Podání námitky

Sekce: Financování penze | Téma: Odchod do důchodu

Otázka: 23.03.2010 21:31


dobrý večer, rád bych se zeptal jak nejlépe napsát námitku (odvolání) proti odejmutí invalidity. Děkuji za brzkou odpověď

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 25.03.2010 06:54


Dobrý den, doporučuji tento odkaz http://www.finance.cz/duchody-a-penze/informace/invalidni-duchody/podani-namitky/ nebo tento odkaz http://portal.gov.cz/wps/portal/_th/1001/_lpid.698/699/_l/cs_CZ/_lp.698/0/_s.155/7226/_s.155/10202?docid=124940. Vzor námitky je ke stažení na internetu, například na této adrese http://ligavozick.skynet.cz/ip/prispevky.php?oblast=9000010#odst3.


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: FINANCOVÁNÍ PENZE

odpovídal(a): Redakce

Započtení studia do důchodu

Dobrý den, manžel se narodil v r. 1954, odmaturoval v r. 1969 a pokračoval denním studiem na lékařské fakultě v Olomouci, které bylo šestileté. Končil tedy v 25 letech. Ten poslední rok se mu tedy nezapočetl do důchodu jako náhradní doba, přesto, že studium bylo šestileté. Je to tak v pořádku? Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ sociální pojištění

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vyplývá pro podnikatele(je zaměstnán, ale na živnostenský list), který "podniká "už min. 20 let a není přihlášen k platbě sociálního pojištění? Platí zálohy na zdravotním pojištění, řádně podává daňové přiznání, ale sociální pojištění nehradí a není k němu ani přihlášen.... Obchází tím zákon, a co mu za to hrozí, jak to někdo zjistí? Ví, že nemá šanci na důchod a v případě nemoci nemá nárok na nemocenskou, ale jaký postih můlže nastat dále....?Je možné vyřešit to tak,že se přihlásí teď, s tím že třeba pracoval v zahraničí? Nebo jak je možné to vyřešit,aniž by člověk doplácel pojištění za 20 let plus všechny sankce...Předem děkuji za odpověd.


odpovídal(a): Redakce

OSVČ sociální pojištění

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vyplývá pro podnikatele, který podniká už min. 20 let a není přihlášen k platbě sociálního pojištění? Platí zálohy na zdravotním pojištění, řádně podává daňové přiznání, ale sociální pojištění nehradí a není k němu ani přihlášen.... obchází tím zákon, a co mu za to hrozí, jak to někdo zjistí? Ví, že nemá šanci na důchod a v případě nemoci nemá ani nárok na nemocenskou, ale jaký postih můlže nastat dále....?Je možné nějak to "obejít" a přihlásit se teď, s tím že třeba pracoval v zahraničí? Předem děkuji za odpověd.


odpovídal(a): Redakce

Posouzení výhodnosti

Dobrý den, mám dilema ohledně finančních prostředků na příští rok. Mám ve vlastnictví garáž v hodnotě cca 200.000,- kč a penzijní pojištění ve výši 125.000,- Kč. Zajímalo by mne, zda je výhodnější nechat si garáž a zrušit PF, nebo prodat garáž a pokračovat ve spoření na PF. Mám 61 let, děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Péče a důchod

Dobrý den. Od května 2019 pečuji o maminku. Zaměstnavatel mi umožnil neplacené volno z důvodu, že se do práce můžu vrátit. V říjnu 2019 onemocněl i tatínek, po jeho pobytu v nemocnici jsem přerušila neplacené volno a vyřídila si 3 měsíční ošetřování. To bude teď končit. Potřebovala bych poradit, jaké mám možnosti a varianty, abych si nepohoršila peníze na důchod. Jestli mám jít zase na neplacené volno a čekat až dostanu výpověď, nebo dát sama výpověď a jít na ÚP, nebo máte ještě jinou radu? Prosím poraďte. Mám dva a půl roku do důchodu, oba rodiče mají přiznaný II. stupeň závislosti. Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

Důchod a chybějící doložení odpracovaných roků

Dobrý den, pří zaměstnání jsem prošel několika stavebníma firmami a při výpočtu odpracovaných roků do důchodu, mi schází asi 5 - 6 roků. Tady jsem se chtěl zeptat jestli je nutné obíhat a hledat bývalé zaměstnavatele o doložení odpracovaného období. A jaký by to má vliv na mém výpočtu důchodu. Za poskytnuté informace děkuji. 


odpovídal(a): Redakce

Žádost o důchod a zdravotního pojištění

Dobrý den, před cca rokem jsem splnil všechny podmínky pro přiznání starobního důchodu ale setrval jsem v pracovním poměru. Nyní jej hodlám ukončit, ale z určitých důvodů ještě nejsem rozhodnut, k jakému datu požádám o přiznání důchodu. Jak to v tomto případě bude s placením zdravotního pojištění po dobu od ukončení pracovního poměru do doby podání žádosti o přiznání starobního důchodu resp. přiznání starobního důchodu? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Příspěvek na péči a mobilitu

Dobrý den, pokud je přiznán příspěvek na péči na osobu mně bližkou a příspěvek na mobilitu na moji osobu, mohu chodit na brigády, popř. se nechat zaměstnat ?


odpovídal(a): Redakce

Rodičovský příspěvek a 4. narozeniny

Dobry den, mam dotaz. Mame dceru a 4 roky ji budou 28.11.2019. Kdyz odsouhlasej tu druhou moznost tech 80tis od 1.1.2020 tak mame smulu? Dekuji


odpovídal(a): Redakce

Předčasný důchod

Chci odejít do předčasného důchodu k 1.2.2019. Bude pro mne výhodnější podat žádost o předčasný důchod v letošním roce nebo na začátku roku 2019?