Důchod a chybějící doložení odpracovaných roků

Sekce: Financování penze | Téma: Odchod do důchodu

Otázka: 08.01.2020 08:27


Dobrý den, pří zaměstnání jsem prošel několika stavebníma firmami a při výpočtu odpracovaných roků do důchodu, mi schází asi 5 - 6 roků. Tady jsem se chtěl zeptat jestli je nutné obíhat a hledat bývalé zaměstnavatele o doložení odpracovaného období. A jaký by to má vliv na mém výpočtu důchodu. Za poskytnuté informace děkuji. 

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 08.01.2020 09:26


Dobrý den, pokud ona doba 5-6 roků není doložena zaměsntavateli na ČSSZ a vy budete žádat o důchod, určitě se se to projeví na jeho výši. Doporučuji kontaktovat ČSSZ, jak v tomto případě postupovat (zda bude stačit vaše čestné prohlášení, případně doložení např. pracovních smluv) či bude nutné jiní řešení "obíhání zaměstnavatelů".


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: FINANCOVÁNÍ PENZE

odpovídal(a): Redakce

Započtení studia do důchodu

Dobrý den, manžel se narodil v r. 1954, odmaturoval v r. 1969 a pokračoval denním studiem na lékařské fakultě v Olomouci, které bylo šestileté. Končil tedy v 25 letech. Ten poslední rok se mu tedy nezapočetl do důchodu jako náhradní doba, přesto, že studium bylo šestileté. Je to tak v pořádku? Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ sociální pojištění

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vyplývá pro podnikatele(je zaměstnán, ale na živnostenský list), který "podniká "už min. 20 let a není přihlášen k platbě sociálního pojištění? Platí zálohy na zdravotním pojištění, řádně podává daňové přiznání, ale sociální pojištění nehradí a není k němu ani přihlášen.... Obchází tím zákon, a co mu za to hrozí, jak to někdo zjistí? Ví, že nemá šanci na důchod a v případě nemoci nemá nárok na nemocenskou, ale jaký postih můlže nastat dále....?Je možné vyřešit to tak,že se přihlásí teď, s tím že třeba pracoval v zahraničí? Nebo jak je možné to vyřešit,aniž by člověk doplácel pojištění za 20 let plus všechny sankce...Předem děkuji za odpověd.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ sociální pojištění

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vyplývá pro podnikatele, který podniká už min. 20 let a není přihlášen k platbě sociálního pojištění? Platí zálohy na zdravotním pojištění, řádně podává daňové přiznání, ale sociální pojištění nehradí a není k němu ani přihlášen.... obchází tím zákon, a co mu za to hrozí, jak to někdo zjistí? Ví, že nemá šanci na důchod a v případě nemoci nemá ani nárok na nemocenskou, ale jaký postih můlže nastat dále....?Je možné nějak to "obejít" a přihlásit se teď, s tím že třeba pracoval v zahraničí? Předem děkuji za odpověd.


odpovídal(a): Redakce

Posouzení výhodnosti

Dobrý den, mám dilema ohledně finančních prostředků na příští rok. Mám ve vlastnictví garáž v hodnotě cca 200.000,- kč a penzijní pojištění ve výši 125.000,- Kč. Zajímalo by mne, zda je výhodnější nechat si garáž a zrušit PF, nebo prodat garáž a pokračovat ve spoření na PF. Mám 61 let, děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Péče a důchod

Dobrý den. Od května 2019 pečuji o maminku. Zaměstnavatel mi umožnil neplacené volno z důvodu, že se do práce můžu vrátit. V říjnu 2019 onemocněl i tatínek, po jeho pobytu v nemocnici jsem přerušila neplacené volno a vyřídila si 3 měsíční ošetřování. To bude teď končit. Potřebovala bych poradit, jaké mám možnosti a varianty, abych si nepohoršila peníze na důchod. Jestli mám jít zase na neplacené volno a čekat až dostanu výpověď, nebo dát sama výpověď a jít na ÚP, nebo máte ještě jinou radu? Prosím poraďte. Mám dva a půl roku do důchodu, oba rodiče mají přiznaný II. stupeň závislosti. Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

Žádost o důchod a zdravotního pojištění

Dobrý den, před cca rokem jsem splnil všechny podmínky pro přiznání starobního důchodu ale setrval jsem v pracovním poměru. Nyní jej hodlám ukončit, ale z určitých důvodů ještě nejsem rozhodnut, k jakému datu požádám o přiznání důchodu. Jak to v tomto případě bude s placením zdravotního pojištění po dobu od ukončení pracovního poměru do doby podání žádosti o přiznání starobního důchodu resp. přiznání starobního důchodu? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Příspěvek na péči a mobilitu

Dobrý den, pokud je přiznán příspěvek na péči na osobu mně bližkou a příspěvek na mobilitu na moji osobu, mohu chodit na brigády, popř. se nechat zaměstnat ?


odpovídal(a): Redakce

Rodičovský příspěvek a 4. narozeniny

Dobry den, mam dotaz. Mame dceru a 4 roky ji budou 28.11.2019. Kdyz odsouhlasej tu druhou moznost tech 80tis od 1.1.2020 tak mame smulu? Dekuji


odpovídal(a): Redakce

Předčasný důchod

Chci odejít do předčasného důchodu k 1.2.2019. Bude pro mne výhodnější podat žádost o předčasný důchod v letošním roce nebo na začátku roku 2019?


odpovídal(a): Redakce

Invalidní důchod a jeho souběh s vdovským důchodem

Dobrý den Je mi 56 let, pobírám vdovský důchod, který mi už zůstane. Pracuji jako prodavačka a nyní mi lékař po prodělané operaci doporučil invalidní důchod. Vím, že dva důchody nemůžu pobírat, proto se chci zeptat, který důchod mi zůstane, a jaký je běžný postup. Děkuji za odpověd.