Kdy začít podnikat

Sekce: Firmy a podnikatelé | Téma: Start firmy

Otázka: 02.07.2011 19:12


Dobrý den,jsem ještě zaměstnaná v pracovním poměru do konce srpna.Od září chci začít podnikat.Je výhodnější si vyřídit ŽL již nyní a 2 měsíce podnikat na vedl.OSVČ a nebo počkat s vyřízením a podnikáním až od 1.9.2011?Práci bych začala až od září t.r.Potřebuji si však již nyní pořídit drahý software ke své práci a další věci..Jak by to bylo s účtováním (odpisy)v případě, že bych měla ŽL až od září?

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 11.07.2011 07:24


Dobrý den,

jedinou nevýhodu v založení živnosti nyní, vidím v tom, že byste musela platit pojistné i za ty měsíce, kdy jste fakticky ještě nepodnikala. V prvním roce sice neodvádíte zálohy na sociální pojištění, ale když budete přiznávat příjmy a výdaje za rok 2011, budete muset odvést pojistné alespoň z minimálního základu i za červenec a srpen. Pokud jde o zdravotní pojištění, je to jiné. V době trvání zaměstnaneckého poměru nejste povinna platit zálohy ani z minima, pokud Váš příjem ze zaměstnání je alespoň 8 tis. Kč. V případě sociálního pojištění jde o několik set korun, resp. 723 Kč / měsíc.

Pokud jde o nákup software, můžete tento software nakoupit už nyní a poté ho vložit do podnikání jako nehmotný majetek. Malé položky pak můžete zahrnout z účetního pohledu mezi tzv. zřizovací výdaje.


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: FIRMY A PODNIKATELÉ

odpovídal(a): Redakce

Sdružení fyzických osob

Dobrý den, rozhodly jsme se s kamarádkou založit vlastní e-shop, tj. ve spolupráci 2 OSVČ:
1)Musíme pro tuto vzájemnou spolupráci uzavřít Smlouvu o sdružení, nebo je možné spolupracovat jen na základě ústní dohody (záleží rozhodnutí jen na nás)?
2)K e-shopu by byly napojeny 2 příjmové účty. Je možné, aby pro účely daně z příjmu jedna OSVČ přiznala příjmy z pouze z jednoho účtu a druhá OSVČ přiznala příjmy pouze z onoho druhého účtu (nebo musíme mít jen jeden účet v souvislosti se společným e-shopem a případně podepsanou smlouvou o sdružení)?
3) Pokud tedy bude e-shop veden dvěma OSVČ, mohou tyto osoby při daňovém přiznání uplatňovat rozdílným způsobem své náklady - tj. jedna jako skutečné náklady a druhá paušálem?
Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Kompletace PC sestav - živnost

Potřebovala bych vědět, jakou živnost si mám zřídit, když chci kompletovat počítače z originálních poč. komponentů. Popř. jaké je nutné vzdělání.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ a pojistné

Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně začátku podnikáni. V Pondělí 1.8. 2011 se chystám založit si živnost. Budu pracovat pro firmu (tiskárna) jako manager obchodního oddělení. Každý měsíc budu firmě fakturovat částku ve výši 13.000Kč.

Chtěl bych se zeptat, kolik budu platit na zdravotním a sociálním pojištění? Musím si platit i sociální pojištění? Příjmy budu mít jak z provozování živnosti, tak i z dřívějších dob z inevsticí.

Děkuji moc za velmi vzácné informace pro mne.

S uctivým pozdravem, Michal Glöckner


odpovídal(a): Redakce

Pojistné a podnikání držitelů ZTP

Dobrý den, má známá je v důchodu, má ZTP, pobírala invalidní důchod, nyní už pobírá starobní důchod. Chtěla by si založit živnost. Nevíme však,jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění. Můžete nám sdělit, jak vysoké by musela platit (měsíčně) pojistné na zdravotní a sociální pojištění? Hledali jsme to v zákonech, ale je to na nás moc složité. A číslo účtu pro placení zdr. a soc. pojištění obdrží poštou po ohlášení živnosti? Děkuji za odpověď. Spurný.


odpovídal(a): Redakce

Příspěvek na podnikání od ÚP

Dobrý den. V letošním roce jsem byla od 1.1. do 31.3.2011 v zaměst. poměru. Od 1.4. jsem evidována na ÚP. Uvažuji o začátku podnikání - obchod a prodej bez provozovny. Jak budu postupovat vzhledem k ÚP, až získám ŽL a jak bude probíhat mé vyúčtování daně z příjmu a záloh na zdravotní a socilání pojištění? Děkuji za odpověď. Bendová


odpovídal(a): Redakce

Začátek podnikání - zprostředkování

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o Vaši radu ohledně začátku podnikání. Plánuji podnikat v oblasti zprostředkování prodeje služeb pro firmy, které sami služby nabízejí. Ze začátku bych zprostředkovávala prodej pouze přes internet ve formě poukázek, balíčů. Do budoucna bych teprve uvažovala o kamenném obchodě. A proto nevím, jakou formu podnikání zvolit, uvažovala jsem o ŽIVNOSTI (volné). Dále bych se chtěla zeptat, zda bude stačit, budu-li vést pouze daňovou evidenci? Pochybuji, že budu mít ze začátku velké obraty. Budu-li mít pouze internetový obchod, bude to mít na něco vliv? Děkuji předem za Vaši odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Přechod ze zaměstnání do podnikání

Dobrý den,chci začít podnikat, zatím jsem zaměstnanec, ale od srpna chci v zaměstnání dát výpověd a začít podnikat na ŽL. Bude se pro tento rok jednat o hlavní nebo vedlejší poměr.Jak budu platit zdravotní a sociální pojištění? Pokud budu mít provozovnu,potřebuji na její otevření nějaké povolení a na jaké úřady to musím nahlásit.Děkuji Kadlecová


odpovídal(a): Redakce

Složené odúročení

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Podle jakého vzorečku spočítat odečet každodenní částky. Například. Mám na účtě např. 100Kč, úrok jsou denně 2%, první den se mi strhne 2Kč (2% ze 100Kč), druhý den se odečte 1,96Kč ( 2 % z 98Kč), třetí den se mi strhne 1,96Kč ( 2% z 96,04Kč) atd, každý den. Kolik bude částka např. za 5 dní? Hledám konkrétní vzoreček, podle kterého se to vypočítává.( nejlépe v excelu) Děkuji Petra Vostřelová


odpovídal(a): Redakce

Půjčka - zástava nemovitostí

Dobrý den,rád bych Vás požádal o radu. V současné době mé závazky převyšují příjmy. Požádal jsem o bankovní půjčku oproti zástavě bytem. Problém je však v tom,že v kupní smlouvě je předkupní právo městského úřadu po dobu ještě 3let. Banky mě právě odmítli možnost financování z výše uvedeného důvodu. Děkuji za Vaši odpověď s pozdravem Petr Procházka.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ a pojistné

Dobrý den,prosím poradí mi tady někdo? Chci se zeptat, osvč vedlejší, začínající s živností nyní, myslím, že živnost nedokážu rozjet do konce roku, tak jak bych si představovala a moje zisky budou dost nízké :-( jak to bude se zálohami na soc. pojištění, za rok 2011 podám na ossz přehled a když budu mít zisky nižší než 4.947,83 Kč / měsíc, nebudu doplácet pojistné.

A co zálohy? Ty mi taky při nízkém zisku nevypočítají a já bych i nadále v r. 2012 žádné neplatila, nebo tu minimální 723,- ano?? Zkrátka chápu to správně, že když bych měla živnost jako vedlejší činnost při zaměstnání a stalo se, že nebudu mít velké zisky ( pár stokorun měsíčně ) nijak mě to nezatíží...tzn. neplatím soc. ani zdrav. pojištění. Jen na konci každého roku podám daňové přiznání- z hlavní a vedlejší činnosti na Fú a přehledy na pojišťovnu? Ještě jednou díky za odpovědi

A ještě dotaz na ŽL - zřízení e-shopu- obor č. 48, nebudu mít provozovnu, předpokládám, že při tomto oboru ji mít nemusím.Chtěla bych si ještě ale v seznamu oborů zakřížkovat i obor č.47,48,49 a 66 a nevím, zda můžu, když nemám provozovnu? Je pravda, že tyto obory zatím provozovat nebudu. Popřípadě,pokud nějaký obor provozovnu vyžaduje, dá se zřídit provozovna až dodatečně,až když bych s konkrétním oborem začala? Je někda napsáno ,který obor ze seznamu volné živnosti musí mít provozovnu a který ne? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den