Výdajové paušály a jejich uplatnění

31.03.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Stále nemáte podané daňové přiznání? Víte, že si můžete stanovit výdaje dvěma způsoby a vybrat si tu, která bude pro vás výhodnější? Podíváme se nyní na jeden z nich – výdajové paušály.

Při výdělku z podnikání a jiné výdělečné činnosti  (podle § 7 Zákona o daních z příjmů) se můžete rozhodnout ze dvou způsobů uplatnění výdajů. Na výběr jsou následující výdaje:

  • ve skutečné a prokazatelné výši,
  •  „paušálem“, tj. výdaje stanovené procentem z příjmů.

Jestliže si zvolíte první možnost, pak vás čeká mnohem složitější administrativní procedura než při volbě výdajových paušálů, neboť v druhém případě odpadá nepříjemná povinnost uchovávat si veškeré doklady a velmi složitě si tak vypočítávat výši základu daně. Při využití výdajových paušálů vám pro výpočet dílčího základu daně stačí pouze údaj o celkových příjmech, ze kterých si odečtete určité procento výdajů (viz tabulka uvedená níže) podle ZDP spolu s výdaji na zaplacené pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění. Výsledek se dále sníží o nezdanitelné části základu daně a vypočte se po zaokrouhlení samotná daň (jedná se o velmi jednoduchý postup výpočtu).

Změny pro zdaňovací období roku 2005

V daňových přiznáních podávaných letos si máte možnost uplatnit podstatně vyšší výdaje. Očekává se, že takto ušetří všichni poplatníci, kteří paušálových výdajů využijí, téměř dvě miliardy Kč na daních a dalších 1,5 miliardy korun na odvodech povinného pojištění. Dále se předpokládá, že naroste počet těch, kteří výdajů využijí až o 185.000 poplatníků. V minulém období jich stanovilo své výdaje pomocí paušálu téměř 260.000 z celkového počtu 1,2 milionu poplatníků.

Jestliže bude pro výpočet výdaje zvolen paušál, pak není možné jej zpětně měnit!

Dodatečné daňové přiznání za zdaňovací období roku 2004

V případě, že se rozhodnete pro uplatnění výdajových paušálů prvně, pak nesmíte zapomenout, že budete muset, podle § 23 odst. 8 ZDP, pravděpodobně ještě podat dodatečné přiznání za rok 2004. Tím je myšleno, že budete muset upravit rozdíl mezi příjmy a výdaji nebo výsledek hospodaření. Povinnost podat dodatečné daňové přiznání vzniká ale pouze tehdy, jestliže bude mít úprava za následek zvýšení stávajícího základu daně. Je třeba si ale uvědomit, že k vyššímu základu daně se váže i možnost zařazení do vyššího daňového pásma a tím i mnohem daň. Dále pak z dodatečně vyměřené daně budete mít povinnost zaplatit penále. Podle Zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků budete muset uhradit, a to ode dne následujícího po dni splatnosti daně až do dne platby, penále za každý započatý den ve výši 0,05% z nedoplatku daně.

Jak vysoké penále by se tedy za celý rok muselo zaplatit? Pro příklad jsme vybrali „nedoplatky daně“ v následujících výších:

Nedoplatek 100 1000 5000 10.000 20.000 80.000
Výše penále 18 183 913 1825 3650 14.600

Údaje jsou uvedeny v Kč

Ministerstvo financí neuvažuje o vydání žádného pokynu, díky němuž by finanční úřady nemusely předepsat penále nebo na jehož základě by se nemuselo podávat dodatečné daňové přiznání.

Co od vyšších výdajů očekává stát

Zvýšením paušálních výdajů očekává stát nejen vyšší zájem podnikatelů o stanovení základu daně právě pomocí těchto výdajů a tak i jejich nižší administrativní zátěž, ale také nárůst počtu podnikajících osob. Samotný stát by měl snížit své výdaje u správců daně při kontrole daňových výdajů a dále pak uvolnit kontrolní kapacity pro kontrolu rizikovějších poplatníků  než jsou fyzické osoby.

Zvýšení paušálních výdajů u příjmů z pronájmů

Ke zvýšení paušálních výdajů nedošlo pouze u příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, ale také u příjmů z pronájmů. Místo dřívějších 20 % si nyní můžete uplatnit celkem 30 % z příjmů. Nezohledňuje se zde, zda se jedná o pronájem pozemku nebo o pronájem budovy nebo stavby. Je třeba ale upozornit, že i zde platí povinnost podat případně dodatečné daňové přiznání tehdy, jestliže se změní způsob uplatňování výdajů.

Závěrem

Pro optimalizaci výše vašich příjmů je třeba si propočítat obě možnosti výdajů. Tím se rozumí jak výdaje ve skutečné výši, tak i paušální výdaje.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, http://www.bohuslavsobotka.cz, Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (ZDP), Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ