Autostrade: Soud pozastavil rozhodnutí ÚOHS o mýtném

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Krajský soud v Brně vydal v pátek předběžné opatření, kterým pozastavil platnost souhlasu antimonopolního úřadu s výsledkem soutěže na elektronické mýtné. Vyhověl tak žalobě firmy Autostrade, která se o zakázku na vybudování systému mýtného neúspěšně ucházela. ČTK to dnes večer sdělil mediální zástupce firmy Vladimír Bystrov. Vyjádření soudu se dnes ČTK nepodařilo získat.

Někteří vyřazení uchazeči si na výsledek tendru stěžovali u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ale v polovině března výsledek tendru potvrdil a ministerstvo dopravy tedy mohlo podepsat smlouvu s vítěznou firmou Kapsch.

"To rozhodnutí předsedy (antimonopolního) úřadu, které vlastně uvolnilo cestu k podpisu smlouvy s Kapschem, je až do definitivního rozhodnutí soudu neúčinné. A proti tomuto rozhodnutí nejsou přípustné opravné prostředky," řekl ČTK Bystrov. Autostrade podle něj považuje rozhodnutí soudu za "dobrý signál".

Kapsch by přitom podle smlouvy měl zavést mýtné na 2100 kilometrech dálnic, rychlostních komunikací a vybraných silnicích 1. třídy od ledna příštího roku. Zařízení na výběr mýtného chtěli v Česku postavit a provozovat čtyři zájemci. Sdružení Mytia, které tvoří Ascom Fela s Damovem a ABD Group, nabídlo, že systém vybuduje a bude ho deset let provozovat za 15 miliard korun. Společnost Autostrade určila cenu na 17,5 miliardy a Kapsch na 22 miliard korun. Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. MD tři uchazeče vyřadilo pro formální nedostatky.

Vyřazení se nyní brání včetně stížností do Bruselu. Ministr dopravy Milan Šimonovský ale nepovažuje za pravděpodobné, že by EK kvůli mýtnému proti Česku zahájila řízení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK