Dobry den, s investovanim zatim nemam zadne…

Sekce: Investiční poradenství | Téma: Akciové trhy

Otázka: 13.03.2006 12:29


Dobry den, s investovanim zatim nemam zadne zkusenosti, ale nyni mam k dispozici 200.000,-Kc, ktere nechci nechat lezet jen tak na beznem bankovnim ucte. Standardni nastroje jako stavebni sporeni, penzijni a zivotni pripojisteni vyuzivam, na samostatny nakup akci si diky neznalostem a minimu volneho casu netroufam vubec a uvazuji tedy o fondech. Jsou v neprebernem a pro mne zatim tajemnem mnozstvi fondu a udaju o nich nejake vice k doporuceni? Rad bych investici rozlozil napr. mezi 4 fondy po 50tis. Co se tyka doby investice 100tis min 6mesicu a 100tis rok a mozna i vice. Dekuji za odpoved.

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 15.03.2006 10:06


Dobrý den pane Hrubý, vzhledem k Vaši časové zaneprázdněnosti je Vámi popsaný pasivní model investování nejpříhodnější (tzn. nevyužívat přímé investice do konkrétních akcií, ale spíše snaha o diverzifikaci rizika). Co se týče samotného výběru konkrétních fondů, je na místě obezřetnost, neboť fondů existuje opravdu nepřeberné množství. Pro jednoduchost a transparentnost investice doporučuji tzv. indexové certifikáty, které se svým principem velice podobají fondovému přístupu, přičemž jejich zřejmé výhody oproti fondům jsou ve vyšší likviditě investice, nižších nákladech a větší transparentnosti investice. Malý příklad: Pokud své prostředky svěříte fondu zaměřenému na český akciový trh , fond rozdělí Vaše prostředky dle názoru portfolio managera do konkrétních českých akcií jako jsou ČEZ, Unipetrol , ORCO atd. O tom jak se fondu jeho investování daří se dozvíte pomocí hodnoty jeho podílových listů , jejichž aktuální hodnotu často komplikovaně zjišťujete například z novin nebo specializovaných periodik. Problém je v tom , že pokud český index PX-50 zhodnotí během určitého časového období dejme tomu o 20% (volně přeloženo v průměru cena českých akcií stoupne právě o 20 %) není vůbec jisté že daný fond zhodnotí Vaši investici taktéž dvaceti procenty- může to být samozřejmě více protože fond mohl mít ve svém držení české akcie které zhodnotily za dané období více než český index, ale statisticky vzato jenom asi jedna pětina fondů dosáhne lepší výkonnosti než index trhu na němž působí. Je to dáno i náklady které jsou s fungováním fondu spojené (odměny portfolio managerům atd.). Z tohoto důvodu si postupem času získaly oblibu takzvané indexové certifikáty, což jsou cenné papíry které vydávají renomované finanční instituce typu Deutsche Bank, Societé Generale a jež jsou obchodovány v eurech. Výhodou indexových certifikátů je to že cena indexového certifikátu je přímo závislá na hodnotě daného indexu.(např. pokud bude mít index PX 50 hodnotu 1000 bodů, bude cena 1 indexového certifikátu například 10,00 EUR poté co index PX 50 stoupne o 15% na 1150 víte že hodnota certifikátu stoupne taktéž o 15% na 11,50 EUR). Jelikož je hodnota indexu PX zveřejňována téměř ve všech médiích, krátce po otevření novin nebo internetových stránek jednoduše zjistíte jak si Vaše investice stojí. Výhodou certifikátů je kromě zmíněné jednoduchosti a transparentnosti i nízká kapitálová náročnost a možnost diverzifikovat své portfolio do akcií ze všech koutů světa, protože dnes již jsou emitovány certifikáty na každý významnější světový index..


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: INVESTIČNÍ PORADENSTVÍ

odpovídal(a): Redakce

Povodňové dluhopisy

Kdo vyplácí povodňové dluhopisy ČESKÉ REPUBLIKY 1997-2002 19. emise


odpovídal(a): Redakce

Dividenda Kofola

Dobrý den, chtěl by jsem nakoupit nějaké dlouhodobé akcie pro zisk z dividentu. Nejsem si však jistý zda-li to chápu dobře. Například u kofoly, která nyní prodává akcie v rozmezí 500-650 kč. Dividenda za rok 2014 byla 11,1kč. Jestli to dobře chápu tak tuto částku nutno ještě zdanit tudíž 11,1*0,85 což je 9,435 kč za rok. Návratnost investice je tudíž až za 53 let?


odpovídal(a): Redakce

Náklady podílového fondu

Dobrý den, zabývám se možností investování do podílových fondů a není mi zcela jasná jedna věc: Ve všech odborných článcích na toto téma se především rozebíraly poplatky s fondem spojené. Je však pravda následující: 1) Celkové roční náklady jsou zahrnuty v ukazateli celkové nákladovosti TER, tj. VČETNĚ vstupního poplatku? 2) Ukazatel výkonnosti podílového fondu je již o tyto veškeré poplatky očištěn, tudíž výkonnost za X let p.a. nám říká, kolik skutečně za rok dostaneme (resp. v předchozích letech dostali) z vloženého vkladu? 3) Členství v podílovém fondu je na dobu neurčitou a mohu kdykoliv vystoupit? Jak dlouho případně vystoupení trvá? 4) Pokud z fondu vystoupím, znamená to, že mi automaticky bude vyplacena hodnota všech mých vkladů podle jejich aktuální hodnoty? Jaké datum (a čas) je v takovém případě určující pro vyplácenou částku? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Akcie Čechofracht

V roce 2005 jsem převzal akcie na majitele, firmy Čechofracht a.s., a nevím zda mají nějakou cenu. Jedná se o Sérii A 000751 - 000753. Prosím o radu.


odpovídal(a): Redakce

Vývoj měn

Dobrý den, zajímala by mě prognóza vývoje USD vůči CZK v příštích 3 měsících. V současné době USD výrazně posiluje a mě by zajímalo, jak může jeho kurz vypadat v lednu 2016, o kolik se může měna zdražit. Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

Tajné investice a dědictví

Dobrý den, zajímalo by mne jak může notář zjistit, že po smrti osoby zůstaly někde například investice v případě, kdy o této investici věděl pouze daný člověk, odeslal investici jednorázově poukázkou, a od investice nenávratně uschoval smlouvy, výpisy nechodí. Zkrátka rodina nemůže dát žádně "echo" ani neexistují informace na bankovním účtě o platbách. Ověřuje se při dědickém řízení nějak existence takových tajných prostředků, které dle zákona spadají do dědického řízení? Předem děkuji za informaci.


odpovídal(a): Redakce

Akcie z privatizace

Dobrý den, v kuponové privatizaci jsem získal nějaké akcie, které byly v roce 2001 změněny na listinou podobu. Jsou mi takovéto akcie k něčemu, dá se někde zjistit jestli mají nějakou hodnotu a zda se dají prodat? Děkuji


odpovídal(a): Redakce

Vývoj kurzu NZD

Dobrý den, vrátila jsem se po roce z Nového Zélandu a přivezla si s sebou i NZD (valuty). Směnu na CZK odkládám, protože je nyní pro mě velmi nevýhodný kurz (např. oproti dubnu 2015). Ač se směnou nijak nespěchám, ráda bych se zeptala, co lze v nadcházejících měsících očekávat a zda spíš nehrozí další posílení CZK? Čím je tento trend ovlivněn? Mockrát děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebuju "nalít" do sro. peníze z…

Dobrý den, potřebuju "nalít" do sro. peníze z mých zdrojů, ale nechci zvyšovat zákl. kapitál. Jaké jsou možnosti prosím? Díky Tomáš B.


odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jelikož jsem potřeboval nový telefon a…

Dobrý den. Jelikož jsem potřeboval nový telefon a neměl jsem finanční hotovost, musel jsem si ho koupit v obchodě na splátky přes Home Credit. Součástí smlouvy kterou jsem ale v obchodě podepisoval byla i smlouva o nějaké Premia kartě. Můj dotaz tedy je, zda pokud nebudu tuto kartu žádným způsobem využívat, budu platit za ní nějaké poplatky nebo pokuty? Chci pouze splácet telefon pomocí nastavených měsíčních splátek po dobu 11 měsíců, nic víc. Děkuji za odpověď.