LN: Za náklady na arbitráže ČR zaplatila miliardu korun

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Náklady na osmnáct arbitráží, které Česká republika vedla od roku 1999, překročily jednu miliardu korun. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz. Napsaly to dnešní Lidové noviny.

"Za všechny arbitráže jsme na právní služby vynaložili přes miliardu korun," řekla Lidovým novinám mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Většinu z této sumy však tvoří náklady na dvě nejvýznamnější arbitráže, a to na spor se společností CME o televizi Nova a na spor s japonskou Nomurou, dodala mluvčí.

Spor se CME podle Krainové přišel na přibližně 432 milionů korun, za právníky ve sporech s Nomurou stát podle ministra financí Bohuslava Sobotky zaplatil 300 milionů korun.

"Podle mého osobního názoru považuji tyto náklady za nepřiměřené," řekl předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek. Spory vedené u českých soudů jsou mnohem levnější, dodal.

Jiné arbitráže jsou mnohem levnější, například spor se společností EMV kvůli regionální televizi TV3 stál "pouhých" šest milionů korun.

Na právní firmy, které český stát při arbitrážích zastupují, vypisuje ministerstvo financí výběrová řízení. V nich k hlavním kritériím patří cena poskytnutých služeb. Například v případě arbitráže s firmou Mittal Steel, která dosud neskončila, tendr vyhrála advokátní kancelář Lovells. Ta nabídla cenu 46,2 milionu korun, dosavadní náklady zatím dosáhly pouze dva miliony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK