zde bude v té době platit, nepochybně vyšší penze než kdybych to celé neabsolvoval, nikam se nestěhoval a žil a pracoval celý život v ČR, poctivě až do hranice 65-ti let která na mou generaci čeká. To vše navíc bez rizika a nutnosti investovat do některého z důchodových pojištění, spoření nebo čehokoli. Má otázka tedy zní: Dá se nějakým způsobem odhadnout nebo analyzovat vývoj kurzů české měny a hospodářství ve zmíněném časovém horizontu? Děkuji vřele za odpověď Knedlo