Senát odmítl nový zákoník práce, ale sněmovna to zřejmě změní

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Senát dnes podle očekávání pravicovými hlasy odmítl nový zákoník práce, který ve sněmovně prosadily ČSSD a KSČM. Norma je podle jejích obhájců modernější než platná úprava z roku 1966 a umožňuje větší volnost. Podle kritiků by ale zvýšila nezaměstnanost i náklady zaměstnavatelů a sníží jejich konkurenceschopnost. Konečný verdikt nad zákoníkem vyřkne sněmovna, kde má levice sílu senátní veto přehlasovat.

"Zákon odporuje ustanovením Listiny základních práv a svobod, a tím pádem je i protiústavní," řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Norma podle něj umožňuje zásahy státu a odborů do sféry, která by měla být především otázkou volných vztahů rovnoprávných partnerů - zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Odbory by mohly podle nového zákoníku zastupovat zaměstnance, kteří nejsou jejich členy, i v individuálních otázkách, jakými jsou výpověď, převedení na jinou práci nebo práce přesčas, uvedla předsedkyně senátního sociálního výboru Alena Palečková (ODS). Norma podle ní nepřináší jednoduchou a srozumitelnou koncepci pracovního práva, zejména malým firmám přinese vážné problémy. "380 z 395 paragrafů (nového zákoníku) dává povinnosti krok po kroku v každém detailu zaměstnavatelům, a zbylých 15 je dává zaměstnancům," podotkla.

Odbory obecně normu podporují, zaměstnavatelé už po schválení normy ve sněmovně byli proti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK