Klaus podepsal zákon, který upravuje převod pozemků

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal zákon o rostlinolékařské péči, který mimo jiné upravuje pravidla převodu pozemků restituentům. Novelu v polovině března schválila Poslanecká sněmovna v souvislosti s prosincovým zrušením takzvané restituční tečky Ústavním soudem.

Změny zákonů o půdě tehdy v dolní komoře prosadily ČSSD a KSČM, a přehlasovaly tak Senát. Kritici argumentovali převážně tím, že předpis zvýhodňuje skupinu lidí, která má ještě u soudů pohledávky, a dává jim možnost získat stavební pozemky za ceny z roku 1990.

O prodloužení restituční tečky pro převod pozemků rozhodli v prosinci ústavní soudci. Přímí restituenti a jejich dědicové tak tehdy získali možnost nadále uplatňovat restituční nároky. Ostatní lidé, kteří například nárok na vydání pozemku koupili od původních restituentů, mohli o majetek požádat jen do konce loňského roku. Nyní mají nárok jen na finanční náhradu.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Jana Mládka změna přinese držitelům restitučních nároků finanční náhradu ve výši 1,6 násobku původní ceny pozemku. "To samozřejmě nekompenzuje těm, kteří spekulují s restitučními nároky, očekávané zisky, které jsou ve výši stonásobku v okamžiku, kdy ze zemědělské půdy udělají stavební pozemek," řekl.

Novely zákonů o půdě a Pozemkovém fondu byly připojeny ke změně zákona o rostlinolékařské péči, která přejímá do českého právního řádu předloňskou evropskou směrnici o kontrolách rostlin. Norma mimo jiné stanoví vstupní místa pro provádění dovozní rostlinolékařské kontroly, kterými budou především letiště v Praze, Brně a Ostravě.

Prezident dnes podepsal rovněž zákon, který upravuje předpisy o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a tzv. plemenářský zákon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK