Hypoteční banka přistoupila k hypotečnímu kodexu

31.03.2006 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


Od 1. dubna bude Hypoteční banka podávat zákazníkům informace o úvěrech na bydlení také podle nově přijatého jednotného evropského vzoru. Jako jedna z prvních v České republice se k tomu zavázala přistoupením k tzv. hypotečnímu kodexu.

Evropské ujednání o dobrovolném kodexu chování pro poskytování informací o úvěrech na bydlení před uzavřením smlouvy (Code of Conduct on Home Loans), tzv. hypoteční kodex, bylo podepsáno mezi zástupci evropských sdružení spotřebitelů a evropských sdružení úvěrových institucí již v roce 2001 pod záštitou Evropské komise. Cílem kodexu je zajistit srovnatelné a transparentní informace.

Přistoupením ke kodexu se banky zavazují, že spotřebiteli poskytnou v souladu se sjednanými podmínkami a v dané podobě obecné informace o nabízených úvěrech na bydlení a konkrétní osobní informace poskytnuté ve fázi předsmluvního jednání prostřednictvím „evropského standardizovaného informačního přehledu“. Jedná se o informace o podmínkách poskytování úvěru, především o jeho splácení, zajištění, výši splátek, výši úrokových sazeb, a také o celkových nákladech, které s úvěrem souvisejí, včetně např. pojištění, poplatků za vedení účtu atd. Tyto informace jsou standardizované tak, aby byly vzájemně porovnatelné mezi jednotlivými bankami. Kodexem by se měly řídit nejen hypoteční banky, ale také stavební spořitelny a další peněžní instituce, které poskytují úvěry na bydlení. Česká bankovní asociace vyzvala členské banky k tomu, aby se k hypotečnímu kodexu přihlásily.

„Kodex je jedním z celoevropských pokusů o zavedení takových pravidel na základě dobrovolnosti. Ačkoliv Hypoteční banka už dávno většinu ustanovení kodexu naplňuje, přistoupení k této evropské úmluvě považujeme za zásadní krok směrem k posilování důvěry klientů a k budování férového vztahu mezi bankou a jejími zákazníky,“ řekl Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Hypoteční banka jen v loňském roce schválila 14 638 nových hypotečních úvěrů občanům v objemu
18,3 mld. Kč. Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj poskytla v roce 2005 občanům 23 % celkového objemu hypotečních úvěrů v ČR, a zaujala tak druhé místo na trhu.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy