Doba pojištění

Sekce: Financování penze | Téma: Odchod do důchodu

Otázka: 22.07.2010 12:57


s největší pravděpodobností budu muset začátkem příštího roku odejít do předčasného důchodu. Zaměstnavatel je však natolik benevolentní, že mi umožní odchod načasovat. Z toho co jsem doposud nastudoval mi vyplývá, že nejefektivnější by to bylo krátce po završení celého roku pojištění. To bych ale musel umět spočítat, jaká je doba mého pojištění např. k 31.12.2010 (následné doby si budu umět ohlídat). Aby můj výpočet doby pojištění byl správný, potřeboval bych vědět kolik kalendářních dnů se mi započítává do doby pojištění za následujících podmínek: • 17.5.1965 jsem dovršil 15 let. Základní školu jsem ukončil 30.6.1965. Počítá se těchto 44 dnů studia na ZŠ do pojištění nebo ne? (Dokládám vysvědčení z 9.třídy) • Střední všeobecnou vzdělávací školu jsem začal studovat od 1.9.19965. Přijat ke studiu jsem ale byl po úspěšných přijímacích zkouškách ještě před ukončením ZŠ. Započítavají se se prázdniny tedy 62 dnů do pojištění nebo nikoliv? (Dokládám vysvědčení o maturitní zkoušce) • SVVŠ jsem ukončil maturitní zkouškou 23.5.1968 a studium na VÚT Brno jsem zahájil 1.10.1968 ale jako řádný student jsem dle výkazu o studiu (viz kopie Výkazu o studiu) zapsán k 18.5.1968. Kolik ze zmíněných 110 dnů je či není započítáno do mého pojištění? • Pokud né všechny pomohlo by alespoň částečně doložení prázdninové brigády, kterou jsem o oněch prázdninách vykonal v ČSAD? • Předpokládám, že veškeré studium před VŠ je započítáno 100%. U vysoké školy si nejsem jist, zda není započítána pouze 80%. Pokud ano, jaká část prázdnin před VŠ náleží studiu na SVVŠ (100%) a jaká studiu na VŠ (pravděpodobně započtená jen 80%). Všechna studia proběhla před rokem 1995. • Státní závěrečnou zkoušku na VÚT jsem vykonal 28.6.1973 (viz přiložené vysvědčení a diplom). Dle evidenčního listu ze školy jsem však veden jako pojištěný do 31.7.1973. Pokud to platí, mohu tedy uvedených 33 dnů počítat do mé pojistné doby? • Do prvního zaměstnání v Tatře Kopřivnice jsem nastoupil k 1.8.1973 takže pokud je studium VŠ ukončeno k 31.7., pak zde žádná další proluka není. • Již 3.9. jsem z Tatry nastoupil na základní vojenskou službu, která skončila 30.8.1974 (viz přiložená vojenská knížka). Do Tatry jsem se však již nevrátil a našel jsem si nové zaměstnání ve VOZ Bludovice, kde jsem nastoupil 10.9.1974. Jak se (ne)započítá do pojištění těchto 10 dnů? • Dle údajů z předchozího informativního listu, který jsem si vyžádal asi před 2 léty mám v evidenci 33 dnů náhradních a 116 dnů vyloučených dob. Jak se tyto dny (ne)započítavají do doby pojištění? Dále by mne zajímalo jak postupovat v případě, že bych po nástupu na předčasný důchod sehnal trvalé zaměstnání nebo výdělečnou činnost, která by mi přinesla příjmy nad zákonem stanovenou hranici. Je pravda že se dá pobírání důchodu přerušit? Jaké má takové přerušení dopad na výši důchodu, jakmile se o něj opět přihlásím? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Jan Vavrečka

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 04.08.2010 10:24


Dobrý den, 1) doba pojištění se počítá od ukončení povinné školní docházky, takže to období 17.5.1965 až 30.6.1965 se nepočítá, protože jste ještě nedokončil povinnou školní docházku. 2) počítá se studium od prvního ročníku do ukončení studia maturitní zkouškou zkouškou. Započítává se také doba školních prázdnin bezprostředně navazujících na skončení studia. Tedy od 1.9.1965. 3) Pokud jste se stal studentem vysoké školy bez přerušení, pak se doba těchto školních prázdnin považuje za soustavnou přípravu na budoucí povolání bez ohledu, zda jste byl výdělečně činný či nikoliv. Jen pro upozornění: Školní rok na středních školách začíná 1. září a končí 31. srpna. 4) Pokud se tyto příjmy nedají zahrnout do vyměřovacího základu (viz tento dotaz, nemá to smysl, protože jste stejně byl pojištěn. 5) Do 18 let se počítá plně, poté jen z 80 %, ale pro účel nároku na důchod se i doba studia po 18 letech počítá plně. 6) Ano, počítá se i měsíc po ukončení VŠ. 7) Máte pravdu, proluka není. 8) Záleží, k jakému datu jste ukončil zaměstnání. Pokud jste v oněch 10 dnech nevykonával výdělečnou činnost, pak se nepočítá do doby pojištění. 8) Náhradní dny jsou ty, které se počítají jen z určitého procenta a jsou součástí doby pojištění. Vyloučené dny jsou také součástí doby pojištění, ale při výpočtu důchodu se odečítají od doby pojištění. 9) Pokud si najdete práci, je možné důchod přerušit.


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: FINANCOVÁNÍ PENZE

odpovídal(a): Redakce

Započtení studia do důchodu

Dobrý den, manžel se narodil v r. 1954, odmaturoval v r. 1969 a pokračoval denním studiem na lékařské fakultě v Olomouci, které bylo šestileté. Končil tedy v 25 letech. Ten poslední rok se mu tedy nezapočetl do důchodu jako náhradní doba, přesto, že studium bylo šestileté. Je to tak v pořádku? Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ sociální pojištění

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vyplývá pro podnikatele(je zaměstnán, ale na živnostenský list), který "podniká "už min. 20 let a není přihlášen k platbě sociálního pojištění? Platí zálohy na zdravotním pojištění, řádně podává daňové přiznání, ale sociální pojištění nehradí a není k němu ani přihlášen.... Obchází tím zákon, a co mu za to hrozí, jak to někdo zjistí? Ví, že nemá šanci na důchod a v případě nemoci nemá nárok na nemocenskou, ale jaký postih můlže nastat dále....?Je možné vyřešit to tak,že se přihlásí teď, s tím že třeba pracoval v zahraničí? Nebo jak je možné to vyřešit,aniž by člověk doplácel pojištění za 20 let plus všechny sankce...Předem děkuji za odpověd.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ sociální pojištění

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vyplývá pro podnikatele, který podniká už min. 20 let a není přihlášen k platbě sociálního pojištění? Platí zálohy na zdravotním pojištění, řádně podává daňové přiznání, ale sociální pojištění nehradí a není k němu ani přihlášen.... obchází tím zákon, a co mu za to hrozí, jak to někdo zjistí? Ví, že nemá šanci na důchod a v případě nemoci nemá ani nárok na nemocenskou, ale jaký postih můlže nastat dále....?Je možné nějak to "obejít" a přihlásit se teď, s tím že třeba pracoval v zahraničí? Předem děkuji za odpověd.


odpovídal(a): Redakce

Posouzení výhodnosti

Dobrý den, mám dilema ohledně finančních prostředků na příští rok. Mám ve vlastnictví garáž v hodnotě cca 200.000,- kč a penzijní pojištění ve výši 125.000,- Kč. Zajímalo by mne, zda je výhodnější nechat si garáž a zrušit PF, nebo prodat garáž a pokračovat ve spoření na PF. Mám 61 let, děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Péče a důchod

Dobrý den. Od května 2019 pečuji o maminku. Zaměstnavatel mi umožnil neplacené volno z důvodu, že se do práce můžu vrátit. V říjnu 2019 onemocněl i tatínek, po jeho pobytu v nemocnici jsem přerušila neplacené volno a vyřídila si 3 měsíční ošetřování. To bude teď končit. Potřebovala bych poradit, jaké mám možnosti a varianty, abych si nepohoršila peníze na důchod. Jestli mám jít zase na neplacené volno a čekat až dostanu výpověď, nebo dát sama výpověď a jít na ÚP, nebo máte ještě jinou radu? Prosím poraďte. Mám dva a půl roku do důchodu, oba rodiče mají přiznaný II. stupeň závislosti. Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

Důchod a chybějící doložení odpracovaných roků

Dobrý den, pří zaměstnání jsem prošel několika stavebníma firmami a při výpočtu odpracovaných roků do důchodu, mi schází asi 5 - 6 roků. Tady jsem se chtěl zeptat jestli je nutné obíhat a hledat bývalé zaměstnavatele o doložení odpracovaného období. A jaký by to má vliv na mém výpočtu důchodu. Za poskytnuté informace děkuji. 


odpovídal(a): Redakce

Žádost o důchod a zdravotního pojištění

Dobrý den, před cca rokem jsem splnil všechny podmínky pro přiznání starobního důchodu ale setrval jsem v pracovním poměru. Nyní jej hodlám ukončit, ale z určitých důvodů ještě nejsem rozhodnut, k jakému datu požádám o přiznání důchodu. Jak to v tomto případě bude s placením zdravotního pojištění po dobu od ukončení pracovního poměru do doby podání žádosti o přiznání starobního důchodu resp. přiznání starobního důchodu? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Příspěvek na péči a mobilitu

Dobrý den, pokud je přiznán příspěvek na péči na osobu mně bližkou a příspěvek na mobilitu na moji osobu, mohu chodit na brigády, popř. se nechat zaměstnat ?


odpovídal(a): Redakce

Rodičovský příspěvek a 4. narozeniny

Dobry den, mam dotaz. Mame dceru a 4 roky ji budou 28.11.2019. Kdyz odsouhlasej tu druhou moznost tech 80tis od 1.1.2020 tak mame smulu? Dekuji


odpovídal(a): Redakce

Předčasný důchod

Chci odejít do předčasného důchodu k 1.2.2019. Bude pro mne výhodnější podat žádost o předčasný důchod v letošním roce nebo na začátku roku 2019?