Okamžité zrušení pracovního poměru

Sekce: Právní poradna | Téma: Pracovní právo

Otázka: 18.09.2014 00:18


Dobrý den. Dne 15.08.2014. jsem měla na pracovišti slovní rozepři s nadřízeným ohledně malé produktivity práce (mé výkony byly téměř vždy nadprůměrné) následně jsem obdržela vytýkací dopis.Dopis jsem nepodepsala,neboť v něm byly uvedeny skutečnosti,které se nezakládaly na pravdě a nesouhlasila jsem s nimi.Kopie dopisu mi nebyla po vyžádání vydána s tím,že se věc bude řešit jinak. Následující pracovní den (18.08.2014) mi bylo předloženo k podepsání ukončení pracovního poměru podle §55 ZP které jsem vzhledem k uvedeným skutečnostem (cosi ve smyslu o opakovaném vyvolávání hádek na pracovišti) podepsat odmítla a nepřevzala.Od té doby (18.082014) jsem na nemocenské.Pracovní smlouva měla skončit 30.11.2014. Doporučenou poštou (29.08.2014) mi přišel pouze zápočtový list (jako ukončení PP uveden §55),potvrzení o výdělku,podklady pro výstupní lék. prohlídky,ale písemné ukončení prac. poměru nikoliv. Nevyznám se úplně v pracovně-právních vztazích,ale z toho co jsem pochopila mi není úplně jasné proč jsem dostala §55?!Velice Vás proto prosím o radu,jak dále postupovat.Existuje nějaký způsob odvolání?Jak má popřípadě vypadat a hlavně co by mělo obsahovat?Jakou vidíte šanci v případném soudním sporu? Předem děkuji za Váš čas a odpověď.S pozdravem a přáním hezkého dne. Petra M.

Odpověď: odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr. , 18.09.2014 16:45


K okamžitému zrušení pracovního poměru může dle zákoníku práce dojít pouze ve výjimečných přepadech, kdy ze strany zaměstnance dojde skutečně k zásadnímu porušení pracovněprávních povinností. V případě, že s okamžitým zrušením pracovního poměru nesouhlasíte, oznamte neprodleně zaměstnavateli, že trváte na tom, aby Vám nadále přiděloval práci a zároveň nejpozději ve dvouměsíční lhůtě napadněte neplatnost okamžitého zrušení pracovního poměru žalobou u soudu. Vřele Vám doporučuji nechat se právně zastoupit.


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: PRÁVNÍ PORADNA

odpovídal(a): Redakce

Nárok na rodičovský příspěvek

Dobrý den, Pracuji v Rakousku na smlouvu 9h týdně za 483€ měsíčně. Zdravotní a sociální si platím v Česku. Sociální jsem začala platit později od Ledna 2022. Chtěla jsem se zeptat jestli budu mít nárok aspoň na rodičovský příspěvek? A pokud Ano bude potom zdravotní a sociální za mě odvádět stát? Nebo jak to funguje. Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Výpověď a nevypořádání se zaměstnanci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Můj bývalý zaměstnavatel, který měl prodejnu ve franschize, která mu byla odebrána dne 17.5. 21 odešel a nevypořádal se se zaměstnanci. Zbývá mě od něj proplatit dovolená a taky jsem nedostala žádné ukončení pracovního poměru (výpověď). Mám za to, že tedy pracovní poměr trvá stále. Od té doby to stále řeší inspektorát práce. Chtěla bych vědět na co přesně mám od něj nárok. Chtěla bych doplatit dovolenou, případně náhradu mzdy nebo alespoň odstupné. Jak mám podat žalobu, když inspektorát práce stále koná. Děkujiza radu


odpovídal(a): Redakce

Vyživovací povinnost na mentálně zaostalého syna

Dobrý den, zajímalo by mě, do kolika let (aspon přibližně) budu platit alimenty na svého mentálně indisponovaného syna. Je mu 18 let a nyní studuje na SOU. Skončí mi povinnost po ukončení studia, ikdyž nebude schopen si najít zaměstnání? To asi těžko, že?


odpovídal(a): Redakce

Faktura za konzultaci u finančního poradce

Dobrý den, v srpnu jsem si domluvil schůzku s finančním poradcem, ohledně sjednání cestovního pojištění. Poradce mi cestovní pojištění sjednal a domluvili jsme se, že se stanu poté jeho klientem. Po dovolené jsme měli mít schůzku, která nakonec bohužel nevyšla. Dnes mi byla poradcem zaslána faktura za konzultaci se splatným termínem. Po telefonu jsem se dozvěděl, že buď se stanu jeho klientem a nemusím fakturu platit, nebo ji zaplatím. Chci se zeptat, jestli je poradce v právu po mě chtít zaplatit sjednání pojistky takhle zpětně, když o žádném poplatku o konzultaci nebyla řeč.


odpovídal(a): Redakce

Spoluvlastnictví nemovité věci

Dobrý den, v rámci dědického řízení jsem společně s dalším příbuzným zdědil RD o dvou byt. jednotkách. V jednom od r.1980 bydlím já, druhý si po zůstavitelce ponechal příbuzný. Tento byt není od poloviny r. 2015 obýván, v současné době se zde nikdo nezdržuje,není udržován a není zde nikdo trvale hlášen. Za své finance zajišťuji topení pro celý dům, spoluvlastník se odmítá podílet na těchto nákladech, i když jsou mu doporučeně zasílány vyúčtování za topení a za další údržbu nemovitosti. Uvažuji o výměně vstupních vchodových dveří do RD, výměny okna ve společné síni u vstupních dveří, opravy septiku, výměny pojistek za jističe v elektrorozváděči. Je v těchto případech nutný souhlas spoluvlastníka ? Jak jej donutit k uhrazení dlužné částky, která se stále zvyšuje ? Děkuji


odpovídal(a): Redakce

Výpověď v době pracovní neschopnosti zaměstnance

Dobrý den mám takový dotaz.Dne 13.6.2022 jsem nastoupil na neschopenku a dne 14.6.2022 byla do firmy doručena doporučeně poštou má výpověď mnou sepsaná. Podal jsem jí formou dvouměsíční výpovědní lhůtou. Dnes se mi ozval pan majitel firmy a napsal mi že takto výpověď podat nemůžu že nesmím být na neschopence.Můžete mi prosím poradit jestli jsem to udělal správně či ne?Děkuji za odpověď


odpovídal(a): Redakce

Přihlášení pohledávky do insolvenčního řízení

Dobrý den, investoval jsem část kapitálu do dluhopisů menších firem, kvůli diversifikaci jsem investici rozdělil mezi dost firem a do každé jen malou částku. Jedna z firem se stala problematickou, majitel výrobu převedl do jiné firmy a původní předluženou firmu bez majetku poslal do likvidace. Likvidádor musel kvůli předluženosti podat insolvenční návrh, kde uvedl do seznamu závazků i držitele dluhopisů (vč. mne) s jejich pohledávkami. Majitel podepsal k emisi dluhopisů ručitelské prohlášení, že ručí svým osobním majetkem. Splatnost dluhopisů je ale až příští rok, takže po splatnosti jsou zatím jen úroky, kvůli kterým nemá smysl ručitele žalovat. Vzhledem k předluženosti z insolvence jistě žádné peníze nedostanu, leda že by se případnému insolvenčnímu správci povedlo úspěšně zpochybnit převod výroby na novou firmu, což vidím spíš jen jako teoretickou možnost. Mám k tomu 2 dotazy: 1) Jestli pro uznání mé pohledávky v insolvenčním řízení ji musím do něj extra přihlásit i přes to, že je uvedena v seznamu závazků, který je přílohou insolvenčního návrhu. 2) Pokud pohledávku do insolvenčního řízení nyní nepřihlásím, jestli si tím neuzavřu či neztížím možnost žaloby na ručitele až budou dluhopisy splatné. Vzhledem k malé výši mé investice by se mi nevyplatilo podávat žalobu samostatně, ale uvažuji o připojení k žalobě ostatních držitelů dluhopisů, pokud by se tato možnost naskytla. Předem děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Provozovna ve vlastním domě

Dobrý den, pracuji z domova. Jako přivýdělek jsem myslela, že bych mohla prodávat krmivo pro hospodářská zvířata. Bydlíme na venkově u hlavní silnice a tak jsem myslela, že by si zákazník vždy zazvonil a já bych ho obsloužila. Musím i v tomto případě mít nahlášenou provozovnu? A lze to takhle "na zazvonění" nebo musím mít pevnou otevírací dobu? Děkuji za odpověď


odpovídal(a): Redakce

Valná hromada s.r.o. s jediným společníkem

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsme společnost s r.o. s jedním společníkem – majitelem. Máme ve firmě 2 jednatele, kteří nejsou tím majitelem (majitelem je a.s.). Je v tomto případě nutné svolávat valnou hromadu k účetní závěrce? Předem mockrát děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Doložení dosavadní praxe u nového zaměstnavatele

Dobrý den, pro můj dotaz jsem nenašla příslušnou rubriku, do účetnictví zřejmě nepatří, spíše bych jej pasovala do personalistiky. Ráda bych zjistila, zda jde dosavadní získanou praxi doložit pouze na základě čestného prohlášení, pokud nemám uložené doklady více než 30 let zpátky. Personalista požaduje v osobním dotazníku doložit vše pracovní smlouvou nebo zápočtovým listem. Což samozřejmě již nemám, neboť jsem začala pracovat v roce 1981. Po "revoluci" byl jeden z mých zaměstnavatelů dokonce zlikvidován. Budu vděčná za jakoukoli nápovědu nebo přímo zodpovězení mého dotazu. Děkuji