FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Redakce

Souběh důchodů

Dobrý den,chtěla bych se zeptat za svoji mamku ohledně vdovského důchodu. Mamka ročník 1952, tři děti(již mimo domov) a táta zemřel 4.11.2013.Mamka důchod 10000,-Kč a táta 13000,-Kč.Vím, že se vdovský důchod dělí na dvě složky.Ta první je ze zákona kolem 2300,-Kč a zbytek nevím jak se počítá.A jak dlouho se pobírá?Děkuji za odpověď

Doba pojištění a výpočet důchodu

Dobrý den.Chtěla bych vědět,jak se vypočítává počet let k výpočtu důchodu.V roce 1970/1.9./ jsem zahájila studium do roku 1974/30.6./ Do práce jsem nastoupila 15.7.1974.Řádný odchod do důchodu připadá na 5.7.2014.Také by mě zajímalo,jaký vliv na počet odpracovaných dnů mají vyloučené doby a jak se započítávají.Děkuji

Práce v invalidním důchodu

Dobrý den, již 12let pobírám invalidní důchod 1. stupně. Současně pracuji na zkrácený úvazek , můj příjem činí 4 100,-Kč měsíčně. Invalidní důchod činí 5 300,-Kč. Z čeho se mi bude počítat starobní důchod? Ještě jeden dotaz, zda je pro mě výhodnější pracovat, nebo jen pobírat inv. důchod? Myslím tím pro pozdější výpočet starobní penze. Děkuji Vám.

Odchod do důchodu

Dobrý den, narodila jsem se dne 12.3.1953, jsem bezdětná. Zvažuji odchod do předčasného důchodu v roce 2014. K jakému datumu je nejvhodnější podat žádost o předčaný důchod a v jaké výši bude činit snížení důchodu? Děkuji

Volba termínu odchodu do důchodu

Dotaz: Dobrý den.Včera jsem měla dotaz ohledně důchodu,a neuvedla jsem dobu pojištění 45 let.Děkuji za odpověď,ale poprosím ještě o jednu s doplněním těch dnů pojištění.Do důchodu mám odejít 11.11.2013,a budu pracovat do konce roku.Vyměřovací základ mám 39 847,pokud dokončím tento rok,bude 41337.Můžete mi prosím poradit jestli je výhodnější zažádat o důchod k 11.11.2013 ,nebo k 1.1.2014?Děkuji za odpověď.

Kdy do důchodu?

Dobrý den.Do důchodu mám odejít 11.11.2013,a budu pracovat do konce roku.Vyměřovací základ mám 39 847,pokud dokončím tento rok,bude 41337.Můžete mi prosím poradit jestli je výhodnější zažádat o důchod k 11.11.2013 ,nebo k 1.1.2014?Děkuji za odpověď.

Vdovec a pozůstalostní důchod

Dobrý den,jsem vdovec, vychovávám jedno dítě, mé dat. nar. je 21.8.1964, narození mé ženy je 11.9.1967. Po zániku, předpokládám, že po ukončení studií mého syna-5.5.1997, nárok na vdovecký a sirotčí důchod zanikne. Vznikne mi opět nárok na vdovecký důchod po určité dobe? Děkuji za odpověď

Obnova vdovského důchodu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na nárok na obnovu vdovského důchodu. Manžel mi zemřel v dubnu 2011, byl narozen 22.4.1958. Mě letos v prosinci bude 55 let. Měla bych nárok na vdovský důchod? Děkuji

Krácení u předčasného důchodu

Obracím se na vaši poradnu s dotazem na výši krácení penze při odchodu do předčasného důchodu.Narodila jsem se 14.11.1955, 2 děti,pracuji od ukončení stř.školy od r.1974.O předč.důchod si chci požádat k 31.12.2014-popř.od 1.1.2015, nárok řádné penze mi vzniká 15.11.2015. Děkuji za odpověď.VS

Zdanění penzijního připojištění

Chtěla bych požádat o jednorázovou výplatu penzijního připojištění. Předpokládám, že výnosy přijdou již zdaněné srážkovou daní 15% a příspěvky zaměstnavatele musím zdanit v nejbližším daňovém přiznání 15% sama ? Prý se jedná o příspěvky až od 1.1.2000 , je to tak ? Proč až od 1.1.2000 ?

Obnova vdovského důchodu

Dobrý den,v květnu 2010 mi zemřel manžel byl ročník 1964. Rok jsem pobírala vdovský důchod. Jsem ročník 1965 a nemáme děti. Budu mít opět nárok v 55 letech na obnovu vdovského důchodu? Děkuji

Obnova vdovského důchodu

Dobrý den, manžel zemřel 1.10.2010, rok jsem pobírala vdovský důchod. Narozena jsem 12.7.1959, vychovala jsem dvě děti. Budu mít nárok na obnovu vdovského důchodu? Děkuji.

Obnova vdovského důchodu

Dobrý den,manžel zemřel 29.10.2008 rok jsem pobírala vdovský důchod.14.1.2014 dosáhnu věk 55 let,vztahuje se ochraná lhůta pěti let po skončení výplaty dávek i na mě? Děkuji za odpověd.

Příplatek za věznění z politických důvodů

Dobrý den, 15.3.2015 odcházím do starobního důchodu, to mně bude 59 let. Kdybych odešla do předčasného v roce 2014 jak by vypadal vdovský důchod, který bych měla dostat také v roce 2015. Také by se krátil? A ještě prosím, když budu po manželovi pobírat příplatek za věznění z politických důvodů, jak to bude s tímto příplatkem. Děkuji moc za odpověď.

Souběh důchodů

Dobrý den. V listopadu letošního roku mám nárok na starobní důchod. Ovšem jsem pobíratelem vdovského /již 20.let/ a částečně invalidního 1,stupeň. Bylo mi řečeno, že můj starobní důchod by byl pravdě podobně menší než pobírám teď, výše zmíněné důchody, jelikož jsem byla k vůli nemoci z povolání dlouhou dobu na plném inval. důchodě. Bylo mi řečeno, pokud si zažádám o starobní důchod a bude menší než který teď pobírám stačí nepodepsat a neodeslat a tím mi zůstane stavající důchod. Je to pravda? Moc děkuji za odpověď. Přejí hezký a úspěšný den. Alena

Důchodový věk u žen

Dobrý den ,jsem nar.1960 a mám vychované svoje 4 dětí a 1 v pěstounské péči 9 let do jeho plnoletostí.Slyšela jsem ,a tady se nemužu nikde dočíst ,zda počet vychovaných děti má vliv na odchod do starobního důchodu .Kolik let se mi odečte na děti .Podle tabulek bych měla jít do str.důch.1.10.2019,podle počtu dětí ,ale jestli je to pořád pravda.Děkuji

Minimální platby důchodového pojištění

Dobrý den, desítky let pracuji na živnostenský list. Minulý a tento rok nemám žádný příjem, vzhledem k tomu, že slibované nebo možné projekty se nerealizují a pravděpodobně nebudu mít příjem ani tento rok. Zdravotní a sociální pojištění platím jako živnostník (i když nejnižší předepsanou částku). Vzhledem k výpočtu mého budoucího důchodu (řádný odchod do důchodu 10.1.2017)bych potřebovala poradit, zda je výhodnější ukončit nejistou živnostenskou činnost - tedy i živnostenské platby sociálního pojištění a pokusit se najít si zaměstnání (což neúspěšně zkouším už několik měsíců) nebo v případě neúspěchu zůstat nezaměstnaná. Nehrozí mi hmotná nouze, ale nemohu si dovolit ani zbytečné odevzdávání peněz. Jde mi o vliv na výši budoucího důchodu. Děkuji Vladiana

Nesouhlas s výší důchodu

Přeji pěkný den, občan SR narozený v roce 1950 žil a pracoval do roku 1980 v ČR. Při výpočtu důchodu mu nebyla tato doba zohledněna. Jak má postupovat. Děkuji za odpověď.

Výpočet důchodu v roce 2015

Dobrý den manželka má nástup do důchodového věku 8.6.2015. Slyšel jsem že od 1.1.2015 proběhne nějaká důchodová reforma - přestavba výpočtu důchodu a že by bylo výhodnější zažádat si o důchod k 31.12.2014 podle starých podmínek. Domnívá se že i když by byl výpočet důchodu krácen o půl roku bylo by to pořád výhodnější než odcházet 8.6.2015 dle nových výpočtů. Můžete mi k tomu něco sdělit?? děkuji za odpověd

Invalidní důchod

Dobrý den, Když jde ze zákona požádat o starobní důchod zpětně, ale pouze nejvýše pět let ode dne podání žádosti,jde to i v případě invalidního důchodu ? Pobírám invalidní důchod dva roky na diagnozou DMO,mám tělesné postižení od narození,ale o důchod jsem si požádala až před dvěma roky i když s mým tělesným postižením jsem na něj měla nárok od 18.let. Děkuji za odpověď E.K.