Pojišťovny evidují tisíce škod ze záplav, čekají na opadnutí vody

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. dubna (ČTK) - Lidé a firmy nahlásili domácím pojišťovnám následkem ničivých záplav tisícovky pojistných událostí, které se již netýkají jen zatopených sklepů, ale i škod na domech či továrnách. V příštích dnech se čeká další nárůst. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Jejich zástupci však musejí ve většině případů čekat s likvidací až na dobu, kdy opadne voda.

K dnešnímu poledni nahlásili klienti České pojišťovny téměř 2500 povodňových pojistných událostí. Na mnoha místech už nešlo pouze o zatopené sklepy, jak se původně odhadovalo, ale i o obytné domy, chaty a chalupy, stejně jako podnikatelské objekty, řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

"Škody nám stále přibývají," uvedl mluvčí Allianz Milan Káňa. Nyní pojišťovna eviduje stovky škod za několik desítek milionů Kč. Nejčastěji prý jde o vytopené domy, sklepy a poničené stavby. "Máme ale i několik desítek větších škod, například zaplavené akvacentrum v Blansku nebo malou elektrárnu poblíž Chrudimi," podotkl Káňa.

Kooperativa registruje přibližně 500 škod. Její mluvčí Marek Vích odhadl, že budou budou činit do dvaceti milionů korun. ČSOB Pojišťovna má k dnešnímu poledni hlášeno v souvislosti s povodněmi vedle šesti desítek drobných škod čtyři větší pojistné události, jejichž rozsah bude mapovat po opadnutí vody. "Předpokládáme, že počet hlášených škod, především těch drobných, do konce týdne ještě vzroste," dodal Petr Milata z odboru marketingu.

Mobilní technici i likvidátoři o škodách podle Bálka vědí a monitorují je, ale ve většině případů nynější situace ještě nedovoluje jejich prohlídky, protože voda dosud neopadla. Poškození zákazníci mají kontaktovat klientské centrum pojišťovny. Předtím by si měli připravit zejména číslo pojistné smlouvy a stručný popis škody. Podstatné je také uvést spojení, na kterém budou k zastižení.

Bálek připomněl, že ČP kvůli povodňové situaci v Česku dočasně na dobu jednoho týdne omezila nové pojištění rizika povodní a záplav v případech objektů, které již v minulosti byly zaplaveny a u nichž toto riziko hrozí. "Žádná pojišťovna nepojišťuje proti rizikům, která v době sjednávání smlouvy již reálně hrozí. Jde o obecně platné pravidlo v pojišťovnictví a postupují takto všechny pojišťovny na světě," informoval.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK