Klaus vetoval zákon o převodu nemocenského na firmy

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus vrátil sněmovně zákon o nemocenském pojištění, podle něhož by v prvních dvou týdnech nemoci měly nemocenskou lidem místo státu vyplácet firmy. Sdělil to Klausův mluvčí Petr Hájek s tím, že převod vyplácení dávek považuje prezident za omyl. Podle prezidenta neexistuje důvod pro to, aby nemocenskou platil zaměstnavatel, protože nemůže mít za zaměstnance jako celek zodpovědnost.

"To by mohlo být opodstatněné pouze v systému, v němž zaměstnavatel vlastní zaměstnance, což z historie známe jen a jedině z éry otrokářství," píše podle Hájka Klaus v odůvodnění svého veta. Dodal, že pokus převést dávky je snahou měnit český "socioekonomický systém ve směru korporativismu, který neodpovídá našemu ústavnímu pořádku".

Ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) tvrdí, že nový systém schválený sněmovnou bude pro zaměstnavatele výhodný. Odvody jim mají klesnout z 3,3 procenta na 1,4 procenta. Škromach již dříve uvedl, že stát tak sice vybere o 18 miliard korun do rozpočtu méně, tyto peníze ale firmám zůstanou. Zaměstnavatelům se však navrhovaná změna nelíbí.

Zákon bude kvůli Klausovu kroku posuzovat ještě jednou sněmovna. Pro jeho opětovné přijetí bude třeba 101 hlas z dvousetčlenného pléna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK