Nemovitostní fondy - prodat nebo vyčkat?

Sekce: Investiční poradenství | Téma: Podílové fondy

Otázka: 18.07.2007 03:56


Dobrý den, měl bych dotaz z oblasti investování.Využívám investování do podílových fondů. V únoru tohoto roku jsem se rozhodl investovat do fondu, který je zaměřen na nemovitosti. Jedná se o fond ESPA Stock Europe Property, nabízený prostřednictvím ISČS. V té době to vypadalo, že realitní fondy si vedou dobře. Nyní se situace v realitnich akciích i v realitních fondech obrátila. Kurzy těchto fondů klesají a nyní bych prodělal už cca 12% za 5 měsíců. Občas sleduji na internetu články týkající se realitních fondů a vyhlídky na zlepšení výkonnosti zatím asi nejsou. Chtěl bych se zeptat, čím byl způsoben tento obrat ve vývoji realitních fondů a dále bych vás chtěl požádat o radu nebo názor, jak v této situaci postupovat? Jestli podílové listy tohoto fondu prodat se ztrátou kolem 12% nebo počkat jak se situace vyvine? Je možné nějak odhadnout, jak se bude situace na realitních trzích vyvíjet do budoucna? Když vidím že tato situace postihla americké i evropské realitní trhy? Ostatní akciové fondy slušně rostou, jen ty realitní fondy klesají. Jaký postup nebo řešení byste v této situaci zvolili nebo radili vy? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: odpovídal(a): Redakce , 20.07.2007 11:12


Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Obecný problém s novými formami podílových fondů je jejich pomalá reakce na aktuální dění na trhu. V tomto případě se dá říct, že nemovitostní sektor byl zřejmě nejatraktivnější několik minulých let až dodnes, nejenom vlivem nízké inflace napříč vyspělými státy, ale také vlivem striktní politiky centrálních bank vyspělých států, které podporovaly zájem o realitní trhy. V dnešní době lze ovšem pozorovat náznaky "přehřátí" realitních trhů, především v některých oblastech USA, Španělska,Velké Británie a Austrálie. V tuto dobu na náš trh vstupují nové nemovitostní fondy, jejichž atraktivita do dalších let může být značně diskutabilní. Zřizování nových typů fondů je administrativně složité a zdlouhavé.

Daleko jednodušší "startovací" pozici mají konkurenční finanční nástroje, takzvané investíční certifikáty, které dokážou daleko rychleji reagovat na nové atraktivní investiční příležitosti. Jejich emitenty jsou například největší bankovní domy v Evropě, které dokážou takzvaně ušít na míru produkt pro řadového investora. V dnešní době je více než 100 tisíc druhů certifikátů, jejichž podkladovým aktivem jsou nejen akcie, ale i například indexy, jednotlivé obory, nebo koše vybraných akcií. Další nemalou výhodou těchto produktů je většinou nižší nákladovost pro investora vlivem nižších poplatků, narozdíl od fondů. Je samozčejmě na zvážení, zda stagnace na realitním trhu bude pokračovat nadále. V tuto chvíli se podle mého názoru zřejmě jeví ve vztahu riziko-výnos stále lepší jednotlivé akciové trhy, které nemusely pro tuto chvíli říci poslední slovo. Například v současné době získávají na atraktivitě exotické akciové trhy, jako Thajsko, Vietnam, Indie a další.


Tazatel bere na vědomí skutečnost, že odpovědi na jím položené otázky jsou výrazem subjektivního názoru odpovídajícího a nemusejí ve všech případech vyjadřovat jednoznačné a závazné výkladové pravidlo uvedeného problému. V případě, že by se tazatel chtěl uvedenou odpovědí a v ní obsaženou radou či názorem řídit, doporučujeme mu ještě konzultaci uvedeného problému s dalším odborníkem.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

DALŠÍ DOTAZY V SEKCI: INVESTIČNÍ PORADENSTVÍ

odpovídal(a): Redakce

Povodňové dluhopisy

Kdo vyplácí povodňové dluhopisy ČESKÉ REPUBLIKY 1997-2002 19. emise


odpovídal(a): Redakce

Dividenda Kofola

Dobrý den, chtěl by jsem nakoupit nějaké dlouhodobé akcie pro zisk z dividentu. Nejsem si však jistý zda-li to chápu dobře. Například u kofoly, která nyní prodává akcie v rozmezí 500-650 kč. Dividenda za rok 2014 byla 11,1kč. Jestli to dobře chápu tak tuto částku nutno ještě zdanit tudíž 11,1*0,85 což je 9,435 kč za rok. Návratnost investice je tudíž až za 53 let?


odpovídal(a): Redakce

Náklady podílového fondu

Dobrý den, zabývám se možností investování do podílových fondů a není mi zcela jasná jedna věc: Ve všech odborných článcích na toto téma se především rozebíraly poplatky s fondem spojené. Je však pravda následující: 1) Celkové roční náklady jsou zahrnuty v ukazateli celkové nákladovosti TER, tj. VČETNĚ vstupního poplatku? 2) Ukazatel výkonnosti podílového fondu je již o tyto veškeré poplatky očištěn, tudíž výkonnost za X let p.a. nám říká, kolik skutečně za rok dostaneme (resp. v předchozích letech dostali) z vloženého vkladu? 3) Členství v podílovém fondu je na dobu neurčitou a mohu kdykoliv vystoupit? Jak dlouho případně vystoupení trvá? 4) Pokud z fondu vystoupím, znamená to, že mi automaticky bude vyplacena hodnota všech mých vkladů podle jejich aktuální hodnoty? Jaké datum (a čas) je v takovém případě určující pro vyplácenou částku? Děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Akcie Čechofracht

V roce 2005 jsem převzal akcie na majitele, firmy Čechofracht a.s., a nevím zda mají nějakou cenu. Jedná se o Sérii A 000751 - 000753. Prosím o radu.


odpovídal(a): Redakce

Vývoj měn

Dobrý den, zajímala by mě prognóza vývoje USD vůči CZK v příštích 3 měsících. V současné době USD výrazně posiluje a mě by zajímalo, jak může jeho kurz vypadat v lednu 2016, o kolik se může měna zdražit. Děkuji.


odpovídal(a): Redakce

Tajné investice a dědictví

Dobrý den, zajímalo by mne jak může notář zjistit, že po smrti osoby zůstaly někde například investice v případě, kdy o této investici věděl pouze daný člověk, odeslal investici jednorázově poukázkou, a od investice nenávratně uschoval smlouvy, výpisy nechodí. Zkrátka rodina nemůže dát žádně "echo" ani neexistují informace na bankovním účtě o platbách. Ověřuje se při dědickém řízení nějak existence takových tajných prostředků, které dle zákona spadají do dědického řízení? Předem děkuji za informaci.


odpovídal(a): Redakce

Akcie z privatizace

Dobrý den, v kuponové privatizaci jsem získal nějaké akcie, které byly v roce 2001 změněny na listinou podobu. Jsou mi takovéto akcie k něčemu, dá se někde zjistit jestli mají nějakou hodnotu a zda se dají prodat? Děkuji


odpovídal(a): Redakce

Vývoj kurzu NZD

Dobrý den, vrátila jsem se po roce z Nového Zélandu a přivezla si s sebou i NZD (valuty). Směnu na CZK odkládám, protože je nyní pro mě velmi nevýhodný kurz (např. oproti dubnu 2015). Ač se směnou nijak nespěchám, ráda bych se zeptala, co lze v nadcházejících měsících očekávat a zda spíš nehrozí další posílení CZK? Čím je tento trend ovlivněn? Mockrát děkuji za odpověď.


odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebuju "nalít" do sro. peníze z…

Dobrý den, potřebuju "nalít" do sro. peníze z mých zdrojů, ale nechci zvyšovat zákl. kapitál. Jaké jsou možnosti prosím? Díky Tomáš B.


odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jelikož jsem potřeboval nový telefon a…

Dobrý den. Jelikož jsem potřeboval nový telefon a neměl jsem finanční hotovost, musel jsem si ho koupit v obchodě na splátky přes Home Credit. Součástí smlouvy kterou jsem ale v obchodě podepisoval byla i smlouva o nějaké Premia kartě. Můj dotaz tedy je, zda pokud nebudu tuto kartu žádným způsobem využívat, budu platit za ní nějaké poplatky nebo pokuty? Chci pouze splácet telefon pomocí nastavených měsíčních splátek po dobu 11 měsíců, nic víc. Děkuji za odpověď.