Počet lidí bez práce v Německu nečekaně vzrostl

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Norimberk 30. března (ČTK) - Počet lidí bez práce se v Německu v březnu nečekaně zvýšil o 30.000 na 4,73 milionu osob. Míra nezaměstnanosti se tak dostala na 11,4 z únorových 11,3 procenta, oznámil dnes spolkový úřad práce. Ekonomové předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane stejná. Za růstem počtu nezaměstnaných částečně stojí chladné počasí, které znemožnilo zahájení sezonních prací.

Podle sezonně nepřepočtených údajů ale počet lidí bez práce o 72.000 klesl a dostal se na 4,98 milionu. Vrátil se tak pod psychologickou a politicky citlivou hranici, i když pokles je slabší, než se na trhu očekávalo.

"Údaje z trh práce nejsou tak dobré, jak jsme doufali. Počet nezaměstnaných je stále příliš vysoký," řekl ke statistice ministr práce Franz Müntefering. Vláda kancléřky Angely Merkelové přitom snížení počtu lidí bez práce považuje za svou prioritu.

Ekonomové nicméně v posledních týdnech o vyhlídkách německé ekonomiky hovořili stále optimističtěji a někteří z nich letos předpovídají růst hrubého domácího produktu až o dvě procenta. Podobně index podnikatelské nálady Ifo je nyní na nejvyšší úrovni za 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK