FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Elena

Test II. na Elenu

Test II. na Elenu

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Ráda bych věděla,kdy je možné nejdříve…

Dobrý den. Ráda bych věděla,kdy je možné nejdříve vypovědět smlouvu o penz.připojištění, která mi končí v mých 50ti letech - zda až po dovršení anebo již nyní, cca 2 měsíce předem. Je tam prý výpovědní lhůta 3 měsíce. Smlouvu si uzavřu novou, ale peníze z této chci převést. Děkuji za odpověď.

Důchod a doba v evidenci úřadu práce

Dobrý den, pobírám již několik let ČID, mám 3 roky do starobního důchodu, a potřebuji vědět (30 let jsem zaměstnaná)z čeho a jak se bude počítat starobní důchod, pokud tyto zbývající 3 roky budu nezaměstnaná a přihlášená na pracovním úřadě. předem děkuji Víznerová

Přejí hezký den, prosím, chci se zeptat, když…

Přejí hezký den, prosím, chci se zeptat, když jsem prodala chalupu na Slovensku, daň z prodeje budu platit v Čechách a nebo na Slovensku ??? Děkuji.

Dobry den,chci zjisti jake je rozhodne obdobi pro…

Dobry den,chci zjisti jake je rozhodne obdobi pro vypocet duchodu? Zda to clovek muze vybrat sam / napr. z posledni 10let vybere si 5 let nejlepe placenych, nebo se to pocita prumerem za vsechna odpracovana leta? Dekuji za odpoved.

Příspěvek zaměstnavatele v době péče o dítě

Dobrý den, jen se chci zeptat, pokud zaměstnavatel přispívá zaměstnanci 3% z vyměřovacího základu na penzijní připojištění a pokud zaměstnanec pobírá nemocenské dávky, peněžitou pomoc v mateřství či je na rodičovské dovolené, musí mu i tak přispívat? Jestli ano, tak kolik, když zaměstnanec nemá žádný vyměřovací základ. Na správě sociálního zabezpečení mi sdělili že alespoň 30 Kč. Moc děkuji za odpověď. M.S.

Důchod nebo úřad práce

Jsem zaměstnán 9 let u Českých drah,nyní mám být propuštěn dohodou s nadbytečnosti. Do starobního důchodu mi zbývá 10 měsíců/21.1.2008/ Mám dotaz jestli je lepší jit do předčasného důchodu nebo jít na pracovní úřad. O kolik procent by se krátil důchod. Zároveň se zaměstnáním jsem pracoval jako OSVČ/vedlejší činost/.Je možné v předčasném důchodu dále pracovat pracovat jako OSVČ.Kolika měsíční odstupné bych bych měl obdržet při ukončení zaměstnání.Předem děkuji za odpověď.

Doplatek na penzijní připojištění k daňové úlevě

Dobrý den, končí mi půjčka a já uvažuji, jak naložit s částkou splátky tak, abych ji "nerozfofrovala" za zbytečnosti. Mám penzijní pojištění, na které měsíčně ukládám 500 a uvažuji, že kvůli daňové úlevě bych tuto částku zvýšila na 1500. Chci se zeptat - pokud bych měsíčně 1000 Kč ukládala na knížku "pro jistotu" a teprve v prosinci na penzijní účet vložila 12000 Kč, budu mít nárok na daňovou úlevu za r. 2007? Musím penzijnímu fondu v listopadu oznámit zvýšení platby na prosinec, t.j. na 12500 a pak v prosinci snížení na 500 Kč? Další, co mně zajímá je penzijní pojištění matky - důchodkyně. Spoří si jen 100 Kč měsíčně (nízký důchod), kdybych začala na její účet posílat ze svého účtu 400 Kč, zvýšil by se jí státní příspěvek na 150 Kč? Nemyslím tím, že bych přistoupila jako třetí osoba do smlouvy, ale že by mamka sdělila PF, že navyšuje měsíční platbu a na její konto by chodily 2 platby. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dobrý večer. Chtěla bych se zeptat, zda platí…

Dobrý večer. Chtěla bych se zeptat, zda platí u příspěvku zaměstnavatele zaměstnaci na penzijní připojištění podmínky,které platily v roce 2006?. Zda stále není nutnost odvádět z příspěvku zaměstnavatele sociální a zdravotní pojištění na obou stranách. Děkuji za odpověď

Převod prostředků a daňové úlevy

Dobrý den, mám dotaz ohledně penzijní připojištění. Ukončila jsem PF Stabilita a přešla k progresu, Stabilita mi bohužel ukončila smlouvu již k 31.12.2006 a oznámila mi to až teď v lednu. Můj lednový příspěvek šel ještě na Stabilitu. Od února půjdou mé příspěvky na Progres. Chci se zeptat, zda budu moci uplatňovat nezdanitelnou část daně v příštím roce, i když budu mít na Progresu zaplaceno o 1 splátku míň (bude tam 16500). Lednová splátka je také ve výši 1500,-, ale zaslaná na ještě na Stabilitu. Celkem to činí 18000, ale na dvě smlouvy. Děkuji

Dobrý den,před chvílí mi přišla na email odpověď…

Dobrý den,před chvílí mi přišla na email odpověď na můj dotaz ohledně zaslání adresy,kde mohu jednou ročně požádat o výpočet důchodu.Předpokládala jsem,že poradna je zdarma.V případě,že můj dotaz bude označen jako placený,prosím o storno mého požadavku.Děkuji.

Źádost o výpočet důchodu

Dobrý den,slyšela jsem,že lze jednou za rok požádat ČSSZ o výpočet důchodu. Prosím o sdělení adresy,na kterou se mohu obrátit,nebo zda je možnost tuto informaci získat i pomocí elektronické pošty. Děkuji

Souběh důchodu a práce

Dobrý den, ráda bych se informovala na nárok pro výplatu starobního důchodu při souběhu s pracovním poměrem. V minulém roce byla sjednána pracovní smlouva na dobu určitou do konce roku 2006. V prosinci vypracoval zaměstnavatel dodatek k pracovní smlouvě, ve kterém se pracovní poměr prodlužuje do prosince 2007. Neplatí již § 37, odst. 1 zákona 155/95 Sb., podle kterého se musí tento pracovní poměr s pracujícím důchodcem sjednat maximálně na 1 rok? Pokud se pracovní poměr prodlouží do konce roku 2007 tímto dodatkem, bude poměr sjednán na dobu delší než 1 rok. Pracovnice z ČSSZ informují, že je to možné. Pak by musel být změněn i § 37. Děkuji předem za odpověď. lkorvas@nbox.cz

OSVČ a důchod

1.1.2006 jsem začal podnikatjako důchodce a fyzická osoba. Podle čeho si mám zpočítat zdravotní a sociální pojištění, které mám odvést státu? Děkuji za odpověď.

Penzijní připojištění a hypotéka

Dobrý den, jsem lékař, je mi 33 let a provozuji privátní ambulanci formou s.r.o. Uvažuji o uzavření penzijního připojištění. Je z nějakého důvodu výhodné kombinovat penzijní připojištění s pojištěním životním? V příštím roce si hodlám brát hypotéku na stavbu RD. Děkuji Zenkl

Dobry den,mam uzavrenou smlouvu o penzijnim…

Dobry den,mam uzavrenou smlouvu o penzijnim pripojisteni u ČSOB PF Stabilita prostrednictvim Vaseho serveru www.finance.cz, proto se na Vas obracim s dotazem, i kdyz se zrovna netyka mne, ale meho otce, ktery ma rovnez penzijni pripojisteni. Je mu 76 let, smlouvu ma uzavrenou jiz cca 10 let, zatim neuplatnil narok na jakoukoliv davku ani na jednorazove vyrovnani, pouze si stale posila prispevky. A jeho otazka byla,zda v pripade jeho umrti budou mit osoby urcene ve smlouve narok na vyplatu cele castky, tj. jeho prispevky, jejich zhodnoceni ale i na statni prispevky. Dekuji moc za odpoveď. Olga Cvejnova, Pardubice olga.cvejnova@email.cz

Dobrý den, je mi 35 let a jelikož jsem uzavřel…

Dobrý den, je mi 35 let a jelikož jsem uzavřel smlouvu dle starých podmínek a to u ČSOB PF Stabilita od roku 1995 tak nevím, jestli není lepší přejít do ČSOB PF Progres, který dlouhodobě dosahuje cca o 1% lepších výnosů. Jde o to, že bych přešel do nového penzijního plánu a opravdu nevím jestli to je výhodné. Prosím odpovězte i na e-mail děkuji.

Dobrý den, firma přispívá svým zaměstnancům na…

Dobrý den, firma přispívá svým zaměstnancům na penzijní pojištění jednou ročně, nyní jsme byli informováni, že je nutné (pokud jej chceme uplatnit do nákladů) platit - přispívat nyní měsíčně. Je to pravda? Děkuji předem za odpověď. B. Záhorová

Pěkný den, jsem sám sobě zaměstnavatelem /s.r.o/…

Pěkný den, jsem sám sobě zaměstnavatelem /s.r.o/ v jaké výši si mohu připlácet penzijní připojištění jako zaměstnavatel /jako osoba platím 500Kč/. Mohu částku do 3% základu vložit do penzijního pojištění jednorázově v závěru roku, ve smlouvě mám sjednanou platbu zaměstnavatele. Je podmínkou penzijního příspěvku zaměstnavatele jeho dlouhodobý kladný hospodářský /daňový/ výsledek? Děkuji za radu.

Dobrý den, je mi 32 let a mám půl roku založené…

Dobrý den, je mi 32 let a mám půl roku založené penzijní připojištění u ČSOB, typ progres s měsíční úložkou 1000,-Kč. Můžete mi poradit, kolik peněz musím vkládat na toto připojíštění, abych v 50 letech mohl přestat pracovat a pobíral např. současnou průměrnou měsíční mzdu. Ještě uvádím, že pobírám důchod za výsluhu let v částce 6000. Děkuji za radu