Pohonné hmoty od začátku roku zdražily až o 70 haléřů

02.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Ceny pohonných hmot se od začátku roku i přes cenový pokles v únoru zvýšily v průměru o 60 až 70 haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil podle údajů CCS na průměrnou cenu 28,90 koruny a nafta na téměř 28,60 koruny za litr. Pohonné hmoty reagovaly zejména na vývoj cen ropy, která od ledna zdražila o několik dolarů na barel. Podle analytiků bude zdražování pokračovat.

Velkoobchodní cena benzinu na evropské burze posílila od 6. března o 25 procent, což se negativně odráží v cenách u tuzemských čerpacích stanic. Zdražování pohonných hmot v ČR tak zřejmě ještě není u konce. "Poslední nárůst na burze se u čerpadel projeví až za týden či dva týdny, a to by se benzin mohl prodávat za 29,30 Kč za litr," domnívá se analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Podle odhadu společnosti Cyrrus se bude benzin ve druhém čtvrtletí prodávat kolem 29 korun za litr. Budoucí vývoj podle analytika této firmy Jana Procházky ovlivní ropná nedostatečnost spolu s celosvětově rostoucími ekonomikami. Očekává, že rovnovážné hladiny cen budou stále výše.

Dvě hlavní příčiny růstu cen ropy a ropných produktů jsou podle Pírka tuhá zima v Evropě a silný hospodářský růst ve světě. "K tomu se přidávají obavy o dodávky kvůli nepokojům v Nigérii. Zásoby jsou však dostatečné a na trhu není fyzický nedostatek, což by mělo limitovat případný další růst cen," podotkl analytik.

Také nejistota ohledně vývoje v Iránu, který spolu s Nigérií patří k největším producentům černého zlata, zvyšovala ceny ropy. Politická situace se nyní sice uklidňuje, není však jasné na jak dlouho. "A protože ceny ropy zrcadlí nikoliv současný, ale především očekávaný vývoj, již nyní pokračují v růstu," poznamenala analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní je vysoce pravděpodobné, že letos padne rekordních 70 USD za barel ropy Brent.

Vzestup světových cen naštěstí tlumí oslabení dolaru. Pokud by se zastavil růst amerických úrokových sazeb, mohl by dolar spadnout. Zdá se, že investoři se na tuto variantu již pomalu začínají připravovat, uvedl Pírko. "To by zlevnilo dovozy a i maloobchodní ceny u čerpadel," dodal.

Podle Šichtařové ale vývoj dolaru skrývá do budoucna nebezpečí. Momentálně je podle ní výrazně podhodnocený. "Stále počítáme s posílením dolaru k euru, a tedy i ke koruně pro další dny a měsíce. Výsledkem bude další tlak na růst cen pohonných hmot," uvedla analytička. Podle ní by tak Natural 95 mohl během dvou až tří měsíců podražit k 30 korunám za litr. "Před koncem roku může být alespoň krátkodobě ještě dražší," doplnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK