FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA VOLBA ÚVĚRU NA BYDLENÍ
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, jaký finanční produkt by byl nejvhodnější v této situaci: chceme si s přítelem koupit byt do osobního vlastnictví v hodnotě 560.000 Kč. Přítel vydělává jako zaměstnanec 14.000 Kč, já jsem v současné době studentka. Chtěla bych se zeptat, co je výhodnější: půjčit si ze stavebního spoření nebo vzít si hypotéku od banky? Stavební spoření od Lišky vyplácí nejspíše jen 80% celkové částky bytu. Děkuji za Vaši odpověď S přáním krásného dne Duongová
Dobrý den, můj dotaz se týká možnosti získat úvěr/hypotéku na nákup bytu v OV. Příjem mám pravidelný, ale jsem zaměstnán na dobu určitou - je to problém při žádání o úvěr/hypotéku. Konkrétní podmínky bonity žadatele jsee nikde nenašel, má tedy cenu obcházet více bank. institucí? Naspořeno mám asi 1/7 částky bytu (stavební spoření). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebuji půjčit 1500000 na rekonstrukci domu. Potřebovala bych od Vás poradit kde bych si mohla nejvýhodněji půjčit a jakým způsobem. Mám už druhým rokem spoření u ČMSS,ale nevím zda by byl u této banky nejvýhodnějšé úvěr, děkuji za odpověd.
Dobrý den, máme v osobním vlastnictví byt 2+1,ale potřebujeme větší. Našli jsme byt 3+1,který se prodává za 2 400 000kč. Nechceme ten náš byt prodávat, rádi bychom ho nechali pro dospívajícího syna. Potřebovali bychom poradit s úvěrem, máme stavební spoření s liškou již 5 leta obnovili jsme toto spoření na další 6 let. Je nám již 40let a potřebujeme pomoc s úvěrem. Děkuji Ivana Lüftnerová.
Jaké financování výstavby bytu o hodnotě 1800 000 Kč je výhodné v případě, že 300tis by činila půjčka pro mladé, 150 tis zaplaceno v hotovosti? Pouze hypotéka, stavební spoření, nebo kombinace? Je možné navýšit půjčku na vybavení bytu? Děkuji
Dobrý den, chtěli bychom se zeptat na následující: přítel bude vypořádávat SJM (na základě rozhodnutí soudu), bývalé ženě má zaplatit za 1/2 domu 450 tis. Kč se splácením asi tak na 15-20 let, je výhodnější překlenovací úvěr nebo hypotéka? A u které banky? Děkujeme za pomoc.
Jaký máte názor na současnou nabídku GE money bank - hypotéka? Je to spolehlivá a solidní banka pro hypotéku? Podstatný rozdíl vidím v tom, že uvolněné peníze zašlou na běžný účet klienta čerpajícího hypotéku, a ten s nimi pak sám disponuje za účelem financování výstavby. Není třeba běhat s každou fakturou do banky a čekat na její zaplacení.
Dobrý den, Chtěl bych se informovat, zda-li poskytujete také finanční poradenství ohledně hypoték popř. půjček. Stavím RD a na jeho dokončení mi schází zhruba 440000Kč. Je mi 32 let, svobodný, OSVČ, čistý příjem z r.2009 25000kč. V současné době bez jakýchkoliv dluhů nebo závazků. Mám uzavřené stavební spoření u Lišky od července 2009, kde mám uloženo 140000Kč. Výše splátky do 3000Kč. Nechtěl bych ručit nemovitostí. Peněžní prostředky bych použil na kuchyň, interiérové dveře, stavbu krbu, obložení schodů, venkovní dlažbu a plot. Mám také uzavřený účet u Mbanky, GE Money a ČSOB. Děkuji za případné rady. S pozdravem Tomáš Císař
Dobrý den, měl bych k Vám jeden dotaz. Rozhodli jsme se pořídit byt v novostavbě za cca 2.200.000,-Kč. Majitelem tohoto bytu je developer, který se na prodeji bytu domluvil s jiným původním zájemcem, cca před 1 rokem a tento původní zájemce již uhradil částku ve výši 650.000,-Kč. Původní zájemce se ale rozhodl, že si postaví rodinný dům a prodej tohoto bytu inzeruje a právě na základě této inzerce jsme původního zájemce oslovili my. Jak vyřešit pořízení tohoto bytu. S manželkou máme 2 stavební spoření, dohromady cca 400.000,-Kč, dále máme vlastní úspory ve výši 300.000,-Kč. Měli jsme v záměru využít hypoúvěr od KB a.s. - tj. vzít si úvěr na 1.900.000,-Kč (do 2.200.000,-Kč počítáme s přidělením státní půjčky pro novomanžele ve výši 300.000,-Kč) s tím, že budeme mít 35% z cílové částky (podmínky hypoúvěru, aby jsme si nemusel brát překlenovací úvěr). Jde nám o to, že když vybereme 400.000,-Kč ze spoření a k tomu dáme naše úspory 300.000,-Kč, tak sice splatíme původnímu majiteli jeho vklad ale poté již nebudeme mít 35% na hypoúvěr. Poté by jsme si museli vzít pouze překlenovací úvěr, což by se nám splátky prodražily o tisíce. Můžete mi prosím Vás poradit, zda existuje nějaká možnost, jak celou situaci vyřešit, jelikož banka by pro údělení úvěru požadovala zřejmě smlouvu o smlouvě budoucí ale tuto má s developerem sjednanou původní zájemce a pochybuji, že by s námi paralelně uzavřel novou. A dále mám ještě jeden dotaz - o státní úvěr na bydlení ve výši 300.000,-Kč žádat současně s hypoúvěrem? A v této souvislosti Váš profesionální názor - zda máme šanci tento úvěr dostat - oba věk kolem 30-ti let, úvěry vyjma budoucího výše uvedeného žádné. Já čistý měsíční příjem minimálně 22.000,-Kč, manželka na mateřské 7.500,-Kč - před tím zaměstnaná s platem 15.000,-Kč čistého, jedno dítě. Velmi Vám děkuji za odpovězení mého dotazu a přeji hezký den.
Dobrý den, chceme si s manželkou pořídit vlastní bydlení a to byt v novostavbě v hodnotě 2.300.000,-Kč. Naše situace je taková - věk obou cca 30 let - můž čistý příjem je cca 22.000,-Kč, manželka s jedním dítětem na mateřské příjem 7.500,-Kč (před tím zaměstnaná s čistým příjmem cca 15.000,-Kč). Oba máme stavební spoření u Modré pyramidy (KB a.s.) - já s cílovou částkou 300.000,-Kč naspořeno cca 220.000,-Kč, manželka s cílovou částkou 300.000,-Kč naspořeno 180.000,-Kč. Dále máme úspory ve výši 300.000,-Kč. Počítáme s půjčkou od státu ve výši 300.000,-Kč pro novomanžele. Chtěl bych se zeptat, jak danou nemovitost zafinancovat - chci se zeptat, zda je dobrá varianta - sloučit obě stavebka a poté navýšit cílovou částku na 2.000.000,-Kč (počítáme, že od státu nám úvěr ve výši 300.000,-Kč schválí) a to za předpokladu, že na sloučené stavebko dáme úspory ve výši 300.000,-Kč - tj. celkem by jsme tam měli 700.000,-Kč a v souvislosti s tímto sjednat Hypoúvěr od KB a.s. - tj. 35% by jsme měli a tím by jsme platili menší splátky úvěru. A také by mě zajímal Váš profesionální názor, zda by jsme na tento úvěr a hlavně na úvěr od státu dostali popř. jiné Vaše cenné názory. Velmi Vám děkuji za odpověď.
Je pravda, že v případě financování výstavby, resp. úvěru na financování, si nemůžeme vzítúvěr např. u stavební spořitelny Raiffeisen nebo ČMSS a současně zbytek na hypotéku u KB? Prý žádná nechce být "ta druhá" vzhledem k zástavě stavěné nemovitosti... Od ČMSS bychom mohli dostat úvěr na částku 500 000 bez ručení, tím bychom postavili hrubou stavbu (nebo její část schopnou zápisu do katastru) a z hypotéky bychom financovali zbytek stavby. To by totiž vyřešilo nedostatek našich financí pro začátek stavby, které požaduje banka u hypotéky. Vidíte zde nějaké řešení? Děkujeme za odpověď.
Vlastníme pozemek na vesnici,plánujeme výstavbu RD. Chceme si vzít úvěr 2,5 mil. Kč. Nemáme možnost ručit jinou než stavěnou nemovitostí. Vlastní prostředky cca 300 tis. Kč máme, ale budeme z nich financovat projekt a související náklady, zbyde nám max. na základovou desku. Stavba bude realizována dodavatelsky (deska možná svépomocí), doba výstavby se předpokládá max. 1 rok. Jaké máme možnosti úvěru? Když bychom sehnali ručení nemovitostí do doby dokončení novostavby, avšak s nižší hodnotou než je novostavba (cca 1,5 mil. Kč), zlepší se nějak naše situace ohledně úvěru? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer.Chtěli bychom si koupit dům za 1.400.000.Naše finance jsou zhruba 23.000 plus něco navíc z brigád.Je nám 26 let a chceme se vzít za manžele.Ještě máme 1/2 bytu v hodnotě zhruba za 1.000.000,který se bude pronajímat a zisk bude činit 3.000.Nevíme,jaký typ půjčky nebo hypotéky si vzít,aby nám vůbec nějaké peníze dali.Nebo máme prodat byt a mít 500.000?
Dobrý den, zvažuji koupi bytu v osobním vlastnictví za cenu 2800000 Kč. Polovinu ceny bytu pokryju vlastními prostředky a druhou polovinu chci financovat z úvěru ze stavebního spoření (spořím 5 let a mám naspořeno 110000 Kč u modré pyramidy), nebo hypotékou. Ve všech těch nabídkách a doporučeních se však nemohu dopátrat co je výhodnější. Prosím tedy o radu zda volit úvěr nebo hypotéku. Děkuji
Dobry den potrebuji castku 300.000 na bydleni je me 58 let a mam duchod potrebuji uver je moznost v mem veku ziskat uver na bydleni?Jsem sama nemam deti ani dluhy dekuji Jindriska
Dobrý den! Měli bychom zájem o novomanželskou půjčku na rekonstrukci koupelny. Je tato možnost ještě tak jako v minulosti, nebo už to zaniklo. Děkuji za odpověď.
Dobry den, behem pristich 3 let bychom chteli s manzelem koupit svuj byt za cca 2 mil. a zvazujeme zda bude vyhodnejsi zalozit si stavebni sporeni nebo vyuzit hypoteku, nebo kombinaci obou. Zajimalo by me do jake miry jsou spolehlive podilove fondy se zhodnocenim 5-9% a take zda je vhodne je vyuzivat jako jediny zpusob sporeni? Je bezpecne reseni financovani bydleni pouze hypotekou a s tim zaroven sporit pouze na investicnim konte? Zda se mi to vyhodne, ale zaroven prilis riskantni.. Cisty mesicni prijem nas obou dohromady cini 35000,- a nemame zadnou vetsi financni rezervu. Dekuji predem za jakoukoli odpoved. Martina
Dobrý den, chtěli by jsme s přítelem koupit byt za 1.500000, naše měsíční příjmy jsou 30.000kč.Mám stavební spoření, kde je naspořeno něco přes 100.000kč. Máme šanci získat hypotéku a u které banky by byla nejvýhodnější?
Dobrý den, s manželkou uvažujeme o koupi bytu. Počítali jsem s částkou 1.500.000 za byt včetně případných rekonstrukcí. Uvažujeme o financování hypotékou nebo kombinací stavebních spořéní (oba máme) s novomanželskou půjčkou. Co byste nám doporučuli. Mimo plateb za stavební spoření, máme penzijní pojištění a životní pojištění. Měsíční výdaje cca 20.000 se stávajícím nájmem, výše uvedenými platbami, splátkou auta (úvěr), jídlem atd..příjmy jemně přes 30.000. Děkujeme Holaňovi
Dobrý den, uvažuji o koupě nemovitosti.Výše její ceny by měla být maximálně 1.000.000Kč. Nemám však žádné vlastní prostředky, uvažuji o čerpání 100% úvěru ze stavebního spoření.Můj měsíční příjem se pohybuje kolem 19.500Kč čistého.Otázka zní: je raálná šance získat úvěr ve 100% výši ceny nemovitosti? popř. jakou stavební spořitelnu byste mi doporučili? Děkuji LK