Průzkum: Podnikové platební karty využívají dvě třetiny firem

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Více než dvě třetiny českých společností využívají podnikové platební karty. Nejsilnějším impulzem pro jejich používání jsou služební cesty. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost MasterCard v rámci projektu Firemní banka roku mezi největšími českými podniky.

Téměř všichni dotazovaní (93 procent) vybírají služby a produkty více bankovních institucí. Všechny dotázané společnosti uvedly, že používají běžný účet. Mezinárodní platební styk používá 90 procent firem, kontokorentní úvěr má zhruba 70 procent podniků.

Podíl Česka na objemu plateb podnikovými kartami na trhu střední a východní Evropy přesáhl podle ředitele MasterCard Europe pro ČR Jána Čarného 17 procent. Před ČR bylo v tomto ohledu Maďarsko se 45,3 procenta, podíl Slovenska činil 7,2 procenta, Polska 15,5 procenta.

Celková útrata podnikovými kartami MasterCard v roce 2005 vzrostla o 14 procent na 9,658 miliardy Kč. Počet těchto karet loni meziročně stoupl o 60 procent téměř na 46.000 kusů.

MasterCard, která je vedoucím světovým platebním systémem, uskutečnila průzkum v březnu 2006. Zúčastnilo se jej 111 předních českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK