Neschopenka ve výpovědní lhůtě

Sekce: Pojištění | Téma: Sociální pojištění

Otázka: 30.03.2017 16:00


Dobry den, Žena podala výpověď a běžela ji výpovědní lhůta, její cista mzda byla v zamestnani 18 000 Kč. Během výpovědní lhůty se dozvěděla, že je těhotná a paní doktorka ji hned od prvního měsíce poslala na neschopeknu. Teď je cca měsíc na neschopence a koncem měsíce ji končí výpovědní lhůta. Jak dale pokračovat? Případně by nás zajímalo kolik bude žena dostávat peněz stávající měsíce a potom po porodu. Zatim žádné dítě nemáme, ja jsem zaměstnán a moje čistá mzda činní 18 000 Kč. Jeste doplním, že ve stávající práci byla žena něco málo přes rok. Předtím byla zaměstnaná také rok po dokončení vysoké školy. Takže má dohromady opracované lehce přes 2 roky. Žádné jiné přídavky, podpory... nepobirame. Mnohokrát děkuji za odpověď. Nedaří se mi dotaz vložit do jiné sekce, proto je v této.

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 11.04.2017 15:39


Dobrý den, odpověď naleznete v tomto článku: Jste nemocní a máte padáka? (1).


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: POJIŠTĚNÍ

odpovídal(a): Redakce

Promlčecí lhůta - Přehled pro zdravotní pojišťovnu

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Před pár dny mě kontaktovala zdravotní pojišťovna a údajně jsem neodevzdal přehled za rok 2011. Přijde mi to dost dlouhá doba na to, abych někde dohledával papíry z roku 2011. V jiné diskuzi jsem našel, že neodevzdání přehledu je přestupek a je tam v tomto případě promlčecí lhůta 1 rok. Je to opravdu takhle (o jaký zákon se přesně jedná?) nebo je jednání pojišťovny v pořádku a je nutno přehled doložit? Děkuji


odpovídal(a): Redakce

Daně

Zdravím. Mám dotaz. Mám životní pojištění, platím si sám 800 Kč měsíčně od konce roku 2011. Nicméně bych si ho chtěl dát zrušit. Potřebuji si mimořádně vybrat to, co jsem tam dal (nevím, kolik dostanu zpátky, snad aspoň polovinu), neboť si potřebuji zaplatit lékařský zákrok, který není hrazen pojišťovnami. Jak milé. Ale vůbec nevím, jak postupovat dále, co se týče daňového přiznání. Mezi lety 2012 až do teď jsem si u zaměstnavatele nechal možná 5x odečíst tu roční částku z daní. Tak nevím, co musím po zrušení dát zdanit, dodanit nebo jak se tomu přesně říká. Kde co vyplnit atp. Vůbec se v tom neorientuji. Děkuji moc za Vaši případnou odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Příspěvek do garančního fondu ČKP

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v ČR (12/03/20) jsme nebyli schopni zajistit přepis vozidla na úřadě a pojištění jsme zrušili ke dni prodeje tj. 10/03/2020. S ohledem na dopady nouzového stavu jsme pojištění vozidla neřešili. Přepis vozidla byl až v květnu 20 a následně ČPK vyúčtovala svůj příspěvek. Je tento "příspěvek" v případě zaplacení daňově účinný z hlediska daně z příjmu právnických osob?


odpovídal(a): Redakce

Práce v jiném státě - ohlášení záměru ZP

Dobrý den, v tomto článku (https://www.finance.cz/499213-prace-zahranici/) píšete, že záměr pracovat v jiném členském státě EU/EHP mám povinnost oznámit klientskému pracovišti své zdravotní pojišťovny. Poradíte mi prosím, jak se to přesně dělá? Zkoušel jsem to najít na Google a nikam jsem nedospěl. Co by se stalo, kdybych záměr předem nenahlásil a až po získání zaměstnání v zahraničí bych zrušil zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď


odpovídal(a): Redakce

Povinnost žádat o invalidní důchod

Dobrý den, příteli je 62 let a pobírá invalidní důchod I.stupně. Před rokem utrpěl mrtvici, jejíž následkem má epilepsii a dále těžkou poruchu řeči. Protože nemůže řídit auto a nedomluví se, v zaměstnání po roce neschopenky musel skončit. Nyní se bude evidovat na úřadu práce. Předpokládám, že bude mít z platu pěknou podporu (13tis)+ invalidní důchod I.stupně(7tis) a na ÚP zůstane do dosažení důchodového věku. Můžou jej na úřadu práce nutit, aby žádal o invalidní důchod III.stupně a tím přišel o podporu? Posudková lékařka při konzultaci na OSSZ potvrdila, že když podá žádost o změnu důchodu, nejspíš by byl plný invalidní důchod přiznán (cca 14tis). Ale finančně by na tom byl rozhodně hodně bitý.


odpovídal(a): Redakce

Rada

Dobrý den , bývalý manžel zemřel a já nevím kde mél penzijní pojišténí . Vím , že jsem tam byla napsaná v případé úmrtí . Dá mi pojišťovna védět , nebo jak to zjistím ? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Vedlejší činnost a DPČ

Dobrý den, děkuji za super články a poradnu. Ráda bych se u Vás také optala na možnosti podnikání a DPČ. Chtěla bych začít podnikat (pouze několik hodin týdně) na tzv. vedlejší činnost a nyní mám v práci DPČ, ze které se platí zdravotní i sociální pojištění. Nevíte, zda, pokud začnu podnikat budu muset také doplácet zdravotní či sociální a v jaké výši-děkuji za radu.


odpovídal(a): Redakce

Sociální a zdravotní pojištění u ID.Ist a VPP

Dobrý den, pobírám ID I.st a zároveň jsem OSVČ, do teď jsem pracovala na HPP ale firma skončila, OSVČ jsem pozastavila, abych měla nárok pobírat podporu. Mám nyní možnost nastoupit na VPP/vedlejší pracovní poměr/, tím pádem bych si zároveň obnovila živnost a na ÚP bych se odhlásila. Zajímá mě jestli se potom ID.Ist počítá jako "hlavní pracovní poměr" a OSVČ s VPP zůstává vedlejší. Jde mi konkrétně o to, abych v plné částce neodváděla sociální a zdravotní sama. Na VPP jsem nikdy nepracovala, tak prosím o pochopení.


odpovídal(a): Redakce

ukončené úrazové pojištění - vypořádání

Dobrý den, v únoru 2020 mi skončilo úraz. pojištění založené 19.2.2005. Po čas pojištění jsem žádnou pojistnou událost neměl. Mám nyní nárok na část vložených prostředků? Děkuji za info.


odpovídal(a): Redakce

prijmy jen z kapitalovych vynosu - jak je to z pojistenim?

Dobry den, planuji zit jen z prijmu z vynosu z kapitalu a ukoncit pracovni pomer. Narok na duchod bych si rada ponechala a chci platit dobrovolne duchodove pojisteni. Je toto mozne? Pokud ano, s jakou castkou mam pocitat? Jak je to dale socialnim pojistenim? Podporu v nezamestnanosti cerpat nehodlam, ani socialni davky. Je mozne socialni pojisteni neplatit? Zaroven mam deti do 15 let, je mozne toto nejakym zpusobem zohlednit? dekuji