Koruna oslabila k dolaru o dvacet haléřů na 23,95 Kč/USD

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila k dolaru proti úternímu závěru o dvacet haléřů na 23,95 Kč/USD. Vůči euru česká měna oslabila ráno až na 28,78 Kč/EUR, později se začala vracet a před 11:00 stála na 28,73 Kč/EUR. Kurz koruny negativně ovlivnilo noční jednání americké centrální banky Fed, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Fed spolu se zvýšením sazeb naznačil, že další zpřísnění měnové politiky ještě může být potřeba, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Následný růst dolaru pak prý přinesl tlak na střední Evropu. Dolar pronikl pod hranici 1,20 a obchodoval se na 1,1998 USD/EUR.

Dopoledne se ale tento tlak zeslabil a umožnil měnám v regionu postupně nahrazovat úvodní ztráty. "Vývoj naznačuje, že Fed většinu trhu nepřekvapil a nevyvolal větší pohyb kapitálu. Proto nečekáme další silnější růst dolaru ani silnější tlak na korunu a region," upozornil Vlk.

Koruna by mohla podle něj ve zbytku dne zůstat kolem hranice 28,70 Kč/EUR, kde se usadila na konci tohoto měsíce. Ve čtvrtek bude Česká národní banka jednat o sazbách. Trh změnu neočekává. "Blížící se jednání bankovní rady se na trhu nijak neprojevuje a ani ve čtvrtek nečekáme citelnější reakci," podotkl Vlk.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK