FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování penze je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA ODCHOD DO DŮCHODU

odpovídal(a): Elena

Invalidní důchod bez příjmu

Dobrý den, dne 2.1.2014 mi byla přiznána invalidita 3. stupně, zpětně od 22.11.2013. Chtěla bych se zeptat zda se mi důchod bude vypočítávat z dohod o pracovní činnosti nebo z čeho se vlastně vypočítává když jsem zatím nikde nebyla zaměstnána na smlouvu. Velice děkuji za odpověď. Riedlová Simona

Předčasný důchod

Dobrý den, od roku 2004 žiji v Řecku,mám tři dospělé děti.Chtěla bych jít do předčasného důchodu, kdy o něj můžu požádat. V Česku mám odpracovaných 22 let.Nemám žádné příjmy.Manžel může jít do důchodu,ale jeho vyřízení tady v Řecku trvá tak rok a půl.Jsem narozena 1959. Děkuji.

Žádost o důchod

Dobrý den, prosím o informaci - manžel je narozen 5.10.1951 - odchod do důchodu má 62 let 8 měsíců - bude žádat o důchod od 5.6.2014?

odpovídal(a): Redakce

Česko-slovenský důchod

Dobrý den, jsem ročník 1957 narozena v červnu.Ctěla bych vědět kdy si mohu zažádat o předčasný důchod.Od 1.1.2012 jsem vedena na ÚP.Do r.1996 jsem pracovala ve SR a v ČR jsem pracovala do roku 2012.Musím žádat o důchod v ČR i SR současně? děkuji

Tří-pilířový systém

Dobrý den, možná můj dotaz bude zcestný, ale potřebuji informace ohledně povinnosti penzijního spoření, připojištění atd, zkrátka pilířů důchodové reformy. Vím, že prvním pilířem jsou odvody státu z platu, druhým penzijní připojištění/spoření a třetím jsou úspory a investice. Je však nějaká povinnost mít penzijní spoření/připojištění aby mi byl vyplácen důchod? Děkuji

Krácení u předčasného důchodu

Dobrý den,mám invalidní důchod 1.stupně.Chtěla bych se zeptat pokud bych šla do předčasného důchodu ,jestli se bude taky krátit.Jsem ročník 1958 a mám dvě děti.Momentálně jsem na pracovním úřadě. Děkuji za odpověď

Invalidní důchod a starobní důchod

Dobrý den,jsem v inval.důchodu 2.st.Kdybych teoreticky až do řádného důchodu v roce 2023 měl stále inv.důchod 2.stupně a nepracoval,z čeho se bude řádný důchod vypočítávat(z jakých let)? Je výhodnější pracovat třeba na půl úvazku než nepracovat vůbec? Díky.

Nemocenská a důchod

Dobrý den, marodila jsem půl roku a zajímalo by mě jak moc ovlivní neschopenka výši mého důchodu. Do důchodu bych měla jít září 2015. Děkuji

Proč odejít do invalidního důchodu

dobrý den,chci se zeptat za manžela.Dr mu říkal,že by měl jít do ID vzhledem k jeho zdravotním potížím.Manžel ale přesto chce dále pracovat .Musí svmu současnému zaměstnavateli nahlásit případné získání ID? nebo může dál pracovat jako dopoud akorát by se vyhýbal nočním směnám a přesčasům.děkuji

Práce v důchodu

Dobrý den, dnes 11.12.13 jsem asi neuváženě podala žádost o předčasný důchod k 31,12,2013, s tím, že důchod nechci zatím vyplácet. Řádný důchod mi náleží 8.4.2015 a teprve tehdy si chci požádat o výplatu. Nadále budu pracovat a odvádět sociální a zdravotní pojištění a důchod nebudu pobírat. a)mohu uplatňovat slevu na dani na poplatníka od 1.1.2014? b)pokud nemohu uplatnovat slevu, tratím moc peněz a mohu tedy žádost o důchod vzít zpět a jakým způsobem? Děkuji za odpověď.

Řádný důchod se nekrátí

Dobrý den,je mě 56 roků a před rokem 1989 jsem byla 7 roků v invalidním důchodu.Bude se mě prosím Vás tato doba počítat do odpracovaných let na důchod? A když tak, bude se mě krátit důchod? Děkuji za odpověď. H.

Souběh důchodu

Dobrý den, zajímá mně, pokud jsou manželé důchodci zda je pravda že při úmrtí manžela, vdova po manželovi pobírá první rok po smrti manžela plnou výši manželova důchodu a další roky pouze vypočítanou část z manželova důchodu.Děkuji za odpověď.

Nesrovnosti při výpočtu důchodu

Dobry den, otec odpracoval v Cechach viac ako 18 rokov v skupine AA hl. doly (OKD), tento rok poziadal o dochod (takisto v Cechach). Bolo potrebne v ziadosti uviest, ze ziada o banicky dochod? Vyska starobneho dochodu, kt. mu bol priznany cini totiz 4400 Kc, co sa mi zda dost zvlastne. Otec ma 64 rokov, ma vobec narok na banicky dochod? (v OKD pracoval 1965-1989, nejake roky ma mimo skupinu AA) Dakujem za skoru odpoved.

Dvě zaměstnání a důchod

Dobrý den. Během 4 let (r.1991-1994 )jsem měla dvě zaměstnání. Budou se mi výdělky z obou zaměstnání počítat do star. důchodu ?

Mohou se příjmy ze zlepšovacích návrhů…

Mohou se příjmy ze zlepšovacích návrhů započítávat do výše výpočtů na důchod? Děkuji Zálešák

Odejmutí invalidního důchodu

Dobrý večer stále se mi deřaří vám odeslat muj dotaz už týden se o to snažím a potřebovala bych radu vzali mi celý ID a ted čekám až mi příjde vyrozumění mezi tím jsem chodila uklizet za něco málo peněz na pár h.denně a když jsem tam nastoupila podmínka byla mít ID jenže ted mi ho vzali a já nevím co bude dál?Určitě semnou budou chtít ukoncit pr.poměr dohodou což se mi nechce protože vím že když pujdu na UP že budu mít pouze30až40proc.z toho co mi vypočítajítak se chci zeptat zda se dá nějak vyhnout tomu abych tu výpověd dohodou podepsala?Mám tam smlouvu do srpna2014 ale nevěřím tomu že když jim smlouvu nepodepíšu že mi dají odstupné co by pro mě bylo nejlepší,Prosím o radu jak mám dále postupovat?Děkuji moc za odpověeSlavíková R.

Počítání doby pojištění

Dobrý den, Do práce po VŠ jsem nastoupila 1.8.1984. Nyní jsem si nechala zaslat osobní list důchodového pojištění. Za rok 1984 a 1985 nemám uvedeny vyměřovací základy, pouze doby i když jsem vydělávala. Tyto příjmy se již do důchodu nezapočítávají? V mém případě (jsem ročník 1958) budu asi potřebovat získat 35 let pojištění. Co to konkrétně znamená? Je to tedy minimálně 35*365 =12775 dní, které musím odpracovat ? Byla jsem nějakou dobu na MD a také na ÚP to se také počítá? Během studia jsem také chodila na brigády, je možné také tyto brigády zohlednit při součtu dob pojištění?

Postup v invalidním důchodu I. stupně

Dobrý den. Od roku 1994 jsem v invalidním důchodu 1.stupně již po druhé operaci srdce. Můj zdravotní stav je takový, že mám zakázanou jakoukoliv namáhavou práci. V posledních letech se snažím přivydělávat jako OSVČ, ale práce je méně a méně a proto jsem musel v daňovém přiznání jako hlavní příjem dát invalidní důchod, protože zde mám vyšší příjem než z OSVČ. Do starobního důchodu mám ještě moc daleko (12) roků. Při hledání zaměstnání jsou dva základní problémy 1) výuční list bez maturity, ale v oboru, který bych stejně nemohl vykonávat ze zdravotních důvodů a za 2) zdravotní problémy, kde by sice nevadily, ale zase nemám odpovídající úroveň vzdělání. Mohl bych poprosit o radu jak se zachovat? Jít na úřad práce nebo zůstat jenom s invalidním důchodem prvního stupně, a nebo jako doposud OSVČ s příjmem z invalidního důchodu? Děkuji za odpověď Mirek

Výdělečná činnost v důchodu

Dobrý den, pobírám starobní důchod a byl jsem zároveň zaměstnán. Onemocněl jsem a po návratu mě čekala výpověď a následné přijetí zpět, ale již pouze podepsáním smlouvy o dílo. Chtěl jsem se zeptat, jaké změny mě na základě podepsání této smlouvy čekají? Kdo za mě odvádí zdravotní a sociální pojištění, musím odvádět daň z příjmu? Na dovolenou mi prý nárok zanikl. Nějak se v tom vůbec neorientuji. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Podmínky pro přiznání důchodu

pozdravem chtela bych se zeptat bydlim v londyne 14 let mam dve deti jsem namam narozena6 11 1957 v londyne sem invalidnim duchodu us 13 let mam narok v cechcach na starobni nebo v dovsky duchot muj manzel umrel v roce 97 pobirala jsem rok vdovsky duchod cechach